Olyanok pereskednek egymással a bitcoin megalapításáról, akiknek nincs is közük hozzá

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Egy floridai perben az a kérdés, hogy a felperes segített-e az alperesnek a bitcoin megalkotásában. Pedig valószínűleg egyiknek sincs köze a dologhoz.
Vágólapra másolva!

A kriptovilág egyik legnagyobb rejtélye, hogy ki, illetve kik is lehetnek azok a személyek, akik megalkották az első és jelenleg a világ vezető kriptovalutáját, a bitcoint, illetve a mögötte álló technológiát, a blokkláncot. A bitcoin elméleti leírása egy 9 oldalas dokumentummal, az úgynevezett "white paperrel" jelent meg, amely 2008. október 31-én került fel az internetre. Majd pár hónappal később, januárban kibányászták a Genesis Blockot, az első Bitcoin-blokkot – gyakorlatilag ezzel indult világhódító útjára a legismertebb kriptovaluta, a blokklánc azóta megszakítatlan.

Azt viszont máig nem tudjuk, hogy pontosan kit vagy inkább kiket takar a bitcoin atyja(i)ként emlegetett Satoshi Nakamoto név.

Az évek alatt több embert is megneveztek mint a japán név mögött álló személy.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy most induló per pedig kuriózum a bitcoin világában. A floridai bírósági eljárásban a már elhunyt David Kleiman családja azt próbálja igazolni, hogy Kleiman és egykori üzlettársa, Craig Wright közösen hozták létre a rendszer alapjait, ketten állnak a név mögött – írja Forbes a Fox Business alapján.

Wright viszont 2016 óta konzekvensen azt állítja, hogy egyedül ő áll a valuta mögött. Ezt nagyjából az egész kriptovilág kétségbe vonja, egyszerűen nincs a komolyan vehető jelöltek közt.

Ráadásul a Nakamotóhoz tartozó számlán lévő összeghez még senki sem nyúlt hozzá. Kleiman családja szerint bizonyítani tudják, hogy Wright még 2008-ban kérte rokonuk segítségét a rendszer alapjainak kidolgozásában.

Wright álláspontja szerint soha senki segítségét nem kérte.

A per tétje és tárgya gyakorlatilag ez:

sikerül-e bizonyítani, hogy Kleiman és Wright együtt több mint egymillió bitcoin kibányászásában vett részt együtt.

A védelem, Wright és ügyvédje szerint tudják bizonyítani, hogy egyedül Wright áll a technológia mögött.

Azonban valószínűleg senki sem fog tudni bizonyítani semmit - emeli ki a Forbes. Ugyanis ehhez annyi kellene, hogy valaki végre hozzányúl a Nakamoto-számlához: az egyedi kulcsa birtokában akár egyetlen bitcoint is leemelhetne a számláról. Ám mivel ez a számla közel 13 éve mozdulatlan, a per végén jó eséllyel kiderül, kicsoda nem Satoshi Nakamoto.

Amúgy a kriptovaluta megjelenése óta eltelt időben a Satoshi Nakamotóként megnevezettek csoportjába került Hal Finney, egy, a bitcoinkorszak előtti kriptográfiai szakértő, akiről az amerikai Forbes egyik szakírója állította, hogy ő lehet Satoshi. Sokan örültek volna annak, ha bizonyosságot nyer, hogy a különc techguru, Elon Musk áll a kriptovaluta mögött, Musk azonban hangsúlyozta, hogy nem ő a rejtélyes Satoshi Nakamoto.

Gyanúba keveredett a magyar származású, amerikai programozó, Nick Szabo is, aki még a bitcoin előtt publikált egy „bit gold" nevű, decentralizált fizetőeszközről szóló tanulmányt,

az első elméleti blockchain-modellt. A leggyanúsabb alak viszont valószínűleg Dorian Satoshi Nakamoto, egy japán származású, amerikai mérnök, aki a neve mellett a Newsweek szerint számos egyéb tulajdonságában is arra utalhat, hogy ő az első kriptovaluta megalkotója.