A tavaly elhunyt olasz legenda nevét veheti fel a római Olimpiai Stadion

fara04310 Fotografia CHAMPION Italie Italien Italienne Italiens Italiennes Novecento Campione FOOTBALL SPORT 20 20e 20eme XX XXe XXeme siecle Eighties Anni Ottanta 20 20th XX XXth century Farabola Photographie 20 20o XX XXo secolo Annees 1980 - Annees 80
Paolo ROSSI au championnat mondial du football en espagne en juillet 1982 apres la victoire en finale contre l'allemagne. ©Farabola/Leemage
Vágólapra másolva!
A tavaly decemberben elhunyt világbajnok labdarúgó, Paolo Rossi nevét veheti fel a római Olimpiai Stadion.

A római képviselőház csütörtökön 387 igen és öt nem szavazattal, két tartózkodás mellett elfogadta a Silvio Berlusconi vezette konzervatív Forza Italia képviselője, Pierantonio Zanettin kezdeményezését, amely így az olasz kormány elé kerül.

"Meghatott és boldoggá tett a hír. Reményeim szerint most már valóban kezdetét veszi egy folyamat, amely elvezet odáig, hogy Paolo nevét vegye fel a római stadion" - nyilatkozta Federica Cappelletti, Rossi özvegye.

Hozzátette, különösen örül annak, hogy a sportvilág összefogása után a politika is megmozdult az ügyben.

Paolo Rossi a világbajnoki trófeával Forrás: leemage via AFP/©Farabola/Leemage

Rossi a Juventus színeiben két bajnoki címe és Olasz Kupa-trófeája mellett 1985-ben megnyerte a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK-et, 1984-ben pedig a KEK-et és az európai Szuperkupát. Válogatottbeli karrierjét 48 mérkőzéssel és 20 góllal fejezte be. Az 1982-es világbajnokságon az olaszok az ő mesterhármasával múlták felül az esélyesek közé sorolt brazilokat 3-2-re, majd a lengyelek ellen 2-0-ra megnyert elődöntőben csapata mindkét találatát ő szerezte. A nyugatnémetek elleni döntőben ő juttatta vezetéshez az olaszokat, akik végül 3-1-re bizonyultak jobbnak. Rossi hat találatával kiérdemelte a vb legjobb játékosa és gólkirálya címet, 1982-ben elnyerte az Aranylabdát.

Tavaly december 9-én, 64 éves korában hunyt el daganatos betegségben. Az Olasz Labdarúgó Szövetség róla nevezte el a Serie A gólkirályának járó díjat.