Tizenegy évvel ezelőtti, 52 milliós rablás miatt állítottak bíróság elé négy férfit

Vágólapra másolva!
23,5 tonna rézhulladékot rabolt egy öttagú banda 2011-ben egy XIV. kerületi cég telephelyéről, úgy, hogy a biztonsági őrt lekötözték, és egy vascsővel fenyegették meg. A lopott rakomány a vontatóval és pótkocsival együtt akkor 52 millió forintot ért. Egyiküket már korábban elítélték, négy társával szemben most emeltek vádat. Fegyházbüntetés, pénzbüntetés, és vagyonelkobzás várhat rájuk.
Vágólapra másolva!

Az 57 éves férfi kamionsofőrként dolgozott egy XIV. kerületi cégnél. A férfi ezáltal tisztában tudta, hol, és milyen körülmények között tartják a telephelyen található értékeket.

A férfi 2011 áprilisában elhatározta, hogy megszerzi a már hosszabb ideje a telephelyen álló, nagy mennyiségű rézhulladékkal teli kamiont, illetve annak rakományát. A tervébe bevonta egy kamionsofőr ismerősét.

Ehhez elárulta neki, hol található a telephely és azon belül a kamion, illetve annak kulcsa, és arról is tájékoztatta, hogy mikor van szolgálatban az a biztonsági őr, aki idős kora miatt könnyen legyőzhető ellenfélnek bizonyult.

A férfi két társával együtt vállalta a rablást, egy 45 és egy 49 éves férfit vitt magával.

Az 57 éves férfi már az elkövetés előtt keresett helyet az értékek tárolására, ennek érdekében

egy másik ismerősével, egy 48 éves férfival vette fel a kapcsolatot, aki tudott a tervéről, és egy tanyán intézett helyet a rézhulladékok tárolására.

Az elkövetésre kitűzött napon,

2011. április 27-én éjjel a végrehajtással megbízott férfi és annak két társa maszkot és kesztyűt viselve surrant be a cég telephelyére.

Ketten a kerítésen másztak át, ezután a telephelyet őrző kutyákat ártalmatlanították, majd a portásfülke ajtaját berúgva, a kapunyitóval beengedték harmadik társukat is. Ezután ketten

földre teperték a telep biztonsági őrét, egy székhez kötözték, és egy vascsővel fenyegették meg, miközben a rakománnyal megpakolt kocsi kulcsát követelték tőle.

A kamion kulcsát megszerezték, azonban

a lemerült akkumulátor miatt nem tudták beindítani, ezért a hangárban talált szerszámokkal kiszerelték az akkumulátort egy másik kamionból, és azt szerelték be a lemerült akkumulátor helyére. Ezt követően a vontatóval és a rajta lévő, közel 23,5 tonna rézhulladékkal együtt elhagyták a telepet.

A bántalmazott biztonsági őr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Mivel a vontatóban GPS volt, a tervet kidolgozó 57 éves férfi utasításai alapján az elkövetők az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében vontatót cseréltek, amit az értékek későbbi tárolásról is gondoskodó 48 éves férfi adott át nekik. Ezután hátrahagyták az eredeti vontatót, és az eltulajdonított rakományt a tanyára vitték.

Néhány nappal később a szállítmányt

a tanyáról egy IV. kerületi MÉH telepre vitték, ahol egy még ismeretlen személy a 23,5 tonna rézhulladékért összesen 20 millió forintot fizetett, melyet szétosztott a banda tagjai között. A rézhulladék a rablás idején 40.000.000 forint, míg a vontató és a pótkocsi elkövetéskori értéke összesen 12 millió forint volt.

Forrás: Police.hu

Az ügyészség

rablás miatt emelt vádat az 57 éves felbujtó, és a 45 és 49 éves elkövető ellen. 48 éves társuknak, aki a pótkocsi és rézhulladék elrejtésében éselidegenítésében működött közre, pénzmosás miatt kell felelnie.

A főügyészség fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, illetve vagyonelkobzást javasolt a vádlottakkal szemben.