Szexbotrány az NHL-csapatnál: kirúgták a sportigazgatót, aki eltitkolta az erőszakot

Stanley Cup Finals - Chicago Blackhawks v Philadelphia Flyers - Game Six Hawks GettyImageRank2 Darroll Powe Brent Sopel Horizontal ICE HOCKEY
PHILADELPHIA - JUNE 09: Darroll Powe #36 of the Philadelphia Flyers handles the puck against Brent Sopel #5 of the Chicago Blackhawks in Game Six of the 2010 NHL Stanley Cup Final at the Wachovia Center on June 9, 2010 in Philadelphia, Pennsylvania. Bruce Bennett/Getty Images/AFP (Photo by BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi jégkorongligában, az NHL-ben szereplő Chicago Blackhawks csapata azonnali hatállyal kirúgta Stan Bowman sportigazgatót, akiről egy vizsgálat során bizonyossá vált, hogy még 2010-ben nem megfelelő alapossággal folytatott le egy vizsgálatot a csapat videoelemző edzője után, aki megerőszakolt egy fiatal játékost.

Az idén májusban indult perben a csak "John Doe" néven említett sértett (az amerikai jogban így nevezik az bűncselekmények ismeretlen, vagy nevüket nyilvánosan nem vállaló áldozatatit) azt állította, hogy a 2010-es rájátszás során Brad Aldrich, a videofelvételek elemzéséért felelős edző az akarata ellenére szexuális aktuasra kényszerítette - vagyis megerőszakolta.

Bowmannek, aki Aldrich felettese pedig azért kellett azonnali hatállyal mennie (hasonlóan egy másik magas rangú szakmai vezetőhöz, Al MacIsaachez), mert az ügy kivizsgálása során annak eltussolásában játszott főszerepet.

John Doe-t a 2010-es rájátszás során a Blackhawks farmcsapatából, a Black Aces-ből hívták fel az NHL-be, nem sokkal az érkezése után, május 8-án vagy 9-én történt meg a szexuális zaklatás. A meghallgatás során John Doe azt vallotta, hogy ő nem egyezett bele, míg Aldrich állította, hogy közös megegyezéssel történt a dolog.

A 2010-es Stanley-kupa döntőjében a fehér mezes Blackhawks összesítésben 4-2-re legyőzte a Philadelphia Flyerst Forrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Bruce Bennett

A vizsgálat során mintegy 139 embert hallgattak meg. Kiderült, hogy MacIsaac már napokkal később értesült az esetről, ahogy arról is, hogy Aldrich kéretlenül küldött szexuális tartalmú képeket egy másik fiatal játékosnak. Május 23-án összeült a Blackhawks legfelső vezetése, ahol az a döntés született, hogy bármi is történt, Aldrich a szezon végéig maradhat, így a videoelemző még a csapattal ünnepelhette a Stanley-kupa megnyerését. Ezt követően ajánlották fel neki a lehetőséget, hogy magától távozzon, elkerülve így a vizsgálatot.

A bíróság most megállapította, hogy a Blackhawks nem tett meg mindent a történetek tisztázására, és az elkövető felelősségrevonására. A csapat ezért 2 millió dolláros büntetést kapott, aminek a felét egy a nemi erőszak áldozatait segítő szervezetnek kell eljuttatnia.