Gyilkossági helyszínnek álcázzák egyes madarak a fészküket

A nőstény kék cinege tollakkal díszíti a fészkét, hogy elriassza a konkurenciát
Vágólapra másolva!
Egyes madarak lakberendezők, nagy, mutatós tollakat helyeznek el a fészkükben. De ahelyett, hogy feldobnák otthonukat, ezek a madarak inkább a fészeklopó szomszédokat próbálják elijeszteni.
Vágólapra másolva!

Karen Wiebe viselkedésökológus. A kanadai Saskatoonban található Saskatchewani Egyetemen tanulmányozza az állatok viselkedését és az ökoszisztémákat. A madarak néha tollakat szőnek a fészkükbe, hogy szigetelést biztosítsanak. De Wiebe és kollégája, Tore Slagsvold, a norvégiai Oslói Egyetem munkatársa azt is látta, hogy a madarak nagy tollakat helyeznek a fészkek felületére. Ezek a tollak nem segítenének a melegítésben. A kutatók arra gondoltak, hogy a madarak talán üzenetet küldenek a díszítésekkel.

A fecskék és más, lyukakban és üregekben fészkelő madarak esetében a fészkekért folytatott verseny "nagyon vad lehet" - mondja Wiebe. A madarak sikoltoznak, kapálóznak és csipkednek, néha megölve az ellenfelet. De ezek a lyukak veszélyt is rejthetnek. Baglyok, menyétek vagy más ragadozók leselkedhetnek bennük. Ha egy fészekben tollak vagy más maradványok találhatók, az bizonyíték lehet arra, hogy egy ragadozó járt ott. Ezek az odúk nem biztos, hogy olyan kívánatosak.

Wiebe és Slagsvold azt feltételezte, hogy egyes madarak tollakkal próbálnak gyilkossági helyszínt teremteni. Céljuk: elriasztani a versenytársakat.

A nőstény kék cinege tollakkal díszíti a fészkét, hogy elriassza a konkurenciát Forrás: T. SLAGSVOLD AND K.L. WIEBE/ROYAL SOCIETY OPEN SCIENCE 2021 (CC BY 4.0)

Tavasszal, amikor a fészekverseny a leghevesebb, a tudósok fészkelődoboz-párokat állítottak fel. Az egyik dobozban fehér tollak voltak. A másikban vagy nem volt toll, vagy fekete tollak voltak. A dobozok belsejében a fekete tollakat nehezebb volt észrevenni, mint a fehéreket. A kutatók videokamerák segítségével figyelték, hogyan reagálnak a dobozokra az odúfecskék, a kékcinegék és a légykapók. Megfigyelték, hogy a madarak mennyi ideig vártak a fészekláda felfedezésével. Ha a madaraknak több időbe telt, hogy belépjenek, az arra utalt, hogy az állatok megijedtek.

Mindhárom faj madarai tétován bújtak be a fehér tollú dobozokba. Amikor azonban a fészek előtt voltak tollak, a madarak azonnal felugrottak és megragadták azokat. Ez arra utalt, hogy a madarak nem féltek maguktól a tollaktól. A tudósok november 21-én a Royal Society Open Science című folyóiratban osztották meg eredményeiket.