Hiába az újabb rekord, csúfosan búcsúzott kedvenc sorozatától Cristiano Ronaldo

775751492 fbl Horizontal
Manchester United's French midfielder Paul Pogba (L) and Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (R) leave straight after the final whistle in the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Manchester United and Atletico Madrid at Old Trafford stadium in Manchester, north west England on March 15, 2022. - Atletico won the game 1-0, and the tie 2-1 on aggregate. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két nyolcaddöntős párharc visszavágóját rendezték. Az Atlético Madrid az Old Traffordon Renan Lodi góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet, így 2-1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé. A másik mérkőzésen a titkos esélyesnek tartott Ajax hiába támadta végig a Benfica elleni meccset, a portugál csapat Darwin Nunez fejesével 1-0-ra győzött Amszterdamban, így ott van a negyeddöntőben. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Manchesterben a bírót szidják, Madridban a világ legjobb kapusát méltatják

A Manchester United ugyan korán hátrányba került a madridi mérkőzésen, de a 19 éves Anthony Elanga góljával kiegyenlített, így kiélezett visszavágóra volt kilátás. Cristiano Ronaldo az első meccsen nem tudott gólt lőni Diego Simeone csapatának, de okkal bízhattak benne az angol szurkolók, hiszen az ötszörös aranylabdásnak az Atlético az egyik kedvenc ellenfele, raádásul a hétvégén három gólt lőtt a Tottenhamnek, és minden idők legeredményesebb futballistája lett a FIFA kimutatása alapján.

A manchesteri összecsapást jól kezdte a United, próbálta gyorsan a kapujához szögezni ellenfelét, és Ronaldo is aktív szerepet vállalt a támadások építésében. A portugál világsztár középen, és mindkét szélen gyakran feltűnt, motiváltan futballozott, mégsem tudott nagy helyzetbe kerülni, sőt, kapura lövés nélkül zárta a meccset, amely a spanyolok remek védekezésének is köszönhető.

Az Atlético azt csinálta, amihez az egyik legjobban ért: egy kontrából gólt szerzett, majd megőrizte az erdményt.

Február 23-án a madridi meccsen is hasonló volt Simeone taktikája, próbálta megvédeni az egygólos előnyt. Ez akkor nem jött be, most viszont igen, pedig ezúttal jobban futballozott Ralf Rangnick csapata, mint három héttel ezelőtt.

Jan Oblak kiegyensúlyozottsága és fantasztikus védései is kellettek ahhoz, hogy az Atlético kihúzza kapott nélkül az Old Traffordon lejátszott összecsapást,

de azt is hozzá kell tenni, hogy a United nem állította megoldhatatlan feladat elé riválisát. Ugyan aktívabban és elszántabban támadtak az angolok, mint az első meccsen, ám továbbra is hiányzott a játékukból az átütő erő, a középpályán Fred nyújtott kimagaslót - egyszer fantasztikus köténnyel csapta be Stefan Savicot -, a többiek nem játszottak igazán jól.

Bruno Fernandest lecserélte Rangnick éppen arra a Paul Pogbára, akinek a képességei alapján a kezdőcsapatban kellett volna szerepelnie, de gyenge formája miatt a kispadon kezdett. Ez a csapat támadásban továbbra is Cristiano Ronaldótól várja a csodát, ami hosszú távon egyáltalán nem tűnik jó taktikának, ahogy az sem feltétlenül, hogy korábban többször is őt okolták a gyengébb eredmények miatt.

Cristiano Ronaldo hiába döntötte meg Iker Casillas szereplési rekordját a BL-ben, csúfosan búcsúzott kedvenc sorozatától. Ma már a portugál játszotta a legtöbb percet a legrangosabb európai kupasorozatban, de több mint 10 év után zárt kapura lövés nélkül meccset és 2010 óta először fordul majd elő, hogy aktuális klubcsapatával semmit sem fog nyerni, miközben a Manchester United zsinórban öt éve marad trófea nélkül.

