Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Október elején a Premier League-ben szereplő Newcastle United gazdag szaúdi tulajdonosok kezébe került. Az angol élvonal másik futballcsapata, a West Ham United is hamarosan egy milliárdos befektető birtokába juthat.

A The Guardian megírta, hogy Daniel Kretinsky cseh milliárdos tárgyalásokat folytat a West Hammel egy kisebbségi részesedés megvásárlásáról. A londoni klub társtulajdonosai, David Sullivan és David Gold néhány éve befektetőt keresnek, de az eddigi megkereséseket elutasították.

A hírek szerint a cseh üzletemberrel már egy éve folytatnak tárgyalásokat, aki 27 százalékos részesedésre tehet szert, és ez akár azt is jelentheti, hogy Sullivan és Gold tulajdonjogát automatikusan felvásárolja.

A West Ham United hamarosan új tulajdonos birtokába kerülhet Forrás: AFP/Glyn Kirk

Kretinsky - akit a cseh szfinx névvel illetnek - kiismerhetetlen üzleti modoráról ismert, jelenleg a Sparta Praha futballklub társtulajdonosa és elnöke. A képzett jogász számos egyéb befektetéssel rendelkezik, beleértve a Royal Mail, a Sainsbury's és a francia Le Monde újságnál fennálló részesedését.

A Premier League klubjainak jelentős része nem támogatja az ilyen jellegű tulajdonosváltást, vélhetően ezt az üzletet is ellenezni fogják, bár kérdéses, hogy tehetnek-e bármit is ellene.

A hirtelen dúsgazdag csapattá előlépő Newcastle United miatt korábban rendkívüli ülést tartottak az angol élvonalbeli klubok vezetői, melynek célja az volt, hogy megakadályozzák a szaúdi tulajdonosok pénzügyi manővereit.

Az egyik ülésen abban egyeztek meg, hogy megtiltják az olyan szponzori szerződések létrejöttét, amelyekben a támagatóknak kapcsolata van a klubtulajdonosokkal. A tiltás egy hónapig tart, de zajlanak a tárgyalások arról, hogy végleges legyen.

Mindent egy helyen az Eb-ről