Szél Bernadett, Demeter Márta, Potocskáné és a többiek - hatalmas baloldali bukások

Demeter Márta; Szél Bernadett
Budapest, 2017. december 12. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje (j) sajtótájékoztatót tart az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2017. december 12-én. Mellette Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP zsinórban negyedszer is győzelmet aratott az országgyűlési választáson, ráadásul kétharmados többséggel. Vasárnap este még a 2010-es választási győzelmet is felülmúló eredmény született, és szavaztak az emberek bizalmat a pártszövetségnek. A 199 fős magyar országgyűlés patkója az eredmény tükrében meglehetősen átrendeződik, sok baloldali képviselő esik ki a parlamentből. Az egyelőre kérdés, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Dobrev Klára EP-képviselő, Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Kanász-Nagy Máté alpolgármester és Toroczkai László ásotthalmi polgármester átveszik-e mandátumukat, hiszen ők jelenleg más pozíciót töltenek be, amelyről előbb le kellene mondaniuk. Az ő döntésüktől függ, hogy a kamuvideókat gyártó Korózs Lajos és a gázcsapokat elzárni akaró Kocsis-Cake Olivio bekerülnek-e a parlamentbe. Ami biztos, hogy a következő parlamenti ciklusban már nem ülhet be a parlamentbe többek között a fitymázva zsidózó Szilágyi György, a magyar katonákat Ukrajnába küldeni akaró Potocskáné Kőrösi Anita, a jobbikos Steinmetz Ádám, az MSZP-s Mesterházy Attila, a gyurcsányista Bősz Anett, a hivatali visszaélés miatt elítélt Demeter Márta (LMP) és a börtöntől félő Szél Bernadett.
Vágólapra másolva!

A baloldal csúfos vereséget szenvedett a vasárnapi országgyűlési választáson. Az Origo számításai szerint több baloldali képviselő is távozik. A baloldal elszámolhatta magát, hiszen olyan képviselők esnek ki a parlamentből, mint Szél Bernadett vagy Bősz Anett, viszont még kérdéses, hogy Korózs Lajos és Kocsis-Cake Olivio bejutnak-e a parlamentbe.

A Jobbik is csúfos vereséget szenvedett

A Jobbiknak jelenleg 17 képviselője ül a parlamentben, de közülük csak négyen maradhatnak képviselők: Jakab Péter, Brenner Koloman, Lukács László György és Zsiga-Kárpát Dániel.

Akiktől búcsúzunk:
Csányi Tamás
Magyar Zoltán
Nunkovics Tibor
Szilágyi György
Ander Balázs
Balczó Zoltán
Dudás Róbert
Gyüre Csaba
Kálló Gergely
Potocskáné Kőrösi Anita
Rig Lajos
Steinmetz Ádám
Stummer János

Szilágyi György is távozik Forrás: Facebook

A 2022-es választások révén bejuthat a parlamentbe Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter és Szabó Hajnalka.

Ezzel a Jobbik frakciója 9 fősre zsugorodhat.

2018-ban 26 képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe a Jobbik, ebből a ciklus végére (a pártszakadás következtében) csak 17 maradt. Ám még ennél is rosszabb arányban képviseltethetik magukat a következő ciklusban, ugyanis mindössze 9 politikusuk ülhet majd be a parlamentbe, vagyis jóformán harmadára csökkent négy év alatt a párt frakciója. A nagy kiesők közé tartozik Stummer János, aki az előző ciklusban a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt, most pedig több mint 4500 szavazattal kapott ki a fideszes jelölttől, Herczeg Tamástól Békéscsabán. A párt négy frakcióvezető-helyettesétől is búcsúzhat, Csányi Tamás, Nunkovics Tibor, Magyar Zoltán és Szilágyi György sem tudott nyerni választókörzetében. Távozik az Országgyűlésből Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója, kikapott Navracsics Tibortól Rig Lajos, kevesebb mint 2000 szavazatnyi hátrányban maradt alul Kálló Gergely, nem jutott be Gyüre Csaba, az Országgyűlés korábbi jegyzője, és Ander Balázs, a Kulturális bizottság egykori alelnöke sem, Steinmetz Ádám pedig csaknem 10 ezer szavazattal kapott kevesebbet fideszes ellenfelénél.

Mesterházy kiesik a parlamentből, de nem is szerepelt a baloldal országos listáján

A jelenleg 14 fős MSZP-frakció létszáma is megcsappanhat a következő parlamenti ciklusban. Tóth Bertalan, Gurmai Zita, Harangozó Tamás és Molnár Zsolt maradnak. Egyéni mandátumot nyert Hiller István, Hiszékeny Dezső, Kunhalmi Ágnes és Szabó Sándor.

Akiktől búcsúzunk:
Tóth Csaba és Mesterházy Attila (ők nem voltak rajta az országos listán)
Molnár Gyula
Szakács László
Varga László

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője felszólalt a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. december 16-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bősz Anett is távozik az országgyűlésből

A 9 fős DK-frakció jelenlegi tagjai közül 7 szerzett ismét mandátumot. Gyurcsány pártja Bősz Anettől és Hajdu Lászlótól búcsúzhat, viszont biztos helye van az Országgyűlésben Gyurcsány Ferencnek, Arató Gergelynek, Vadai Ágnesnek, Oláh Lajosnak, Sebián-Petrovszki Lászlónak, Varga Zoltánnak és a szabálytalanul parkoló Varju Lászlónak is.

