Mindenszentek, halottak napja: a legfontosabb tudnivalók

gyász gyertya halottak napja
Vágólapra másolva!
November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. pedig a halottak napja, ilyenkor emlékezünk eltávozott szeretteinkre. Országszerte a temetők a szokásosnál hosszabban lesznek nyitva, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség is kiemelten készül a halottak napi hosszú hétvégére.
Vágólapra másolva!

Október 27-től november 2-ig meghosszabbított nyitvatartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések – közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet.

A társaság az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban.

A rákoskeresztúri Új Köztemetőben vasárnap és hétfőn ingyenesen, mikrobuszokkal segítik a közlekedést 8 és 17 óra között, ide keddig autóval is ingyen lehet behajtani, de a többi temetőbe továbbra is tilos - írta meg a Magyar Nemzet.

Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg november 1-jén. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. MTI/Nemes János Forrás: MTI/Nemes János

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti temetők újra reggel 7 óra 30 perctől este 17 óráig várják a kilátogatókat.

A közösségi közlekedés használatát javasolja a BKK az ünnepi hétvégén

A Budapesti Közlekedési Központ járatai szombaton, vasárnap és hétfőn az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

Hétfőig bizonyos, temetőket érintő járatok a szokásosnál sűrűbben közlekednek, és rendkívüli járatok is indulnak.

A közlekedési társaság azt javasolja, hogy aki teheti, a hétvégén a közösségi közlekedést válassza, mivel megnövekedett autóforgalomra és korlátozott parkolási lehetőségekre kell számítani a temetők környékén - írta meg a Hírado.hu.

Mindenki fokozottan figyeljen az értékeire, tanácsolja a Rendőrség

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a halottak napi megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

Figyelmeztettek, hogy a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat.

A rendőrség figyelmeztet, hogy mindenki fokozottan figyeljen értékeire, a tolvajok ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat Forrás: Nagy Bogi

Tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokra, pénztárcákra fokozott figyelmet fordítsunk - tanácsolja a Rendőrség.

Polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját

A polgárőrök – a rendőrséggel és az önkormányzatokkal együttműködésben – a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban is járőröznek és segítik a biztonságos közlekedést.

Egyetlen percre se hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyákat, figyelmeztet a Katasztrófavédelem

Halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A temetői tűzesetek elkerüléséért a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzük el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat.

A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot – tették hozzá.