Vágólapra másolva!
Aaron Ramsey egész pályafutását beárnyékolták a kisebb és nagyobb sérülések, ettől függetlenül szép karriert futott be az Arsenalnál. A fényesebb jövő reményében azonban az olasz Juventushoz szerződött, ám hiába érkezett sztárként és lett Cristiano Ronaldo mögött a csapat legjobban kereső játékosa, hamar rémálommá vált számára a klubváltás. A walesi válogatott sztár a rendszeres játéklehetőség helyett padmelegítő lett a világ egyik legnagyobb klubjában. Dicsőség helyett pedig óriási bukással érhet véget a torinói kaland, de vajon van-e még számára visszaút?

Az Arsenalban fényesen indult Aaron Ramsey pályafutása, sokan a legendás Liam Brady utódjának tartották, ám ő a trófeák miatt úgy döntött, hogy szerződése lejártakor elhagyja a londoni csapatot. Így 2019 nyarán a Juventus folytatta az elmúlt években megkezdett trendet, vagyis Emre Can, Andrea Pirlo és Paul Pogba után ismét ingyen szerzett meg egy nagy nevű játékost. Az Arsenal egykori kiválósága valóságos sztárként érkezett Torinóba, annak ellenére, hogy a londoni csapattal 11 év alatt csupán három FA Kupát és két angol Szuperkupát nyert.

A Juventus heti 400 ezer fontos fizetéssel tette meg Ramseyt a klub második legjobban kereső játékosává Cristiano Ronaldo mögött. Az olaszok részéről ez egyértelmű jelzés volt, hogy a walesi középpályással komoly terveik vannak.

Aaron Ramsey nagy reményekkel érkezett az olasz rekordbajnok Juventushoz Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Nem sokkal Ramsey érkezése után edzőváltáson esett át a csapat, Massimiliano Allegri sorozatban öt bajnoki cím után elhagyta a Juvét, helyére pedig Maurizio Sarri ült le a kispadra.

Aaron Ramsey az első idényében úgy szerezte meg profi pályafutása első bajnoki címét, hogy nem számított alapembernek a Juventusban.

Bár 35 mérkőzésen lépett pályára az idényben, csupán egyetlen bajnokit játszott végig. Ebben nagy szerepe volt a sérüléseinek, és Maurizio Sarrinak, aki a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után a hátralévő 12 bajnokiból csak kettőn adott lehetőséget a teljesen egészséges játékosnak. Igaz, a szezon közepén javuló formát mutatott, február végén betalált a SPAL kapujába, majd a következő fordulóban a nagy rivális Inter ellen parádézott, gólt és gólpasszt jegyzett. Ramsey ekkoriban gyakran csatárként játszott, emiatt pedig csak küszködött a pályán, mivel korábban mindig irányító szerepben számoltak vele az Arsenálnál.

– fogalmazott Sarri az Internazionale elleni győztes meccs után.

Maurizio Sarri nem igazán találta meg a walesi játékos szerepét a Juventusban Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Hiába nyerte meg a Scudettót a láncdohányos olasz mester, a szezon végén távoznia kellett. Sarrit a Juve korábbi játékosa, Andrea Pirlo váltotta, és kezdetben úgy tűnt, ennek Ramsey lehet a legnagyobb nyertese. A bajnoki rajton a címvédő 3-0-ra legyőzte a Sampdoria csapatát, Ramsey pedig gólpasszal hívta fel magára a figyelmet. Sikerült is neki, ugyanis az olasz lapok a mérkőzés legjobbjának választották.

A mérkőzés után a hivatalos Twitter-oldalán annyit üzent:

"Jól kezdődött az idény, izgatott vagyok, mi jön még."

Nos, a szezon hátralévő része sem a Juventusnak, sem Ramseynek nem kecsegtetett sok jóval. Bár tény, hogy eredményesebb évet zárt, mint Sarri alatt, ahol olyan játékrendszerben kellett játszania, amiben nem tudta kamatoztatni a tehetségét, de még így is csupán 13 bajnokin kezdett, gyakran pedig még akkor is a kispadon találta magát, amikor egészséges volt.