Az Atlético céltudatos játékkal és egy szép góllal elérte a kitűzött célját: 1-0-ra győzött, és összesítésben 2-1-es eredménnyel kiejtette a Manchester Unitedet és várhatja, melyik csapattal sorsolják majd össze a negyeddöntőben.

kezdte értékelését a meccs után a győztes csapat vezetőedzője, Diego Simeone.

Diego Simeone taktikája bejött, az Atlético Madrid kiejtette a Manchester Unitedot Forrás: AFP/Paul Ellis

"Remek teljesítményt nyújtott a csapatom, a szezonban az egyik legjobb játékkal rukkoltunk ma elő. Öt-három-kettes hadrendben kezdtünk, aztán átálltunk öt-négy-egyre Griezmannal a középpálya jobb szélén, és Renan Lodival a másik oldalon.

és ez a csodálatos a futballban, hogy ha keményen edzel, és készen állsz, akkor mindig lesz alkalmad bizonyítani" - méltatta csapatát, és a győztes gólt szerző Renan Lodit az argentin tréner.

A 41. percben okos gólt fejelő brazil játékos a lehető legjobbkor szerezte meg élete első BL-gólját, és mosolyogva nyilatkozott a lefújást követően.

"Különleges este volt, nagyon örülök, elégedett vagyok a teljesítményemmel, fontos szerepkörben álltam meg a helyem.

értékelt boldogan a több szerepkörben is remekül helyt álló futballista.

"Tovább akartunk jutni, és hihetetlen, hogy ez sikerült is" - mondta a meccs legjobbjának megválasztott madridi csapatkapitány, Koke.

"Nagyon fontos számunkra a Bajnokok Ligája ebben az idényben, mert hullámzóan teljesítünk.

méltatta a remekül védő szlovén kapust a spanyol középpályás.

Jan Oblak (balra) ezúttal is kiválóan védett Forrás: AFP/Paul Ellis

A vesztes oldalon érthetően csalódottság és letörtség uralkodott a párharcot követően, a United spanyol válogatott sztárkapusa, David De Gea szerint az Atlético ellen nagyon nehéz futballozni, és a játékvezetőt illetően is tett egy megjegyzést.

"Nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt. Nehéz szavakba önteni, mit érzek most, ebben a pillanatban. Nem tudtunk egyik mérkőzésen sem nyerni, nagy csalódás ez számunkra. Az ellenfél igen tapasztalt, tudja, hogyan kell játszani az ilyen BL-mérkőzéseken. Lőttek egy gólt, és egy ilyen egységes, kemény riválisnak nehéz betalálni ezt követően. Kiestünk az egyik legfontosabb sorozatból, nem jó érzés.

A szlovén Slavko Vincic képtelen volt felnőni a feladathoz Forrás: AFP/Paul Ellis

mondta De Gea, aki korábban az Atlético csapatában is védett.

A Manchester United vezetőedzője, Ralf Rangnick megvédte a csapatát, és sérelmezte, hogy a játékvezető a spanyolok gólja előtt miért nem vette észre, hogy szabálytalankodtak Anthony Elangával szemben.

"Az első félidőben jól játszottunk, aztán nem találtuk a ritmusunkat már. Tudtuk, hogy remekül védekezik az ellenfél, volt egy-két helyzetünk a szünet után is, de elképesztően jól védett az ellenfél kapusa.

Egy rossz szavam sem lehet a csapatomra az első félidőt illetően, de az energikus futballunkat nem tudtuk egy vagy két góllal kamatoztatni. Voltak jó pillanataink, de nem találtunk be egyszer sem, aztán kaptunk egy gólt egy kontrából nem sokkal a szünet előtt, az ilyesmi nem könnyíti meg az ember életét" - elemezte a mérkőzést Rangnick.

Ralf Rangnick a játékvezetőt is kritizálta a BL-kiesés után Forrás: AFP/Paul Ellis

"A második félidőben mindig közbe tudott avatkozni az ellenfél a legfontosabb pillanatokban a támadásainkba, és mindig akadt valaki, aki húzza az időt, és voltak érdekes játékvezetői döntések is.

szúrt oda megint a bírónak és az ellenfélnek is a német tréner.

"Korai még arról beszélni, hogy felzárkózunk a Liverpool, Manchester City, Chelsea hármas mögé.

Kilenc mérkőzés van még hátra a bajnokságból, a lehető legjobban akarjuk zárni az idényt, a lehető legmagasabb szintű futballal. Ismét el akarunk jutni a BL-be,

a hátralévő bajnokikból a lehető legtöbbet meg kell nyerni ehhez" - tette hozzá a német szakember, aki a szezon végéig irányítja a csapatot és a jövőben tanácsadói szerepet tölt majd be a klubnál.

Az Atlético Madrid várhatja a pénteki sorsolást, és a látottak alapján egyik sztárcsapatnak sem lesz egyszerű dolga majd vele a negyeddöntőben. A Manchester United a Bajnokok Ligájában ismét kudarcot vallott, az előző szezonban már a csoportkörben kiestek Bruno Fernandesék, ezúttal pedig a nyolcaddöntő jelentette számukra a végállomást a legrangosabb európai kupasorozatban.

Nehezen emésztik meg az Ajaxnál, hogy kiestek a védekezésre koncentráló Benfica ellen

A 2-2-es lisszaboni döntetlent követően a legtöbben valószínűleg arra számítottak, hogy az Ajax hazai pályán legyőzi a Benficát, és továbbjut a negyeddöntőbe. A csoportkörben az ősszel fantasztikusan teljesített a legjobb holland csapat, hibátlan teljesítménnyel, 18 pontot gyűjtve utasította maga mögé a Sporting Lisszabont, a Borussia Dortmundot és a Besiktast, és sokan már a sorozat titkos esélyesének is kikiáltották az együttest.

A Benficát sem lehetett leírni a visszavágó előtt, hiszen a nyolcaddöntő első meccsén kétszer is egyenlített az Ajax ellen, valamint a csoportkörben 3-0-ra legyőzte odahaza a Barcelonát, és a Camp Nou-ban sem kapott gólt a katalánoktól.

Az amszterdami visszavágót lendületesen kezdte az Ajax, amely már korán vezetést szerzett a BL-ben 11 gólos Sebastien Haller révén, de az akció során Dusan Tadic lesről indult, így nem adták meg a találatot.

Leginkább távoli lövésekkel próbálkozott a hazai csapat, amely uralta az első félidőt, de a szervezetten védekező portugálok kapuja előtt nem tudott veszélyes helyzeteket kialakítani.

Felőrölte az Ajaxot a Benfica szilárd védekezése Forrás: AFP/John Thys

A második játékrészben a Benfica hasonlóan futballozott, mint az Atlético a Manchester United ellen. A vendég együttes szilárdan védekezett, és igyekezett kihasználni a kevés adódó lehetőség egyikét. A 77. percben veszélyes helyről jutott szabarúgáshoz a Benfica, és gólra váltotta a legnagyobb helyzetét. Alex Grimaldo középre ívelt labdáját Darwin Nunez a rossz ütemben kimozduló Andre Onana kapust megelőzve a kapuba csúsztatta, és ezzel eldöntötte a továbbjutást.

A hajrában egyre idegesebben focizott az Ajax, a játékosok a bíróval is sokat vitatkoztak, végül nem tudtak gólt lőni hazai pályán, ami hatalmas meglepetés, főként a csoportkörben nyújtott teljesítmény alapján.

A holland együttes ősszel szenzációs formában futballozott, bár nem a legerősebb négyesből jutott tovább, de imponáló magabiztossággal, hibátlan mérleggel végzett az élen.

