Kovács Zoltán véleménycikke Orbán Viktor antiszemitizmus elleni küzdelméről a Jerusalem Postban

KOVÁCS Zoltán
Budapest, 2021. október 19. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az október 23-i ünnepi programokról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. október 19-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár angol nyelven írt véleménycikket a Jerusalem Postba. Az államtitkár egy, a lapban megjelent írásra reagált, hogy a magyar kormány az Izraelnek nyújtott támogatást az antiszemitizmus elfedésére használta. Ez a kijelentés nem is állhatna távolabb az igazságtól. Az alábbiakban a véleménycikk magyar nyelvű fordítását közöljük.
Vágólapra másolva!

Orbán antiszemitizmus elleni küzdelme – hivatalos ellenvélemény

Magyar tisztségviselő védi meg Budapestet az antiszemitizmus vádjával szemben.

Választási év van Magyarországon. A szavazók április 3-án, vasárnap járulnak majd az urnákhoz, hogy megválasszák az új Országgyűlést.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a sajtóban a szokásosnál többet olvashatunk majd Magyarországról, és ahogy azt már tapasztalatból tudjuk, a kritikák szükségszerűen ki fognak térni az antiszemitizmus vádjára is. Ezek a vádak azonban hiányos információkon alapulnak és mélyen gyökerező elfogultságot tükröznek. Ezen kívül jó eséllyel politikailag motiváltak, de erről majd később.

Egy, a napokban megjelent véleménycikk szerint például a magyar kormány az Izraelnek nyújtott támogatást az antiszemitizmus elfedésére használta. Ez a kijelentés nem is állhatna távolabb az igazságtól.

Nyilvánvalóan máshogy gondolkozunk arról, mit is jelent Izrael-pártinak lenni és szembeszállni az antiszemitizmussal. A mi álláspontunk szerint a szavakat tettekkel kell alátámasztani.

Kezdjük az antiszemitizmus elleni küzdelemmel. Az továbbra is tény, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányok minden eddiginél többet tettek azért, hogy szembeszálljanak ezzel a förtelmes előítélettel, és érdemben támogassák a magyarországi zsidó közösséget. Következzen néhány példa.

A Fidesz vezette Parlament 2012-ben léptette életbe az Alaptörvénynek nevezett új alkotmányunkat, amely a magyar zsidóságot a magyar nemzet elválaszthatatlan részeként ismeri el.

Az első Orbán-kormány 2001-ben megalapította a Holokauszt Múzeumot és egyúttal bevezette a magyar holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját. Az alaptantervbe foglaltuk a Holokauszt oktatását és megemeltük a Holokauszt-túlélők nyugdíját.

A jelenlegi kormány európai viszonylatban is kiemelkedő rendelkezéseket hozott a holokauszttagadás, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletkeltő szimbólumok használatának büntetéséről. A miniszterelnök zéró toleranciát vezetett be az antiszemitizmus ellen és sikerrel számolta fel a zsidó és roma lakosságot megfélemlítő félkatonai csoportokat. A kóser vágás európai betiltásának egyre erősödő tendenciájával szemben Magyarország egyedüliként emelte fel szavát a kontinens zsidó életének jövőjétől elválaszthatatlan vallásszabadság és vallásgyakorlás védelme érdekében.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az október 23-i ünnepi programokról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. október 19-én Forrás: MTI/Soós Lajos

A kormány forrásokat biztosított zsinagógák és zsidó temetők újjáépítésére, és egy jelentős zsidó intézményfejlesztés részeként 80 év után ismét új zsinagógát épített Budapesten. Ezen körülményeket látva sokan a magyarországi zsidóság „reneszánszáról” beszélnek.

Orbán Viktor volt az első magyar miniszterelnök, aki nyilvánosan elismerte, hogy Magyarország bűnt követett el a holokausztot illetően, hiszen Magyarország vétkezett, amikor nem védte meg zsidó polgárait.

