Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Miért olyan nehéz a fogyás 40 felett? Hogyan csináljuk okosan?

Vágólapra másolva!
Aki már elfújta a 40-es számot formázó gyertyáját is a szülinapi tortáján, észrevehette, hogy a fogyás bizony egyre nehezebb. Sőt, különösen a nők körében, még a rendszeres mozgás mellett is évről évre egyre kúsznak fel a kilók. Gyöngyösi Szilvia fitnesztréner és életmód-tanácsadó lesz segítségünkre abban, hogy összeszedjük a leggyakoribb okokat, amiért kudarcba fulladnak a fogyással való próbálkozásaink.
Vágólapra másolva!

Ezek a tévhitek gáncsolnak el minket a fogyáshoz vezető úton

Sokan azt hiszik, hogy a fogyás ugyanúgy megy középkorúan, mint 20 évesen. Pedig az idő előrehaladtával lassabb az anyagcsere, gyakran egyre kevesebb mozgás fér bele a napba, és elsősorban a nőknél a hormonális változások is nehezítik a dolgunkat.

Ezért fel kell készülni rá, hogy 40 felett igenis komolyabb erőfeszítésre és odafigyelésre lesz szükség annak a makacs plusz 5-10 kilónak a leadásához, mint a húszas éveinkben.

Villámdiéták és elfelejtett nassolás

A másik leggyakoribb oka annak, ha nehezen megy a fogyás, ha divatos villámdiétákat követünk, csodát ígérő fogyasztószereket vetünk be a siker érdekében. Ezek ideig-óráig megszabadíthatnak minket néhány kilótól, azonban nem csak hiába remélünk tartós eredményt tőlük, de még az emésztésünk is megszenvedheti a hatásukat – figyelmeztet a szakértő.

„A divatos, sokszor túlbonyolított diéták helyett én kidolgoztam a saját verziómat, ami beleillett az életembe, megvalósítható és hatásos volt számomra. A Faék egyszerűségű diétát azóta több ezren alkalmazzák, mert életszerű, és könnyen elkészíthető ételekből áll.

A „Miért nem tudok fogyni?” kérdésre sokszor abban rejlik a válasz, hogy a nassolást elfelejtjük figyelembe venni. Itt egy keksz, ott egy csoki, elrágunk egy maréknyi kesudiót, és máris bevittünk egy étkezésnek megfelelő kalóriát, anélkül, hogy észrevettük volna.

Forrás: Origo

Gyöngyösi Szilvia, vagy ahogy a közösségi médiában sokan ismerik, Sziszó elmondja: „Ezért fontos tudatosan étkezni, odafigyelni rá, hogy mikor, mit fogyasztunk, hogy ne csapjuk be magunkat, ne essünk abba a hibába, hogy ebédre csak salátát eszünk, vacsora helyett koplalunk, de napközben megjutalmazzuk magunkat némi édességgel.”

Hasznos módszer lehet, ha étkezési naplót vezetünk, azaz felírunk mindent – de tényleg mindent –, amit egy adott napon fogyasztunk. Beleértve az italokat is, hiszen egy cukros üdítő több kalóriát tartalmazhat, mint egy szelet csokoládé.

De én rendszeresen edzek! Akkor miért nem tűnik el az úszógumi?

Hogy tovább haladjunk a gyakori hibák összegyűjtésében, a legtöbben úgy gondolják, hogy amikor hasról szeretnének fogyni, akkor minden nap rendületlenül kell hasizmozniuk. Sorra csinálják a felüléseket, és nem értik, miért nem működik ez a módszer, pedig az izomlázuk is kínozza őket.

A fitnesztréner szerint azonban a fogyáshoz nem elég az izmok erősítése, zsírégető állapotra is szükség van. Azaz olyan mozgást kell végeznünk, ami a teljes testet dolgoztatja, a pulzust pedig a zsírégető tartományba emeli. Valamint fontos tudni, hogy a zsírégetés nem lokálisan, hanem központilag működik. Megfigyelhetjük, hogy amikor diétába kezdünk, sosem onnan fogyunk, ahonnan mi szeretnénk, hanem onnan, ahonnan a szervezetünk a legkönnyebben hozzájut az energiához a zsírszövet lebontásával.

„Akik otthon, saját elképzelés alapján állnak neki edzeni, gyakran elkövetik azt a hibát, hogy egy izomcsoportot dolgoztatnak a kifulladásig, vagyis 10 percig csak guggolnak. Így gyorsan kidőlnek, mégis kevésbé hatékony az edzésük, mert nem dolgoztatták meg annyira a szervezetüket, amennyire egy profin összeállított edzéstervvel, például egy köredzéssel lehetséges lenne” – fejti ki Gyöngyösi Szilvia.

Izmok, melyekre figyelünk – és a méltatlanul elhanyagoltak

A nők többsége inkább a has-fenék-comb edzések bűvkörében él, a hátizmokat pedig hajlamos elhanyagolni, talán azért, mert úgy vélekedik: „Úgysem látom, hogy mi van mögöttem.”

Pedig nagyon is fontos a hátunkra edzeni, mert:

  • javítja a szép, kecses testtartást,

  • véd a gerincproblémák ellen,

  • csökkenhet a nyak- és derékfájás,

  • a nagy hátizmok szélesítésével arányosabbá válik a testünk, közelebb kerülhetünk a klasszikus „homokóra” formához.

Természetesen a legfontosabb az, hogy a gyakorlatokat szabályosan végezzük.

Gyöngyösi Szilvia fitnesztréner weboldalán otthoni edzésprogramokat és áprilistól már edzőtermi edzéseket is találhatnak a fogyni vágyók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről