Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Lassan a félidejéhez közeledik az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás – az érdeklődés pedig csak egyre fokozódik a különleges programok iránt. Szemezgessünk most a legérdekesebb szombati események között!
Vágólapra másolva!

A FeHoVa PLUSZ kereskedelmi kiállításnak már az első két napját is rendkívüli érdeklődés kísérte, a vadászok éves seregszemléjeként közismert kapcsolódó rendezvényből pedig még hátravan két nap a HUNGEXPO E pavilonjában. Ne feledjük, a fegyver-horgász-vadász program és kereskedelmi vásár a világkiállításra érvényes belépőjeggyel látogatható.

A Kincsem Parkban szombaton 11.30-tól a Történelmi Lovas Egyesület látványos bemutatóját, majd agarász-, solymász-, elöltöltő fegyveres- és vadászíjász-bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők.

A D pavilon színpadán 11.30-tól a topolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásával kezdődik a Délvidéki Nap szombaton. Ezután Kelemen Zsolt és bandája Agarász csárdás című előadása, majd a Szelence Énekegyüttes és a magyarkanizsai táncosok programja szórakoztatja a látogatókat.

A kutyás mesterkurzus szombaton is folytatódik a D pavilonban: 10.30-tól a retrievereké, 14 órától a német vizsláké a színpad.

15.30-tól a Vadász talk show vendége lesz Hidvégi Béla Conklin-díjas világvadász, a Safari Club International magyarországi chapterének alapítója, akivel Vágó Piros beszélget.

16 órától a színpadon megjelennek a magyar vadásztörténelem legjelentősebb alakjai, továbbá Sissi hercegnő és Madame de Pompadour is, ezt követően pedig a vadászdivat szerelmesei egy divatbemutatót láthatnak. A napot a Hungarikum Gálakoncert fellépői zárják 17 órától.

Ugyanitt, a D pavilon színpadán vasárnap 11 órától egy igazi különlegeségnek, a Szarvasbőgő Európa-bajnokság döntőjének lehetünk tanúi. Az elődöntőt szombaton, a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezik, délután 14 órától.

Az F pavilonban egész nap agarászok és solymászok, agarak és különféle ragadozó madarak várják a látogatókat, 15 órától pedig érdekfeszítő előadások segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a különböző hagyományos vadászati módokkal, továbbá 16.30-tól egy látványos beltéri sólyomröptetés szemtanúi is lehetnek.

A világkiállítás A pavilonjában szombaton is folytatódnak az izgalmas előadások a World Conservation Forum keretében: figyelmükbe ajánljuk Tóth Mónika, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft. vezető projektmenedzsere Patásokkal a legelőtavakért a Hortobágyon című előadását. Mark Ryan, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérigazgató-helyettese a vadvilág és az ember találkozásáról, Tanzánia vadászati szövetségének elnöke, Michel Mantheakis az egyedülálló afrikai vadvilágról, Andreas Treppo, a SWAROVSKI Optik projektmenedzsere a fenntarthatóságról, Varga István, a MOL értékesítési vezetője pedig a fenntartható műanyaghasználatról tart előadást. Ugyanebben a csarnokban látványos standokon mutatkoznak be a világ minden tájáról érkezett országok és nemzetközi szervezetek.

Folytatódik a hazai szervezésű nemzetközi vadászati és vadgazdálkodási konferencia a HUNGEXPO C pavilonjában, ahol a negyedik napon párhuzamosan két szekcióban hallhatnak érdekfeszítő előadásokat. A vadászat és vadgazdálkodás jövőjével, várható kihívásaival foglalkozó szekcióban többek között Heltai Miklós professzor, Sárhegyi Zoltán ügyvéd és Csányi Erika tart előadást. Vélhetően nagy hullámokat fog vetni Németh Balázs, aki az Európa szerte vitákat kiváltó ólomlövedékek betiltásáról tart előadást. A másik szekció résztvevői igen aktuális és égető kérdéseket járnak körül: a vad-gépjármű ütközések jogi megítélését, valamint a mezőgazdaságban a vad által okozott kár objektív és előremutató, drónos felmérését. Vasárnap az érdeklődők a Pilisi Parkerdő vendégei lehetnek egy különleges terepbejáráson.

Vadászati Világkiállítás 2021 Forrás: Gáll Franciska

Parádés programmal veszi kezdetét szombaton 12 órakor a Hősök terén az ország elsőszámú történelmi hangulatú lovasversenye, a Nemzeti Vágta, amely a világkiállítás egyik kísérőeseménye. A sportprogramokon felül számos magyar kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi hagyomány is megelevenedik az Andrássy úti Vágtakorzón.

Kaposmérőn, a híres Kassai-völgyben szombaton nyílt napot tartanak történelmi, honfoglaláskori lovas bemutatóval és interaktív foglalkozással. A kaszói vadasparkban egész hétvégén zajlik majd a Nemzetközi Véreb Fővizsga. Mindkét helyszín meglátogatásához előzetes bejelentkezés szükséges.

Ugyancsak kutyások számára lehet érdekes, hogy a Magyar Vizslák Világszövetsége ezen a hétvégén rendezi meg Soponyán Főtenyészvizsgáját, ahol Kovács Zoltán kormánybiztos, a világszövetség elnöke köszönti majd a résztvevőket.

Vásárosnaményben a hétvége első napján a kultúráé a főszerep, ekkor kerül sor a Beregi Dalárnapra, vasárnap pedig a vadászkutyák kerülnek reflektorfénybe.

A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban Örömzene természetesen címmel interaktív időszaki kiállítás nyílik, ahol csontból, fából és egyéb természetes anyagokból készült hangszereket, hangadó eszközöket tekinthetnek meg, illetve szólaltathatnak meg az érdeklődők.

A HUNGEXPO-ra érkezőknek továbbra is javasoljuk a közösségi közlekedés használatát. Mindenkit kérünk, hogy indulás előtt a világkiállítás honlapján tájékozódjon a kijutási lehetőségekről. Az autók feltorlódásának megelőzése érdekében a rendezvény 20 napja alatt a HUNGEXPO-ra vezető Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival. A világkiállításra való zökkenőmentes kijutáshoz − a fenntarthatóságot és a környezet védelmét előtérbe helyezve − számos lehetőséget biztosítunk. Díjmentes a kijutás a Volánbusz által biztosított elektromos autóbusz-járatokkal, melyek öt útvonalon közlekednek naponta 8 és 20 óra között.

Még több részlet a különleges pénteki programokról a https://onewithnature2021.org címen található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről