Egy idős asszony visszafordul Záhonynál: nem akar a férje nélkül élni

Vágólapra másolva!
Tömött sorokban állnak az autók, a buszok Záhonynál, az ukrán határon, mindenki menekül a borzalmak és a háború elől. Egy idős asszony, Magdika azonban nem, ő éppen visszafele igyekszik, mint mondja, várja a férje - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

A záhonyi vasútállomás forgatagában a tömeg és az emberek nagy része örül, hogy végre biztonságos földre lépett, hogy nem éri el a háború. Sokan örömükben megpuszilják gyerekük arcát, többen pedig elárulják: a hosszú, meneküléssel töltött napok óta először nyugodott meg, először érzi úgy, hogy aludni is tud majd.

Az unokáira vigyázott, de most hazatér

A hatalmas bőröndökkel mindenki kijutni igyekszik az állomásról, kivéve két idősebb asszonyt, akik a Bors munkatársainak legnagyobb meglepetésére közölték: ők bizony éppen hazafelé igyekszenek Kárpátaljára, Csapra. Magdi és Katalin inkább hazatérnek a határ túlsó oldalára a bizonytalanba.

Eddig itt voltam a lányommal, a három unokára vigyáztam, akiket áthozott a határon, amikor ez az egész elkezdődött. Most váltunk, mert én megyek haza a férjemhez és az öregekhez, legyen ott akármi – szögezte le Magdi.

Magdi (jobb szélen) és barátnője, Katalin épp hazafelé igyekeznek Kárpátaljára, Csapra Forrás: Bors, Knap Zoltán

István is eljöhetett volna, de inkább maradt

Magdi a Bors munkatársainak elmesélte, hogy legyen bármilyen nehéz is a helyzet most náluk, nincs az a pénz, amiért magára hagyná a férjét.

- Most két hétig itt voltunk, de megyünk vissza. Úgy látjuk, hogy ott semmi nem történik szerencsére egyelőre – magyarázta Magdika. Mint elmondta, férje el sem jött, pedig a 63 éves férfi már megtehetné:

Nem, dehogy jön ő el, ott marad a háznál, a kutyákkal - mosolygott Magdika.

Fosztogatástól tartanak

Az asszony arról is mesélt, hogy inkább a fosztogatóktól, mintsem az ellenségtől tartanak: - Nem hiszem – és nagyon remélem –, hogy a háború hozzánk is elér, ellenben a fosztogatók járják a falvakat. Inkább a helyi nacionalistáktól félünk, nekik mi is ugyanolyan kisebbség vagyunk – mondta szomorúan az asszony.