Keményen bírálják az EBESZ elfogult jelentését nemzetközi megfigyelők

Önkormányzati választások 2019, Zugló, szavazás, urna
Vágólapra másolva!
Ahogy azt a szervezet és a vele együttműködő varsói Collegium Intermarium Egyetem bejelentette, március 16-án nemzetközi megfigyelői misszió érkezik szervezésükben a magyar választásokra.
Vágólapra másolva!

A választási megfigyelői feladatok ellátására tudományos kutatóintézetek, think tankek és társadalmi szervezetek képviselői, valamint jogászok és újságírók érkeznek négy európai országból (az előkészítésben ukrán szakértők is részt vettek) március 24-től Budapestre.

(Képünk illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

A következő napokban a misszió tagjai személyes találkozók, kerekasztal-beszélgetések és helyszíni látogatások révén tájékozódnak a magyar választások körülményeiről, és igyekeznek valamennyi releváns forrás felhasználásával teljes képet alkotni a választási rendszerről. A megfigyelők természetesen az országgyűlési választás napján is nyomon követik majd a voksolást.

A nemzetközi megfigyelő misszió a legjobb nemzetközi gyakorlatok alapján az alábbi elvi nyilatkozat szerint végzi tevékenységét:

  1. Pártatlanság és be nem avatkozás.
  2. Pontos és leellenőrizhető következtetések megfogalmazása.
  3. A nemzeti jog és kultúra tiszteletben tartása.
  4. Semlegesség és szakmaiság a médiamegjelenések során.
  5. Javaslatok és átlátható forrásokon alapuló következtetések megfogalmazása

A misszió közleménye szerint az elvi nyilatkozat az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) magyarországi választási megfigyelő missziója (2022. február 24. - március 15.) időközi jelentésének közzététele miatt vált szükségessé. A dokumentumot az egyik oldal azonnal politikai fegyverként használta fel, és vetélytársaik „jogos" nemzetközi bírálatának „bizonyítékaként" tálalták. Másrészről azonban súlyos pontatlanságok, ténybeli hibák és elfogultság vádja fogalmazódott meg az időközi jelentéssel kapcsolatban, amely - a bírálók szerint - nem nyújtott eléggé kiegyensúlyozott és konstruktív véleményt, csupán a polarizált magyarországi politikai vita egyik oldalának álláspontját és érveit ismerteti, megbízható és ellenőrizhető források hivatkozása nélkül.

Alapos vizsgálat után megállapítható, hogy az EBESZ időközi jelentése – ahogy előzetes jelentésük is – számos jelét mutatja a nemzetközi megfigyelő missziókra vonatkozó alapelvek megsértésének. Erősen kifogásolható, hogy a jelentés sokszor meg nem nevezett forrásokra, vagy csak az egyik politikai oldal véleményére támaszkodik a magyar választási rendszer kapcsán megfogalmazott kritikákat illetően. Ennek eredményeképpen a választási folyamatra vonatkozó állítások és vádak jogosan megkérdőjeleződnek, és a megfigyelő misszió tekintélye súlyos csorbát szenved.

- állítja Jerzy Kwaśniewski jogász, a nemzetközi megfigyelő misszió vezetője.

Link a Nemzetközi Megfigyelő Misszió teljes nyilatkozatához.