A 2020/21-es szezonban megtört a Juventus egyeduralkodása, ugyanis az utóbbi évtized egyik legrosszabb teljesítményét produkálva lett negyedik a Serie A-ban, így sorozatban kilenc megnyert Scudetto után elveszítette bajnoki címét. Pirlót ezt követően kirúgták, Massimiliano Allegri pedig visszatért a Juventushoz.

Ronaldo távozásával Aaron Ramsey lett a Juventus legjobban kereső játékosa Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Az olasz edző így végre együtt dolgozhatott a walesi középpályással, akit még ő csábított Torinóba. Az idei szezon előtt Allegri dicsérte játékosát, így minden jel arra utalt, hogy kulcsszerep hárulhat rá idén, ráadásul Ronaldo távozásával ő lett a klub legjobban kereső játékosa.

– mondta róla Allegri egy Monza elleni felkészülési meccs után.

A szurkolók és a játékos által is remélt változás azonban nem következett be azóta se. A nyári Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőig menetelő walesi válogatott egyik legjobb játékosa volt, a csoportkörben Törökország ellen pedig pazar gólt is lőtt.

Bár az Eb-n minden meccsen játszott, a sérülések azonban olyannyira nem kerülték el őt, hogy a szezon kezdete óta öt mérkőzésen összesen 112 percet tölthetett a pályán.

A nyári Európa-bajnokságon Dánia állította meg a walesi válogatottat a nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Piroschka Van De Wouw

Hiába érkezett sztárként a Juventushoz, látványosan szenved az olasz csapatban, ugyanis másfél éve csak küszködik azért, hogy egyáltalán pályára léphessen. Tény, hogy amikor lehetőséget kapott különböző posztokon és játékrendszerekben, akkor nem teljesített rosszul, ám összességében nézve óriási csalódás, hogy ennyi idő alatt nem találta meg a csapaton belüli szerepét, sem pedig a formáját.

Valószínűleg tehát fényesebb karrierben reménykedett, amikor úgy döntött, hogy elhagyja az Arsenalt, amelynek játékából éppen a Ramsey-féle gólok hiányoztak az elmúlt években. Bár ez már sosem derül ki, de talán mindkét fél számára kedvezőbb lett volna, ha a középpályás az észak-londoni csapatnál marad.

Az Arsenal dobhat mentőövet a kegyvesztetté vált sztárnak

A téli átigazolási időszak közeledtével egyre gyakrabban lehet hallani Ramsey távozásáról, mivel a hírek szerint Allegri szeretné megfiatalítani csapatát, így a Juventus újjáépítési terveinek áldozatául eshet. Az átigazolási hírekben jártas olasz újságíró, Fabrizio Romano szerint is a Juventus hamarosan megválhat játékostól.

Természetesen az angol és az olasz sajtóban már megjelentek olyan hírek, miszerint visszatérhet egykori klubjához, az Arsenalhoz. Mikel Arteta, a londoni klub vezetőedzője minden bizonnyal hasznát venné a rutinos játékosnak, hiszen a középpályán Granit Xhakára sérülése miatt, Thomas Partey játékára pedig a közelgő Afrika-kupa miatt nem számíthat hosszabb időre.

Aaron Ramsey utolsó idényében El-döntőig vezette az Arsenalt Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Ramsey szerződése 2023 nyaráig érvényes a Juventusnál, így a legkézenfekvőbb megoldás egy esetleges kölcsönszerződés lehet. Bár kétségtelen, hogy tapasztalatot és minőséget tudna vinni az Arsenal súlytalan középpályájára, bizonyos szempontból mégsem biztos, hogy korábbi klubja lenne a megfelelő csapat számára. Mikel Arteta irányítása alatt az Arsenal egyfajta fiatalításon megy keresztül. A nyáron egyetlen játékost sem szerződtettek, aki 23 évesnél idősebb lett volna, ennek köszönhetően

a londoniak büszkélkedhetnek jelenleg a Premier League legfiatalabb csapatával. Márpedig ebbe a szisztémába nem igazán illik bele Ramsey, aki december 26-án tölti be a 32. életévét.

