Lengyelországban elfogytak a szállások, a pályaudvarokon alszanak az ukrán menekültek

Ukrán válság 2022, Ukrajna, ukrán, Lengyelország, lengyel, menekült, menekültek, emberek, vasútállomás, érkezés, érkeznek
PRZEMYSL, POLAND - FEBRUARY 28: A view of a train station full of refugees fled from Ukraine to Poland due to Russian attacks, in Przemysl, Poland on February 28, 2022. People contribute clothes, food and basic materials to the refugees. Agnieszka Majchrowicz / Anadolu Agency (Photo by Agnieszka Majchrowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán-orosz háború első hónapjában már több mint hárommillió ukrán menekült el a hazájából. Az első hullámmal érkezők többsége a szomszédos Lengyelországot választja átmeneti otthonául. Már annyira elfogytak a kapacitások, hogy a pályaudvarokon alszanak az ukrán menekültek - írja az Al Jazeera.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány és a lakosság első perctől és továbbra is a segítségnyújtás szándékával várja a menekülőket, a lengyel nagyvárosok befogadó kapacitása azonban már a végéhez ért.

Az orosz támadások miatt Ukrajnából Lengyelországba menekültekkel teli vasútállomás látványa a lengyelországi Przemyslben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Agnieszka Majchrowicz

A hétszázezer lakosú Krakkóban eddig már százötvenezer ukrán keresett menedéket. A helyi hatóságok minden létező helyszínt szállássá alakítottak át: sportlétesítményeket, kollégiumokat, szállodákat. A városban már lehetetlen akár albérletet vagy nem luxuskategóriás hotelszobát is találni az újonnan érkezők számára.

Problémát jelent, hogy az ukránok többsége kizárólag a lengyel nagyvárosokban – Varsóban, Krakkóban és Wrocław-ban – szeretne letelepedni, mert attól tartanak, hogy a kisebb települések infrastruktúrája nem elég fejlett, vagy hogy ott nem találnak munkát.

Krakkó vezetése a lengyel kormánytól és az Európai Uniótól várja a segítséget, konkrétan a finanszírozást a menekültek ellátására, valamint azok kötelező szétosztására akár Lengyelországon belül is.

További probléma, hogy a nagyvárosi egészségügyi és szociális ellátás sem tud már fogadni újabb menekülteket. Holott a lengyel szakértők az ukrán lakosság egynegyedének, azaz tízmillió embernek az elvándorlására számítanak, akiknek akár a fele Lengyelországban kereshet menedéket.

– figyelmeztetett Konrad Pędziwiatr, a Krakkói Közgazdasági Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének a professzora.