Mielőtt rágyújtották a kastélyt, halálra gyógyszerezhették gyilkosai a bári milliárdost

rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Egyelőre két férfit gyanúsítanak annak a 2020-as gyilkosságnak az elkövetésével, melynek során egy 62 éves milliárdos mérnököt találtak felismerhetetlenségig megégve a bári Sauska-kastélyban. Mint kiderült, a két férfi egy bűnszövetség tagjaként hosszabb ideje kihasználta az idős, mentális problémákban szenvedő áldozatot: gyilkosságot többszöri lopás, pénzmosás, és sikkasztás előzte meg. A 2020. szeptember 23-án indult nyomozásban a budapesti rendőrök a vagyon elleni bűncselekményeket, míg a baranyai megyei rendőrök a gyilkosság okait, körülményeit vizsgálták, de ügyészi javaslatra egyesítették az ügyeket. A mai sajtótájékoztatón három rendőr, Dr. Petőfi Attila, Dr. Pál Adrián, és Dr. Harmati Béla számolt be a bári gyújtogatási és gyilkossági ügy fejleményeiről. Elmondták, hol tart most a nyomozás, kik a gyanúsítottak, és miért öltek.
Vágólapra másolva!

Az ügy áldozata M. István 62 éves mérnők, aki informatikai, telekommunikációs, ingatlanos, és kereskedelmi jellegű tevékenységei révén jelentős vagyont szerzett, melynek egy részét

egy XII. kerületi, budapesti villában őrizte, a többit pedig a bári Sauska-kastélyban.

Ahogy a rendőrök fogalmaztak, a magánéletében már nem volt ilyen szerencsés. Első feleségétől elvált, a második meghalt. Két lányát egyedül nevelte. Idővel a mentális állapota romlani kezdett.

Több nővel is megismerkedett, akik pénzért különféle szolgáltatásokat nyújtottak neki, de többször ki is használták pszichés állapota miatt.

2019-ben a férfi pszichiátriai kezelésen vett részt. Ez után ismerkedett meg egy M. Zsolt nevű férfival, annak élettársával, és több ismerősével, akik szó szerint rátelepedtek a továbbra is rossz mentális állapotban lévő, kiszolgáltatott férfira. Szó szerint kihasználták.

Többször előfordult, hogy

gyógyszereket kevertek az alkoholos italába, amitől a férfi bódult állapotba került, így különféle szerződéseket és nyilatkozatokat irattak vele alá, többek között céges papírokat, és végrendeletet is, amelyek természetesen az ő érdeküket szolgálták.

M. Zsolt arra is rávette a férfit, hogy írjon alá egy olyan papírt, amely szerint M. István feleségül veszi az ő élettársát. Végül az áldozat lánya tett feljelentést az ügyben, miután többször is tanúja volt annak, hogy édesapját kihasználják.

Dr. Petőfi Attila, rendőr vezérőrnagy, főkapitányi biztos beszél a rendőrségi sajtótájékoztató 2022. február 11-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek eredményeképpen

2020. június 25-én a budapesti rendőrség kezdeményezésére ideiglenes gondnokot rendelt a kormányhivatal a férfi mellé, a bűnözőcsoport tagjai pedig budapesti villájából Bárba telepítették az idős férfit, miközben vele együtt ők maguk is elköltöztek, azt remélve, hogy ezzel eltűnnek a hatóság szeme elől.

Néhány hónappal később egy csömöri telephelyről, amely a férfié volt, vashulladékok tűntek el. A nyomozás szerint közel 10 milliós kár keletkezett. Mint kiderült, M. Zsolt több bűntársával együtt ellopta, és eladta a zsákmányt. Emellett a bári kastélyból is tűntek el tárgyak, közel 30 millió forint értékben.

A rendőrök sikkasztás, és pénzmosás miatt indítottak nyomozást az ügyben,

melynek során 5 milliós értékben foglaltak le vagyont Budapesten, Tarnazsadányban, Szentendrén és Apátfalván is. A nyomozás folyamatos ügyészi felügyelet mellett zajlott, melynek során idővel egyesítették a vagyon elleni bűncselekmények vizsgálatát a 2020. augusztus 10-én történt gyilkossági üggyel.

Dr. Pál Adrián rendőr ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dr. Harmati Béla rendőr ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a rendőrségi sajtótájékoztató 2022. február 11-én Fotó: Polyák Attila - Origo

2020 augusztusán érkezett bejelentés, arról, hogy a bári kastély kigyulladt, és egy felismerhetetlenre égett holttestet találtak benne, amelyet a 62 éves M. István holttesteként azonosítottak.

Szeptember 23-án a budapesti, és a baranyai megyei rendőrök közösen kezdtek nyomozni az ügyben. Február 8-án a korábban sikkasztás miatt letartóztatott bűnbanda 2 tagját,

M. Zsoltot és K. Józsefet gyanúsították meg azzal, hogy előre kitervelt szándékkal, aljas indokból, nyereségvéágyból ölték meg a férfit, majd a bűnjelek megsemmisítése céljából rágyújtották a kastélyt.

Az orvosszakértői vélemény szerint halálra gyógyszerezhették gyilkosai a milliárdos vállalkozót.

A gyilkosságban egyrészt az motiválta őket, hogy a férfi nem mindig segített nekik,

többször ellenszegült a nyilatkozatok aláírásának, emellett épp azon a napon, augusztus 10-én kellett volna megjelenni a XII. kerületi gyámhivatalnál, melynek során gyámság alá helyezték volna. Emellett a gondnoki felügyelet alatt zárolták a számláit, és nem tudtak többé pénzhez jutni.

Mivel a végrendeletet már korábban aláiratták vele, egyébként sem fűződött érdekük ahhoz, hogy életben maradjon. A két gyanúsított mindent tagad, a rendőrök folytatják a nyomozást.