Vágólapra másolva!
A Zsíros Tibor Férfi Kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntőjének csütörtöki mérkőzésén a DEAC-Tungsram gárdája az Alba Fehérvár csapatával játszott. A biztató kezdés ellenére a félidő után a debreceniek többet hibáztak védekezésben, így az Alba Fehérvár Vojvoda és Smith ponterős játékának köszönhetően megnyerte a hazai pályán játszó DEAC elleni meccset.

Alba Fehérvár trénere, Matthias Zollner meccs előtti nyilatkozata szerint jó irányba haladnak, mérkőzésről-mérkőzésre fejlődnek. A német edző kiemelte, hogy a DEAC elleni találkozó maximális, negyven perces koncentrációt fog igényelni a játékosaitól. A debreceniek edzője, Berényi Sándor az eladott labdákra és a rossz dobásokra hívta fel a figyelmet a meccs előtt. A magyar edző szerint nagyon fontos lesz a pontos visszarendeződés a támadások után.

Tóth Ádám két gyors kosarával indult a találkozó, a másik oldalon a válogatott kerettag Lukács Norbert talált be közelről (4-2). Dzseletovics hárompontosa után Tóth Ádám ellen szabálytalankodtak a festéken belül. A debreceniek magasembere csak egy büntetőt dobott be, de így is magabiztosan kezdte a meccset a DEAC.

Vojvoda remek kosarakat dobott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Vojvoda floaterével azonban már csak két pont volt a különbség (10-8) az első negyed feléhez közeledve. Pár perc múlva a fehérváriak hátvédje remekül találta meg Fakuadét a debreceniek palánkja alatt,

de a Debrecen, főleg a büntetődobásoknak köszönhetően, tartotta a minimális előnyét (16-12).

Lukács saroktriplája után Drenovac talált be egy szép akció után, nem engedte ki a kezéből a vezetést a Debrecen. A hazaiak szerb bedobója a pontszerzés mellett védekezésben is remekül teljesített, fél perccel a negyed vége előtt egy óriási blokkot adott a fehérvári Szabó Zsoltnak (21-21).

Drenovac nagyon hasznosan játszott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A második negyed első perceiben egyik csapat sem tudott betalálni. Naska horogdobása után a DEAC csapata szerezte az első pontokat ebben a játékrészben.

Rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot, mégis növelni tudta előnyét a fehérváriak védekezési hibáit kihasználó DEAC.

Valerio-Bodon Vincent és Dzseletovics kosarai után hét ponttal vezetett a Debrecen a negyed felénél (30-23). A DEAC játékosai azonban sokszor könnyelműek voltak a támadólepattanók megszerzésénél, így az Alba Fehérvár két pontra tudott feljönni Farkuade kosara után (36-34) három perccel a negyed vége előtt.

Vojvoda sokszor egy-egyezett, majd abból osztott ki gólpasszokat a társaknak Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A debreceniek egyik legjobbjának, Tóth Ádámnak a gyönyörű elhajlós tempódobása után Vojvoda talált be kinről, ekkor nyolc pontnál járt a magyar válogatott dobóhátvéd. Valerio-Bodon Vincent hárompontosa után Vojvoda dobott kosarat, így kétpontos DEAC-vezetéssel mehettek a félidei szünetre a csapatok (43-41).

A DEAC játékosainak nehéz dolga volt Vojvodával szemben. A fehérváriak hátvédje óriási kosarakat szerzett közelről és távolról is a harmadik negyed elején (48-49). A negyed feléhez érve Pongó zárásból dobott triplát, és ezzel négy ponttal vezetett az Alba Fehérvár csapata. A debreceniek perimétervédekezése teljesen csődöt mondott, és ezt Vojvoda ismét egy hárompontossal büntette (49-57).

A hátvéd hét távoli kísérletéből öt volt sikeres, a magyar válogatott játékos 21 pontnál járt négy perccel a negyed vége előtt.

Pár perc múlva az alapvonalon belépő Smith-t egy óriási passzal találta meg Vojvoda, és az amerikai légiós hatalmas zsákolással szerzett pontot. A DEAC azonban nem adta fel, Aska kosarával tíz ponton belül maradtak a hazaiak (57-64). A védekezés mellett a támadásban is sokat erőlkődtek a DEAC játékosai, és ebból több leindításos kosarat kaptak a hazaiak. (63-74).

A negyedet Lenzelle Smith csodálatos félpályás kosara zárta a játékrész végét jelző dudaszó pillanatában (63-77).

A debreceniek ebben a negyedben 36 pontot kaptak az Alba Fehérvár csapatától.

A debreceni Hagins sem tudott segíteni a csapatán Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A negyedik negyedben a DEAC több szép akciót vezetett, de az Alba Fehérvár tartotta a tíz pont körüli előnyét (73-82).

Két és fél perccel a meccs vége előtt Vojvoda a hatodik tripláját szerezte a meccsen, a hátvéd huszonhat dobott pontnál járt már ekkor.

A válogatott kosaras csupán két dobást hibázott el a meccsen, hihetetlen jó százalékkal dobott a fehérvári játékos (77-89). A DEAC még mindig nem adta fel, és Hagins triplája után Dzseletovics is betalált a hárompontos vonalon kívűlről. Négy pont volt a két csapat között fél perccel a meccs vége előtt (85-89).

Kerpel-Fronius kosara után Lenzelle Smith dobhatott két büntetőt, és az amerikai kettőből egyet dobott be.

A meccs utolsó kosarát Lukács szerezte, így az Alba Fehérvár megverte a házigazda DEAC csapatát, és ők játszhatnak majd a Szeged csapata ellen az elődöntőben.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, Debrecen, negyeddöntő

DEAC-Tungsram - Alba Fehérvár 87-94 (21-21, 22-20, 20-36, 24-17)
Legjobb dobók: Tóth 19, Dzseletovics 17, Drenovac 13, Hagins 13 ill. Vojvoda 26, Smith 17, Lukács 15, Fakuade 13