Ami Izrael támogatását illeti, kormányunk kijelentéseit szintén tettek támasztják alá. Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt Magyarország Izrael szuverenitásának és függetlenségének leghűségesebb támogatói között van olyan nemzetközi testületeken belül, mint az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Valójában másra gondol az a szerző, aki azt állította, hogy az Izraelnek nyújtott támogatást Magyarország az antiszemitizmus elfedésére használja. Mert amikor erre a szörnyű előítéletre hivatkozik, valójában a Soros Györgyöt érintő kritikára utal. Az egyik nem egyenlő a másikkal.

Furcsa, hogy éppen ilyen véleményekben olvashatunk Soros György zsidó származásáról. Miért van ez így?

Orbán Viktor miniszterelnök és az általa vezetett kormányok soha nem utaltak Soros György zsidó gyökereire. Érdekes módon maga Soros is keveset beszél erről, helyette amerikai identitását hangsúlyozza. A Soros mellett érvelők a zsidó kártyát próbálják használni azok ellen, akik szembe mernek szállni Soros bevándorláspárti, radikális, nyílt társadalomra törekvő programjával. Ez egy gyenge, alaptalan érv, amely szándékosan figyelmen kívül hagyja – vagy megpróbálja elterelni a figyelmet – a lényegről.

És a lényeg az emberek akaratának tiszteletben tartása. A Soros mellett érvelők szeretnek úgy hivatkozni rá, mint egy hatalmas összegeket adományozó filantrópra, de következetesen figyelmen kívül hagyják, hogy Soros – saját nagyon is őszinte beismerése szerint – egy radikális politikai programmal rendelkező politikai szereplő. „Mindenkivel aktívan együttműködünk, különösen a szülőföldemen, Magyarországon” – mondta Soros egyinterjúban – „ahol a mi megközelítésünk szöges ellentétben áll azzal, amit a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor képvisel.”

Soros Györgynek joga van saját nézeteket vallani, de neki és a támogatásából élő nem kormányzati szervezetek hálózatának nincs demokratikus felhatalmazása arra, hogy Soros ideológiavezérelt programját Magyarországon megvalósítsa, különösen, ha olyan súlyos nemzetbiztonsági kérdésekről van szó, mint a bevándorlás.

Orbán Viktor miniszterelnök mindig is Soros György szókimondó kritikusa és határozott ellenfele volt, mert Soros és hálózata agresszívan módon azért szállt be a politikába, hogy a magyar polgárok akaratának határozottan ellentmondó, nyílt határokra törekvő, bevándorláspárti programot valósítsanak meg.

Hangsúlyozni szeretném: soha nem léteztek „Soros és az őt képviselő erők megsemmisítésére” felszólító, a kormány által fizetett plakátok. Ez egyszerűen nem igaz.

Ami számomra furcsa a magyarországi antiszemitizmusról szóló egész vitában, az a nemzetközi média szembeszökő hallgatása az egyesült ellenzéknek a szélsőjobboldali, antiszemita Jobbikkal illetve a miniszterelnök-jelölttel kötött szövetségéről.

Többször írtam már a Jobbik gyökereiről és a vezetőség aggasztó megnyilvánulásairól. Nem túl szívderítő a dolog. Közben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a múlt héten olyan videót jelentetett meg Facebook-oldalán, amelyben arról cseveg, hogy a kormányzó Fideszben hány zsidó van. A jelölt támogatta a szélsőjobboldali Jobbik leghírhedtebb jelöltjeit is.

A témában megszólaltak a magyarországi zsidó szervezetek is. Feltételezem, hogy a tényekről megfelelően tájékoztatott média és a nemzetközi zsidó szervezetek szintén beszámolnak majd az ügyről és hangot adnak aggodalmuknak.

Csak azt nem értem, eddig miért nem tették ezt meg; talán mások a céljaik. Hiszen ez választási év Magyarországon.