A belgák 95 százaléka nem fogadna otthonában ukrán menekülteket

BOK, csarnok, menekültek, menekült, ukrán, ukránok, Magyarország, Budapest, tranzitpont, humanitárius, menedék
Vágólapra másolva!
A belga RTL televízió és a Le Soir napilap által az IPSOS közvélemény-kutató céggel végzett reprezentatív felmérés szerint a belgák 62 százaléka úgy véli, Oroszországnak célja, hogy egész Ukrajnát elfoglalja. A válaszadók 53 százaléka tart attól, hogy a háború egész Európára átterjed, világháború kirobbanását pedig 46 százalékuk tartja elképzelhetőnek. Nukleáris háborút a megkérdezett belgák 45 százaléka vizionál. Az Oroszország ellen bevetett szankciókat 46 százalékuk kevesli, 30 százalékuk tartja elegendőnek, és 9 százalékuk túlzónak véli.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet európai országoktól átlagosan – légvonalban – ezer kilométerre fekvő Belgium lakosainak többsége egyetért azzal és támogatja, hogy Európa fegyvereket szállítson Ukrajnába. Mindössze egyharmaduk tartja ezt rossz ötletnek.

Ugyanakkor, amikor arról kérdezték őket, hogy támogatnák-e belga katonák bevetését az ukrajnai háborúba, a válaszadók 57 százaléka ellenezte ezt.

Míg Magyarország -a többi európai országhoz viszonyítva- a legtöbb menekültet fogadta be, addig a belgák nem szívesen látják a háború elől menekülőket saját lakásukban, inkább azzal értenek egyet, hogy Európa fegyvert szállítson Ukrajnának. Forrás: Nagy Boglárka

Az ukrán menekültek fogadásával kapcsolatban a belga lakosság többsége pozitív: 65 százalékuk támogatja, hogy ideiglenesen védelmet és menedékes státuszt kapjanak.

Ugyanakkor, arra a kérdésre, hogy fogadnának-e saját otthonukban ukrán menekülteket, a válaszadóknak mindössze 5 százaléka felelt igennel.

A belgák 95 százalékának az otthona – helyhiány miatt – ugyanis nem alkalmas menekültek fogadására.