Távozhat a legnépszerűtlenebb játékipari vezető

bobby kotick activision ceo
SUN VALLEY, ID - JULY 07: Bobby Kotick, chief executive officer of Activision Blizzard Inc., attends the Allen & Company Sun Valley Conference on July 7, 2015 in Sun Valley, Idaho. Many of the world's wealthiest and most powerful business people from media, finance, and technology attend the annual week-long conference which is in its 33rd year. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bobby Kotick az akvizíció nyélbe ütését követően távozhat az Activision Blizzardtól.
Vágólapra másolva!

A gamerek ritkán képesek szimpatizálni a legnagyobb játékkiadók vezetőivel, azonban mindegyikőjük közül messze Bobby Kotick, a várhatóan jövő nyárig a Microsoft kezébe kerülő Activision Blizzard vezérigazgatója örvend a legrosszabb megítélésnek.

Bobby Kotick Forrás: AFP/Scott Olson

Bobby Kotick az elmúlt évtizedben videójátékos főellenség státuszt vívott ki magának a köreikben: a morális béklyók által nem kötött üzletembert látják benne, aki nem fél a lehető legtöbb pénzt kisajtolni a játékosokból, a részvényesekkel véres harcokat bevállalva próbálja továbbemelni a felfoghatatlan összegű éves juttatását, tovább rekord negyedévek ismertetése során jelent be tömeges elbocsátást.

Emellett kirekesztést és szexuális zaklatást tussol el a vállalatánál, a nyilvános botrány kitörésekor más nevében levelet írogatva maszatol, végül efféle ügyekre specializálódott ügyvédi irodával próbálja leverni a dolgozók szakszervezetbe tömörülését.

Csak hogy az elmúlt két év eseményeiből csemegézzünk.

Iparági szereplők tényként kezelik, hogy a Microsoft általi akvizíció lezárásával véget ér a Bobby Kotick nevével fémjelzett éra az Activision Blizzardnál: várakozásaik szerint az üzletember formálisan maga fog lemondani a posztjáról, majd egy gigászi összegű búcsúajándékot zsebre téve távozik.

Ennek megfelelően a következő egy-másfél évben Kotick várhatóan kevés érdemi tevékenységet végez majd a kiadónál, javarészt szimbolikus jelentősége lesz, komoly döntéseket nem tud majd hozni az új tulaj érdekei miatt. Kotick garantált távozásának híre látszólag széles körben nagy megkönnyebbülést váltott ki az Activision Blizzard dolgozói között, várják az Xbox Game Studioshoz való csatlakozás keretében érkező új vezetőséget.

Ettől független az akvizíció kapcsán Bobby Koticknak sikerült némi olajat öntenie a tűzre, meglátása szerint a vállalat elmúlt hónapokban megfeleződött részvényárfolyama ugyanis nem a nyár végén kitört zaklatási botrányok, hanem az Overwatch 2 és Diablo 4 elhalasztásának a következménye.

A magyarázat számos dolgozóból erős negatív reakciót váltott ki, Kotick ugyanis személyesen adott engedélyt a további munkára azzal, hogy ne foglalkozzanak a belső céldátumokkal, csak legyenek jók a termékek, így nehezen tolerálhatónak ítélik a rájuk való ujjal mutogatást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!