Bősz Anett, a DK képviselője felszólalt a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló törvény módosításának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. november 19-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Felére csökkent az LMP-frakció

A hatfős LMP-frakció a felére csökkenhet, búcsúzunk Hohn Krisztinától, Schmuck Erzsébettől és Demeter Mártától is. Mint arról korábban beszámoltunk, bűnösnek mondta ki a hivatali visszaéléssel gyanúsított Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Keresztes László Lóránt, Csárdi Antal és Ungár Péter minden bizonnyal ott lesznek a parlamentben.

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő az ellene hivatali visszaélés miatt indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, 2022. március 18-án. A vád szerint az országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának akkori alelnöke 2018. szeptember 19-én a kecskeméti repülőbázison - a honvédelmi miniszter előzetes tudomásával - repülési naplóadatokba tekintett be, majd azokat meghamisítva tette közzé. A képviselőt a bíróság bűnösnek találta, és 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélte Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Még rezeg a léc

Az ötfős Párbeszéd Burány Sándortól biztosan búcsúzik, habár ő nem is szerepelt a baloldal országos listáján.

A gázcsapokat elzárni szándékozó Kocsis-Cake Olivio aggódhat, hiszen nála még semmi sem biztos. Mandátuma attól függ, hogy Márki-Zayék átveszik-e a mandátumukat vagy sem.

Viszont bejutott a parlamentbe egyéni mandátummal Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás is.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. április 14-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A független képviselőknél is lesz változás

A Momentumhoz csatlakozó Szél Bernadett is azok közé tartozik, aki nem lesz tagja az új Országgyűlésnek, ugyanis a baloldal listáján a Momentum színeiben a 206. helyen szerepelt, mert abban bízott, hogy le tudja győzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Menczer Tamást, aki viszont győzelmet aratott Pest 2. számú választókerületében.

A jelenlegi független képviselők közül (13 fő) vasárnap Apáti István és Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom színeiben nyertek, de bekerülhet az Országgyűlésbe Toroczkai László, Novák Előd, Szabadi István, Dócs Dávid és Pakusza Zoltán.

Az országos listán több mint 318 ezer szavazatot gyűjtöttek, ez 6,15%-os eredmény, melyből 7 parlamenti mandátum következik.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Fotó: Polyák Attila - Origo

Az még kérdéses lehet, hogy az ásotthalmi polgármester átveszi-e mandátumát.

A jelenlegi független képviselők közül egyéniben nyert Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs.

Akiktől búcsúzunk: Bana Tibor, Bencsik János, Farkas Gergely, Fülöp Erik, Sneider Tamás, Székely Sándor, Szél Bernadett, Varga-Damm Andrea és Volner János.

A fentieken túl érdemes megemlíteni, hogy új képviselők is bejutnak a parlamentbe.

Alábbiaknál bizonytalan, hogy átveszik-e a mandátumukat:

Márki-Zay Péter (Párbeszéd Magyarországért Párt)
Dobrev Klára (DK)
Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért Párt)
Gy. Németh Erzsébet (DK)
Kanász-Nagy Máté (LMP)
Toroczkai László (Mi Hazánk)

Akik új képviselőként bejutottak:

Tóth Endre, BUDAPEST, 18. számú OEVK (Székhely: Budapest XXII. kerület)
Orosz Anna, BUDAPEST, 02. számú OEVK (Székhely: Budapest XI. kerület)
Jámbor András, BUDAPEST, 06. számú OEVK (Székhely: Budapest VIII. kerület)
Barkóczi Balázs, BUDAPEST, 12. számú OEVK (Székhely: Budapest XV. kerület)
Hajnal Miklós (Momentum)
Fekete-Győr András (Momentum)
Tompos Márton Kristóf (Momentum)
Berki Sándor (Párbeszéd Magyarországért Párt)
Sas Zoltán (Jobbik)
Lőcsei Lajos (Momentum)
Gréczy Zsolt (DK)
Kálmán Olga (DK)
Varga Ferenc (Jobbik)
Gelencsér Ferenc (Momentum)
Bencze János (Jobbik)
Dávid Ferenc (DK)
Komjáthi Imre (MSZP)
Kordás László (DK)
Balassa Péter (Jobbik)
Sebők Éva (Momentum)
Komáromi Zoltán (DK)
Szabó Hajnalka (Jobbik)
Hegedüs Andrea (DK)
Bedő Dávid (Momentum)
Novák Előd (Mi Hazánk)
Szabadi István (Mi Hazánk)
Dócs Dávid (Mi Hazánk)
Pakusza Zoltán (Mi Hazánk)

A fentieken túl elmondható tehát, hogy a Jobbik frakciója összezsugorodik, és a Momentumnak nagyobb frakciója lesz, mint nekik. Újdonság, hogy

az extévés Kálmán Olga is beülhet az Országgyűlésbe.