Ezenfelül a sérülékenysége és a magas fizetése sem könnyíti meg az idősödő futballista helyzetét, így reálisan nézve csak a múlt miatt van esély Ramsey visszatérésére, az Arsenal jelenlegi stratégiájában már nincs hely számára.

Már az Arsenalban is számos sérülés hátráltatta Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Van-e még Ramsey számára visszaút?

Másfél év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a walesi karmester megbukott Torinóban, így pályafutása utolsó nagy dobására készülhet. A kérdés már csak az, hogy melyik csapat lát még benne fantáziát. Amennyiben korábbi klubja, az Arsenal nem tart rá igényt, úgy a szaúdi tulajdonba került dúsgazdag Newcastle United dobhat mentőövet a kegyvesztetté vált sztárnak.

Az angol együttes új tulajdonosa, a Szaúd-arábiai állami befektetési alap feje, Mohammed Bin Salman nem kisebb célt tűzött ki, mint a legrangosabb európai kupasorozat, vagyis a Bajnokok Ligája megnyerését. Mivel a Newcastle jelenleg a kiesés elkerülésért küzd a bajnokságban, ezért ehhez elsősorban a keretet kell megerősítenie, amire minden bizonnyal már a télen sor kerülhet. Az ambiciózus projekt érdekében Ramsey már az első sztár-hullámmal érkezhet az észak-angliai együtteshez, tapasztalata és képességei miatt pedig könnyen meghatározó játékossá válhat az egyelőre nem túl acélos csapatban.

A Juventusnál megbukott walesi karmester visszatérhet a Premier League-be Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

A Newcastle minden bizonnyal hajlandó lenne teljesíteni a heti 400 ezer fontos bérét, ám kérdés, hogy Ramseynek - aki anno a trófeák miatt hagyta el az Arsenalt - mennyire imponálna egy olyan csapatban játszani, amelynek még pár évig biztosan nem lesz reális esélye Bajnok Ligáját nyerni.

Ha belemenne a fizetéscsökkentésbe, akkor nyilván a lehetőségeinek száma megsokszorozódna, ám úgy tűnik ez egyelőre döntő tényezőnek minősül.

Ramsey most kísértetiesen hasonló helyzetbe került, mint az előző szezonban honfitársa, Gareth Bale. A Real Madrid sztárja a kevés játéklehetőség miatt kölcsönbe visszatért egykori csapatához, a Tottenhamhez, és noha a vártnál kevesebbet volt a pályán, összességében sok gólt lőtt és az önbizalma is visszajött.

Úgy tűnik Ramsey válaszút elé érkezett a pályafutásában Forrás: NurPhoto via AFP/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

Egy biztos, a walesi válogatott középpályás teljesen más megítélésben fog távozni a Juventustól, mint tette azt 2019 nyarán, amikor elhagyta az Arsenalt. Bár a londoniaknál is bajlódott sérülésekkel, ráadásul utolsó szezonjában a hőn áhított trófeát sem sikerült megszereznie az Arsenallal, amely az Európa-liga fináléjában megalázó vereséget szenvedett a Chelsea-től. Ettől függetlenül Ramsey kitörölhetetlen nyomot hagyott a klub történelmében, ami miatt az Emiartesben mindig örömmel emlékeznek rá.

Ötven gólt lőve, és megannyi pazar megoldást bemutatva komoly örökséget hagyott maga után. Joggal emlegetik majd az Arsenal történetének egyik legjobb játékosaként, miközben jelenleg tökéletes úton halad a teljes eltűnés felé.