Gyurcsány: Az ellenzék kész a kormányzásra

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Az ellenzék kész a kormányzásra - mondta pénteki, online közvetített évértékelő rendezvényén a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki ezúttal is bebizonyította, hogy ő a baloldal vezére. Ő tartott először évértékelőt, ő adott irányt először, ő mondta ki azt is először, hogy készek a kormányzásra. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kérte hallgatóit, gondoljanak vissza arra, hogy honnan indultak a baloldali pártok, mik voltak a céljaik, kit tekintettek riválisnak. Most ez a hat párt együtt van, vezetői mostanában minden második nap egy asztalnál ülnek, mert egyetértenek, hogy egy európai, demokratikus, polgári Magyarországot szeretnének - mondta.

Ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán Viktor rendszerével szemben. A választáson az dönti el az sorsukat, hogy az emberek akarják-e vagy sem, hogy maradjon a mai kormányfő és az ő hatalmi, kulturális világa. Ha úgy tetszik, igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a választás egy erről a rendszerről szóló népszavazás lesz - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: természetesnek gondolja, hogy 12 év kormányzás után az emberek jelentős részének elege van a kormányból. A magyarországi házasságok átlagos hossza 14 év, hogy ne lenne elege az ország jelentős részének egy olyan hatalomból 12 év után, amit egy percig sem akart? - mondta.

A DK elnöke megint elsorolta a szokásos baloldali jelszavakat, amelyek közül a legfigyelemreméltóbb az volt, hogy világossá tette:

ők nem folytatnának szuverén nemzeti politikát, hanem igazodnának Brüsszelhez. Gyurcsány szerint ugyanis ez a kérdés: "Mi a viszonyítási pont: Moszkva, Ankara, Berlin vagy Párizs?" Az valahogy nem jutott eszébe, hogy Budapest - vagyis Magyarország.

Gyurcsány Ferenc beszélt a Demokratikus Koalícióról is, a pártelnök azt mondta: vitathatatlanul a DK-t támogatják messze a legtöbben az ellenzékben. Úgy fogalmazott: „a DK egy egészséges és érett párt".

Egy nagyobb pártnak azonban nagyobb felelőssége van, mégpedig az, hogy a kormányzat működjön, és olyan program legyen, ami ezt a hazát felemeli – fogalmazott, világossá téve, hogy

a Demokratikus Koalíció a baloldali összefogás vezető pártja, ő pedig a vezető politikusa.