Egyedi molekulakövetésre alkalmas eszköz is van ebben a hazai laborban

mikroszkóplabor
Egy európai uniós viszonylatban is párját ritkító mikroszkópegyüttes állt össze Pécsett
Vágólapra másolva!
Egyedi, molekulakövetésre alkalmas eszköz is része annak a mikroszkóplabornak, amelyet Ábrahám István professzorról elnevezve avattak fel a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) működő Szuperrezolúciós mikroszkóplaborban (Nano-Bio-Imaging Core Facity) egyedi molekulakövetésre alkalmas eszközt is találni, valamint olyanokat is, melyek a nanovilágot tárják fel a kutatók számára.
Vágólapra másolva!

A PTE közleménye szerint az intézmény orvosi karán működő Élettani Intézet korábbi, idén áprilisban elhunyt igazgatójáról elnevezett Szuperrezolúciós mikroszkóplabor (Nano-Bio-Imaging Core Facity) európai szinten is kiemelkedőnek számít.

Egy európai uniós viszonylatban is párját ritkító mikroszkópegyüttes állt össze Pécsett Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

– idézte dr. Buzás Pétert, az Élettani Intézet megbízott vezetőjét a közlemény és az UnivPécs online portál. – Több szuperfelbontású, egyedi molekulakövetésre is alkalmas eszköz is megtalálható benne, a berendezések teljesen pormentes, kontrollált hőmérsékletű területen működnek.

Buzás Péter hozzátette, gyakorlatilag nincs olyan ága az orvosi és biológiai kutatásoknak, amelyben ne lehetne kamatoztatni az eszközpark tudását.

Ahogy arra az egyetem rámutatott: a Szuperrezolúciós mikroszkóplabor létrejöttében komoly szerepe volt Ábrahám Istvánnak. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora szerint „az igazgató hagyatéka nem csekély, nem ismert lehetetlent, ha valamit el kívánt érni, annak minden úton-módon utánajárt".