Holnaptól újraindulnak a nagy sikerű oltási akciónapok

Koronavírus - Oltás Salgótarjánban
Salgótarján, 2022. január 2. Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. január 2-án. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az oltási akciók eddigi sikeressége és eredményei, valamint az átoltottság növelése érdekében csütörtöktől újabb oltási akció indul. Januárban csütörtöki, pénteki és szombati napokon ismét oltási akciónapok lesznek. A lehetőség a 12 év feletti korosztály számára a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben is elérhető lesz. Fontos változás az eddigi protokollhoz képest, hogy az a fertőzött. aki felgyógyult a betegségből, azonnal megkaphatja a harmadik oltását, amennyiben a második oltás óta eltelt négy hónap (vagyis a betegség miatt nem kell semennyit várni).
Vágólapra másolva!

A koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint

januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon, valamint a kijelölt járásközponti szakrendelőkben.

A járvány újabb hullámának megfékezése érdekében

az akciónapokon előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet majd felvenni az oltást.

Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Oltási akciót a kórházi és járásközponti oltópontokon az alábbi napokon tartanak:

• 2022. január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
• 2022. január 8. (szombat) 10-18 óra között
• 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
• 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között
• 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
• 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között
• 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
• 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között

A KÖZPONTI OLTÓPONTOKON ÖT VAKCINA KÖZÜL LEHET VÁLASZTANI: PFIZER, SINOPHARM, MODERNA, JANSSEN, ASTRAZENECA.

Egy férfit beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján, 2021. december 27-én Forrás: MTI/Komka Péter

Bár az oltás felvehető a háziorvosoknál is, ők is szerveznek majd oltási akciónapokat, de náluk csak Pfizer-, Sinopharm- és Janssen vakcina igényelhető. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

A HARMADIK OLTÁS FELVÉTELÉVEL ISMÉT 80-90 SZÁZALÉKRA EMELHETŐ A VÉDETTSÉG.

A beoltottak több mint fele már felvette a harmadik oltást is

Magyarországon egyre többen döntenek úgy, hogy beoltatják magukat. Eddig 3 191 997 fő már a megerősítő harmadik oltását is felvette. A keddi adatok szerint

A GYÓGYULTAK SZÁMA FOLYAMATOSAN NŐ, JELENLEG 1 128 923 FŐ, AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA PEDIG 101 457 FŐRE EMELKEDETT.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy

hazánkban az új fertőzések már több mint 11%-áért az omikron mutáció a felelős, így jó lehetőség az, hogy előzetes regisztráció nélkül lehet oltást felvenni, ezáltal is felvenni a harcot a vírus ellen.

Megváltozott az oltási protokoll is. A betegségen átesettek azonnal kérhetik a következő oltást, amennyiben az előző óta eltelt a megfelelő idő. Vagyis a betegség maga nem számít halasztó tényezőnek. Ez azért van, mert biztos védettséget csak az oltás ad, a betegség nem.

A gyermekek oltására is van lehetőség

Folyamatosan nyitva van a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Már a 12-17 éves kamaszok megerősítő, harmadik oltásához is lehet időpontot foglalni az interneten.

Beoltanak egy lányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltópontján, 2022. január 3-án Forrás: MTI/Vajda János

A kormány hivatalos tájékoztató oldala szerint

a szülők már több mint 62 ezer gyereket regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra, és több mint 48 ezren már fel is vették a vakcinát.

Az első gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány 2021. december 13-án érkezett. Akkor 138 ezer adag vakcina (69 ezer gyerek oltására elég) oltóanyag érkezett, jelenleg is abból zajlik a gyerekek oltása a kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál.

A szerdán megérkezett 48 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódhat a gyermekek oltása a kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál.

JANUÁRBAN ÖSSZESEN 150 EZER VAKCINA ÉRKEZÉSE VÁRHATÓ: január 4-én 48 ezer adag, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag.

A regisztrációs honlap és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van a gyerekek oltásához.
A szülők a házi gyermekorvostól is kérhetik az oltás beadását. A gyermekeknél is háromhetes különbséggel kell beadni a második oltást.

Az oltási akciók nagyon sikeresek

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében

a kormány még 2021-ben döntött arról, hogy 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.

Az első oltási akcióhetet 2021. november 22., hétfő és november 28., vasárnap között tartották, amikor is 101 megyei és városi kórházban várták az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készültek az oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten megemelték az oltópontok számát.

Beoltanak egy fiút a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, 2021. december 23-án. December 15-én országosan megkezdődött az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása, az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát. Forrás: MTI/Komka Péter

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A központi oltópontok listája itt érhető el. További információk és a hozzájárulási nyilatkozatok ezen a linken érhetők el.