Orosz-ukrán háború: Ez történt péntek késő délutánig

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, romok, háborús károk, menekülő civilek
EDITORS NOTE: Graphic content / People carry their belongings as they walk past debris of last weeks combat in the Ukrainian capital of Kyiv on March 4, 2022. - More than 1.2 million people have fled Ukraine into neighbouring countries since Russia launched its full-scale invasion on February 24, United Nations figures showed on March 4, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott a múlt csütörtökön elkezdett orosz-ukrán háború. Az oroszok számos helyen előrenyomultak a pénteki nap folyamán. Az ukrán hatóságok szerint az oroszok Kijev bekerítését szeretnék elérni, amit az orosz csapatmozgások alátámasztanak. Közben újabb német fegyverszállítmányt kaphat Ukrajna a német kormány döntésének értelmében. Moszkvát pedig a nyugati pénzintézetek és szervezetek egyre nagyobb pénzügyi nyomás alá helyezik. Magyarország felkészült és mindenre kiterjedő segítséget nyújt minden ukrajnai menekült számára. Az orosz hadsereg a reggeli tűzeset után átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai, Európa legnagyobb atomerőműve felett. A NATO kijelentette, hogy nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal. Percről percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja. 
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyverszállítmányt kaphat Ukrajna

A szállítmány 2700 Strela típusú, vállról indítható szovjet légvédelmi rakétából áll.

Németország újabb fegyvereket szállít Ukrajnának (illusztráció) Forrás: AFP/Yuri Cortez

A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult kivitelükhöz. A német kormány az Ukrajna elleni orosz invázió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek.

Az első szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll.

Egyre nagyobb pénzügyi és gazdasági nyomás alá van helyezve Moszkva

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő "BB pluszról"-ról "CCC"-re rontotta Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének osztályzatát. A minősítést negatív kilátással látták el a megnövekedett nemteljesítési kockázat miatt.

Az amerikai pénzügyi szektor felügyeletéért felelős Finra csütörtökön felfüggesztette a tőzsdén kívüli kereskedést számos, az Egyesült Államokban jegyzett orosz vállalat papírjaival.

A tilalom a Sberbank, a VTB, a Globaltrans, a Lenta, az NLMK, a NOVATEK, a Gazprom, a Lukoil, a Norilsk Nickel, a PhosAgro, a RusHydro, a Tatneft, a Gazprom Neft, a Polyus, a Severstal, a Rosneft, a Surgutneftegaz és a VK letéti jegyeire (ADR) vonatkozik.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül az orosz gazdaság a pénzügyi szankciók miatt Forrás: RIA NOVOSTI/RIA NOVOSTI/MAKSZIM BLINOV

A JCR japán hitelminősítő pénteken drasztikusan, egyszerre öt fokozattal "B plusz"-ra rontotta Oroszország külföldi és nemzeti valutában fennálló kötelezettségeinek hosszú távú besorolását az eddigi "BBB"-ről. Ahogy a régi, úgy az új besorolás is negatív kilátást kapott.

Előzőleg a Londoni Értéktőzsde (LSE) jelentette be, hogy felfüggeszti a kereskedést 27 orosz cég papírjaival. A moszkvai tőzsde pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette az euróban történő shortolást. A döntést az orosz elszámoló központ döntése alapján hozták meg. Az orosz értéktőzsde nem nyit ki március 5-én, 7-én és 8-án.

- tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

AZ OROSZORSZÁGGAL KÖZÖS NYOLC PROGRAM TELJES UNIÓS FINANSZÍROZÁSA 178 MILLIÓ, MÍG A FEHÉROROSZORSZÁGGAL KÖZÖS KÉT PROGRAMÉ 257 MILLIÓ EURÓ A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA.

A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak. Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik. Az Európai Bizottság pénteken bejelentette azt is, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel történő együttműködést a kutatás, a tudomány és az innováció területén.

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek

A határ menti járások mellett az Ivano-frankivszk-i régióra és a csernyivici területre is kiterjeszti élelmezési segítségnyújtását az Ökumenikus Segélyszervezet.

Magyarország minden ukrajnai menekültnek segít Fotó: Koncz Márton - Origo

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatása szerint a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki, ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek. Élelmiszert adnak nekik, segítenek az ügyintézésben, szálláshelyet, orvosi segítséget biztosítanak és a tovább utazásban is segítenek, ha valaki azt kéri. Hozzátette:

megalakult a kormányzati szerveket és a hat legnagyobb segélyszervezetet magába foglaló Humanitárius Tanács is, amelynek célja, hogy koordinálja és szervezettebbé, eredményesebbé tegye a kormányzati és a karitatív munkát.

Magyarország összeköti a munkát vállalni tudó embereket a munkáltatókkal, valamint megoldja a gyerekek iskoláztatását

Egymillióra becsülte azoknak az ukrajnai menekülteknek a számát, akik Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományon keresztül mehetnek tovább Olaszország és Európa többi része felé Luca Zaia venetói kormányzó, aki az úton levők számára a Covid-19 előírások átmeneti enyhítését szorgalmazta.

A Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok ukrajnai rokonai is kérhetnek bizonyos feltételekkel brit tartózkodási engedélyt a London által indított ukrajnai családegyesítési program (Ukraine Family Scheme) alapján - jelentette be pénteken a brit belügyminisztérium.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre Enerhodarban 2022. március 4-én Forrás: MTI/AP/Zaporizzsjai Atomerőmű

Az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva - a hírügynökség szerint - közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális.

