Vágólapra másolva!
Rendkívül érdekes mérkőzésnek nézünk elébe a Telekom Veszprém és a Pick Szeged vasárnap délutáni rangadója kapcsán. Annak ellenére is óriási harcot és hatalmas taktikai csatát várhatunk, hogy ez az összecsapás még csupán a férfi kézilabda NB I alapszakaszának a része.

Ahogyan az elmúlt évtizedben mindig, úgy a 2021-22-es szezonban is csupán az a kérdés, hogy a Veszprém vagy a Szeged lesz-e pályaelőnyben a május végén megvívandó, oda-visszavágós párharcban zajló bajnoki döntőben. A két sztárcsapat előnye mindenki mással szemben továbbra is akkora itthon, hogy a két együttes fináléba jutásánál kevés biztosabb dolog van az életben jelenleg.

Ettől függetlenül a két csapat egy újabb fejezete íródik majd a – nagy eséllyel – ismét telt házas Veszprém Arénában a válogatott szünet után.

A Szeged utolérte a Veszprémet. Ez az elmúlt időszak talán legnagyobb tanulsága.

Ha más nem is, akkor a 2018 óta kiosztott hat hazai trófea igazságos, 3-3 arányban történő megoszlása mindenképp ezt mutatja.

A Szeged az előző szezonban a Veszprém Arénában ünnepelhette története negyedik bajnoki címét Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Juan Carlos Pastor csapata 2018-ban és 2021-ben bajnokságot, 2019-ben kupát nyert, az Építők pedig 2018-ban és 2021-ben a Magyar-kupát, 2019-ben pedig a bajnoki trófeát emelhették a magasba. A 2019-20-as évadban a koronavírus-járvány miatt nem osztották ki egyik serleget sem, a küzdelmek idő előtt véget értek.

Nem csak ebben, de a klubok gazdasági háttere közötti különbség is eltűnni látszik, Szeged egyre vonzóbb az olyan fiatalok számára is, mint amilyen a nyári érkezők közül Miguel Martins, Alexander Blonz, Sebastian Frimmel vagy épp a teljes BL-mezőny eddigi legmeglepőbb jó igazolásának tűnő jobbátlövő, a még szintén csak 26 éves Imanol Garciandía.

A jövő nyárra pedig már be van jelentve Szita Zoltán szerződtetése is, aki ezer szállal kötődik a Veszprémhez, a Wisla Plock csapatától megszerzett balátlövő mégis a Kékeknél folytatja. Ez az átigazolás és a májusban elveszített bajnoki cím egyaránt olyan dolgok, amik tovább erősíthetik a két klub közötti rivalizálást.

Sipos Adrián (jobbra) és Ligetvári Patrik a Veszprém védekezésének alapemberei Fotó: Koncz Márton - Origo

Szintén a kiegyenlítődést jelzi, hogy nemsokára elkészül a Szeged Aréna is, ami minden szempontból méltó lesz ellenfele arénájához, ahol a Veszprém már több mint egy évtizede fogadja a világ legjobb csapatait. Az előző szezonban a szokásosál is több ellenfél tudott győzelemmel távozni a Veszprém Arénából – ez részben a zárt kapunak és a szurkolók hiányának, részben a csapat teljesítményének is köszönhető volt.

A nyáron kihirdetett hároméves terv és az új vezetőedző, Momir Ilic szenvedélye garancia volt, hogy ismét erőddé váljon a Veszprém Aréna.

A BL-szezont a Kielce mellett a legjobb formában kezdő magyar csapat már a PSG-t, a Barcelonát és a Flensburgot is legyőzte itthon, most jöhet az a Szeged, amely a májusi bajnoki döntőben oda-vissza legyőzte őket.

A várhatóan pályára lépő játékosok közül érdemes lesz azokra a magyar válogatottakra figyelni, akiknek a szeme előtt egyre inkább ott lebeghet a januári részben hazai rendezésű Európa-bajnokság is.

Lékai Máté formája egyelőre még nem volt az igazi, de egy ilyen rangadó is segíthet neki átlendülni a holtponton, Sipos Adrián a Dinamo Bukarest elleni piros lapját leszámítva eddig felnőtt a feladathoz, amit a Veszprém védekezésének irányítása jelent, Ligetvári Patrik pedig egyre többször kap lehetőséget támadásban is, aki párszor már a PSG és a Barca kapuját is szétbombázta.

Mikler Roland óriási bravúrokat mutatott be az Aalborg ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A vendégeknél Mikler Roland félelmetes teljesítménye is kellett a BL-döntős Aalborg legyőzéséhez, Bánhidi Bence egyelőre még nem világklasszis, „csak" kiemelkedő teljesítményt nyújt hétről hétre, az őt váltó Rosta Miklós a Kékek eddigi legeredményesebb játékosa az NB I-ben, Bodó Richárd egyelőre kevesebb lehetőséget kap a jó formában lévő Borut Mackovsek miatt.

Jelenleg ők heten számítanak alapembernek a magyarok közül a két sztárcsapatban. Közülük jelenleg talán Siposnak, Miklernek és Bánhidinek lehet a legnagyobb beleszólása a mérkőzés alakulásába. A Veszprém feljavuló védekezése mögött Rodrigo Corrales a kapuban átlagosan 15-20 védéssel hozta le az idei rangadókat, ami ezúttal is nagy magabiztosságot adhat a hazaiaknak.

Juan Carlos Pastor már a válogatott szünet előtti, Aalborg elleni siker utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem jön jól neki a válogatott szünet. A spanyol szakember mondandójában lehet valami, ugyanis a Szeged általában nagyon meg szokott szenvedni az egy-egy ilyen megszakítás utáni első meccsén.

Momir Ilic természetesen kulcsszerepet szán Petar Nenadicnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez valóban a Veszprémnek kedvezhet, amelyben például a támadásban legfontosabb játékosnak számító Petar Nenadic már régóta nem tart a szerb válogatottal. A 35 éves irányító rendkívül éretten kézilabdázik eddig az ősszel, ebben elévülhetetlen érdeme van honfitársának, Momir Ilicnek, akire igazi mentorként is tekint.

Rasmus Lauge sérülése rendbe jött, de Kentin Mahé és Lékai így is több lehetőséget kaphat középen. A másik oldalon Pastor számára jó hír, hogy mivel Dean Bombac felépült, így ő ismét egyszerre lehet a pályán Miguel Martinsszal. A két játékos mozgékonysága lehet az, ami megbonthatja az ősszel remekül működő veszprémi falat, de még utána is „le kell győzni" Corralest a kapuban.

Hatalmas taktikai csata várható tehát vasárnap délután 15:45-től, amelyben a válogatott szünet nehézségei és a hazai pálya miatt 51 %-49 % arányban a Veszprémet látjuk a rangadó esélyesének.