Sokan talán túl elhamarkodottan kiáltották ki a sorozat titkos esélyesének, és ezúttal saját közönsége előtt mondott csődöt. Az Ajax a holland bajnokságot rengeteg rúgott góllal vezeti, de gyakran szenved a defenzív felfogású, kisebb csapatok ellen.

összegzett csalódottan az Ajax vezetőedzője, Erik Ten Hag, akit többször hírbe hoztak már a Manchester Uniteddel is, ahol éppen Ralf Rangnick utódja lehet.

"Mi voltunk a jobb csapat. A Benfica semmit nem csinált egyetlen szabadrúgáson kívül.

Mi akartunk dominálni, és így is tettünk. De hihetetlen, hogy egyetlen pillanat alatt megtörtént a katasztrófa, és kiestünk" - búslakodott az amszterdami együttes szerb támadója, Dusan Tadic.

A Benfica csatára, a győztes gólt szerző Darwin Nunez természetesen nagyon boldogan nyilatkozott a meccs után, amely a saját elmondása szerint rendkívül kifárasztotta.

"Tudtuk, hogy sokat fogunk szenvedni, és tényleg így volt. Muszáj volt élveznünk és kihasználnunk a helyzetet, amikor nálunk volt a labda. Nagyon elfáradtam, rengeteget futottam, de iszonyatosan boldog vagyok" -

mondta a 22 éves uruguayi támadó, aki a Barcelona ellen is két gólt szerzett a csoportkörben, és már 4 találata van az idei BL-szezonban.

Darwin Nunez fejese juttatta tovább a Benficát az Ajax ellen Forrás: AFP/John Thys

"Nagyon kimerült vagyok, ugyanakkor hihetetlenül boldog. Harcolnunk és rohannunk kellett, és kihasználni a lehetőségeinket. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy megcsináltuk és továbbjutottunk" - mondta a Benfica német középpályása, Julian Weigl, aki végigrobotolta a meccset.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Manchester United a legutóbbi 15 meccséből mindössze kettőt nyert meg a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.
  • Az angol csapat a legutóbbi öt hazai meccséből négyet elveszített a BL nyolcaddöntőjében.
  • Cristiano Ronaldo a BL-pályafutása során harmadszor játszott végig 90 percet kapura tartó lövés nélkül.
  • Ronaldo annyit lőtt kapura a keddi meccsen, mint ahány trófát nyer az idei szezonban: egyet sem.
Cristiano Ronaldo ebben a szezonban trófea nélkül marad Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Az Atlético Madrid az egyetlen csapat a Bajnokok Ligája történetében, amely a kieséses szakaszban mindhárom korábbi angol BL-győztest - a Chelsea-t a 2013/2014-es elődöntőben, a Liverpoolt a 2019/2020-as nyolcaddöntőben, és a Manchester Unitedot a 2021/2022-es nyolcaddöntőben - kiejtette.
  • A Renan Lodinak gólpasszt adó Antoine Griezmann ebben a szezonban az Atlético Madrid kilenc BL-találatából hatban szerepet játszott (négy gól és két gólpassz).
  • Minden sorozatot figyelembe véve, az Atlético a legutóbbi nyolc idegenbeli meccséből hétszer megszerezte az első gólt.
  • A Benfica a 2015/2016-os idény óta először jutott be a BL-negyeddöntőbe. A portugálok a legjobb nyolcnál nem jutottak tovább, mióta 1990-ben másodikak lettek.
  • Az Ajax 1996 óta nem nyert hazai meccset a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Azóta négy döntetlent játszott és öt mérkőzést elveszített.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Manchester United (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 0-1 (0-1)
gólszerző: Lodi (41.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2-1-es összesítéssel.

AFC Ajax (holland)-Benfica (portugál) 0-1 (0-0)
gólszerző: Nunez (77.)
Továbbjutott: a Benfica, 3-2-es összesítéssel.