Korábban az atomerőmű sajtószolgálata azt közölte, hogy az objektum területén tűz ütött ki, és a háttérsugárzás változatlan. Később az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata arról adott ki tájékoztatást, hogy a tűzeset az erőmű határain kívül történt, és az egyik reaktorblokkot leállították.

– mondta a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadás kapcsán Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Bécsben.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők Kijev bekerítésére koncentrálnak, sok helyen előretörtek az oroszok

Az ukrán hadsereg péntek reggeli közlése szerint az országot támadó orosz erők legfőbb törekvése az, hogy bekerítsék Kijevet.

Itt tart az orosz-ukrán háború jelenleg. Az oroszok Kijev bekerítésére készülhetnek Forrás: BBC

Az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán több alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, és felszólították az embereket, hogy siessenek az óvóhelyekre. Az ukrán hatóságok állítása szerint az országot egy hete támadó orosz csapatok elhagyták a Kijevtől északnyugatra levő hosztomeli repülőteret, amelyet az offenzíva első napjaiban elfoglaltak.

Megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító-repülőgépe, az AN-225-ös - ez derül ki egy, a Twitteren is közzétett videóból. A felvétel a Kijev mellett található Antonov Nemzetközi Repülőtér egyik hangárjánál készült.

A stratégiai fontosságú Mariupol déli kikötővárost időközben a hírek szerint teljesen körülzárták, és az orosz erők "jelentős technikai fölénnyel rendelkeznek". Mariupol városa továbbra is ukrán kézen van, a tanácsadó szerint kontroll alatt tartják a helyzetet - írja a Sky News. A 24TV azt írja, hogy péntek délelőtt a civil infrastruktúra ellen indított támadást Zsitomirban az orosz hadsereg, a bombázásban az iskola fele teljesen megsemmisült.

Támadás érte továbbá az ukrán légvédelmi rendszert a Fekete-tenger partján. Ezeket az ukrán közléseket független forrásból nem tudták megerősíteni.

Negyvenhétre nőtt a Csernyihiv lakónegyede elleni csütörtöki orosz légicsapások halálos áldozatainak a száma - írja a The Telegraph a regionális hatóságok pénteki közlése alapján. Egy orosz Szu-25-ös vadászgépet pedig lelőttek az ukránok Volnovakta felett.

A közel félmilliós lakosú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy orosz csapatok hatoltak be a városba.
Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója később megerősítette a támadás hírét, de elmondta, hogy sikeresen visszaverték azt.

Emberek cipelik holmijukat, miközben a múlt heti harcok romjai mellett sétálnak az ukrán fővárosban, Kijevben 2022. március 4-én Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Andrej Sadovy polgármester közlése szerint Lvivben a vezetékes telefonok nem működnek, sőt a mobilokkal sem lehet hívást kezdeményezni vagy fogadni. Arról is érkeztek hírek, hogy az orosz megszállók lekapcsolták a Vodafone és a Kyivstar mobilhálózatokat egész Herszon régióban.

Elfoglaltak az orosz csapatok egy üzemet Bergyanszknál - írja a 24tv.ua híroldal a helyi városvezetés közlése alapján. A létesítményből minden dolgozót elküldtek,

A LAKOSOKAT PEDIG FELSZÓLÍTOTTA A VÁROSVEZETÉS, HOGY KERÜLJÉK EL AZ ÜZEM TERÜLETÉT.

Hatalmas robbanások ráztak meg egy lakóépületet Irpinyben.

A brit védelmi minisztérium (MoD) ma délután közzétette legújabb nyilvános hírszerzési jelentését, ami egy térképen ábrázolja az aktuális ukrajnai harci helyzetet - írja a Sky News.

Forrás: Ministry of Defence twitter

Eszerint Kijevet gyakorlatilag bekerítették az orosz csapatok. UKRAJNA DÉLI RÉSZÉNEK NAGY RÉSZE OROSZ ELLENŐRZÉS ALATT ÁLL, BELEÉRTVE MELITOPOLT ÉS HERSZON VÁROSÁT IS.

Az orosz határon fekvő Harkovot és az északabbra fekvő Csernyihivet bekerítették az orosz csapatok. A brit védelmi minisztérium szerint az orosz katonai egységek várhatóan tovább vonulnak Kijev felé.

Elfogadta az orosz parlament a rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető törvényt

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén.

Egy férfi sétál a tegnapi ágyúzásban megrongálódott lakóépület előtt Csernyihiv városában 2022. március 4-én Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ha ez szolgálati pozícióval való visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

A NATO nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban az észak-atlanti szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára pénteken Brüsszelben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO-tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. március 4-én Forrás: MTI/EPA/Reuters/Pool/Yves Herman

A tanácskozáson személyesen részt vevő Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta:

és azonnal elindította a gyorsreagálású erőit a szövetség keleti részeibe.

Blinken hozzátette:

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteki Twitter-üzenetében arra hívta a fel a figyelmet, hogy katasztrofális következményei lehetnek annak, hogy Oroszország atomerőműveket támad meg.

- hangsúlyozta.

- mondta Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben, a NATO külügyminisztereinek tanácskozását követően.