Egy évtizede nem látott csúcson a PC-eladások

Typing Computer Using Computer Text Messaging Editor Computer Language Computer Key Global Communications Author E-Mail Typing Writing Working Working At Home Discussion Communication Modern Business Technology Soft Focus Macro Close-up Human Finger Lapto
Woman is typing on the laptop
Vágólapra másolva!
A személyi számítógépek eladásai 2021-ben 14,8 százalékkal emelkedtek, amivel a szektor a legnagyobb értékesítési számot produkálta 2012 óta – derül ki egy friss iparági jelentésből.
Vágólapra másolva!

Közel egy évtizede, 2012 óta nem adtak el annyi személyi számítógépet (PC) világszerte, mint 2012-ben. A tavalyi értékesítések 14,8 százalékkal nőttek, és 34 százalékkal haladták meg a 2017-ben elért mélypontot – írja a CNBC az IDC adatai alapján.

2021-ben összesen (az előzetes számítások alapján) 349 millió darab PC-t értékesítettek világszerte.

A személyi számítógépek közé sorolják

  • az asztali számítógépeket,
  • a laptopokat, valamint
  • a munkaállomásokat is.

A növekedés pedig azért is lényeges az iparág számára, mert az elmúlt években az okostelefonok előretörésével érezhetően gyengült a PC-k részesedése a műszaki cikkek globális piacán. A felpattanást részben a koronavírus-járvány miatt lezárások fűtötték, melyek következtében sokan kényszerültek otthonról dolgozni vagy tanulni, így megnőtt a háztartások kereslete a személyi számítógépek iránt.

Kiemelkedően népszerűek voltak tavaly a személyi számítógépek Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov/Todor Tsvetkov

Több elemző arra figyelmeztet azonban, hogy ez a növekedési trend valószínűleg nem lesz tartható hosszabb távon. Decemberben az IDC jelezte is, hogy a piac már meghaladhatta a tetőpontját, és ezért lassulást vetítettek előre 2022-re.

Ezzel szemben viszont az Intel vezérigazgatója, Pat Galsinger egy októberi interjúban úgy nyilatkozott, hogy meglátása szerint a PC-k növekedési pályája fenntarthatónak bizonyulhat.

Az Intel jelenleg az asztali számítógépekhez és laptopokhoz gyártott processzorok legnagyobb kibocsátója, nagyjából 80 százalékos piaci részesedéssel.

A Dell egyik vezetője, Rahul Tikoo ugyancsak osztotta ezt a véleményt. Ő úgy látja, a járvány tartósan megváltoztathatta a fogyasztói igényeket, és sokan úgy érzik, hogy szükségük van saját számítógépre – az okostelefonok mellett is. Tikoo szerint egy olyan átmeneti folyamatban vagyunk, amelyben az okostelefonok modellje jelenik meg a PC-k területén is.

Vagyis egy háztartásban egyre fontosabb lesz, hogy mindenkinek saját személyi számítógépe legyen.

Ahogy tehát a járvány miatti korlátozások folyamatosan enyhülnek a világban, úgy lesz majd egyre világosabb, hogy személyi számítógépek iránti keresletnövekedés mennyire bizonyul majd tartósnak.