Idén áprilisban visszatér az Előzd meg a Fogaskerekűt! sportverseny

Vágólapra másolva!
Két év kényszerszünet után idén, április 23-án újra megszervezik a 12. kerület legnagyobb futó- és kerékpáros versenyét, Előzd meg a Fogaskerekűt! címmel. A hegyvidékieket megmozgató rendezvényen bárki részt vehet, hiszen többféle kategóriában lehet nevezni. A legedzettebbek célja pedig az, hogy gyorsabban érjenek fel a hegyen, mint a fogaskerekű vasút. A 17. alkalommal megtartott rendezvény színes zenés programmal záródik, a fogaskerekű végállomásánál felállított színpadon táncbemutatókkal, hiphop- és musicalprodukciókkal szórakoztatják a sportolni vágyókat.
Vágólapra másolva!

Futni, kerékpározni és túrázni is lehet a 12. kerületben megrendezett sportprogramon

A Hegyvidéki Sportközpont szervezésében megvalósuló, már hagyománnyá vált Előzd meg a Fogaskerekűt! rendezvényen a hobbifutóktól a profi sportolókig mindenki megtalálhatja a neki való kihívást. A Szent János Kórház megállótól induló versenyen a 9:37-es fogaskerekűvel egyszerre rajtolnak majd el a kerékpárosok, a 10:13-as járművet pedig a futók igyekeznek lehagyni, akik egyéniben és kettes, illetve négyes váltóban is teljesíthetik a 4,5 km-es távot.

A harmadik kategória, amiben elindulhatnak az aktív kikapcsolódást keresők, a túrázás. A kirándulók rajtja a Zugligeti Általános Iskolánál lesz, a cél pedig közös a futókkal és a kerékpárosokkal, a fogaskerekű végállomása. Az ő útjuk a zöldben, a Budai-hegységben halad, panorámás útvonalon sétálhatnak, a szervezők pedig frissítő ponttal és természetvédelmi előadással kedveskednek nekik.

A rendezvényen félpályás útlezárással biztosítják a résztvevők nyugodt kikapcsolódását. Diákokat, családokat idén is ugyanúgy várnak a szervezők, mint ahogy a korábbi, Covid-járvány előtti években.

A nagy múltú rendezvényen a győztesek pénzjutalmat szerezhetnek, az abszolút kategóriák 1-5. férfi és női helyezettjei között 300.000 forint készpénzt, míg a legjobb kerékpárosok között 300.000 forint értékű sportutalványt osztanak ki a szervezők.

Forrás: Origo

Mekkora kihívás lehagyni a fogaskerekűt?

A Szent János Kórháztól a Széchenyi-hegy Gyermekvasút megállóig a fogaskerekű 4,5 km-es távot tesz meg, 325 méter szintemelkedéssel. „Bár a fogaskerekű nem tűnik egy száguldó TGV-nek, az emelkedőn mégis szép teljesítmény futva lehagyni. Ez a nevezők 10%-ának szokott sikerülni. A célba érők mind büszkék lehetnek arra, hogy legyőzték magukat, és feljutottak a végállomásig” – tájékoztat minket Szépvölgyi Dániel, a Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda sportszervezője.

A célba érkezőket befutócsomaggal jutalmazzák a szervezők, attól függetlenül, sikerült-e megelőzniük az ikonikus 60-as villamost. „Aki tett az egészségéért, és velünk mozgott, annak segítünk visszanyerni az energiáját Viwa Vitaminwaterrel és más apró meglepetésekkel. Egy ilyen kihívás után szüksége van a szervezetünknek arra, hogy vitamin- és ásványianyag-készletünket visszatöltsük, ezért megtisztelő számunkra, hogy a Viwa Product Europa Kft. jóvoltából egy minőségi funkcionális italt tudunk biztosítani versenyzőink számára. Az a legfontosabb, hogy együtt jól érezzük magunkat, hogy erősítsük mind a fizikumunkat, mind a hegyvidéki közösséget” – tudtuk meg a sportszervezőtől.

Sportolás után jöhet a szórakozás

Szépvölgyi Dániel a programokról elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi végállomás mellett, a Rege parkban felállított színpadon olyan színvonalas előadók szórakoztatják majd a résztvevőket, mint a Prima Primissa-díjas Csillagszemű néptánccsapat vagy a Black Time hiphoptáncosai, de lesz lehetőség további közös mozgásra, a közönség tagjai kipróbálhatják a zumbát is.

A nap fénypontja pedig az eMeRTon-díjas Csengeri Attila, aki operettbetétekkel és musicaldalokkal fokozza a hangulatot.

A futó- és kerékpárversenyről még több információt találnak az érdeklődők a Hegyvidéki Sportközpont oldalán és a rendezvény Facebook-eseményénél.

A fogaskerekű felújítása

A szervezőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a fogaskerekű vasút vonalán még zajlanak a felújítási munkálatok. „Szoros összefogásban dolgozunk azon a BKK munkatársaival és a fogaskerekűt üzemeltető csapattal, hogy az igazi járművel versenyezhessenek az indulóink egy tesztüzem keretében. Ha ez a javítások miatt mégsem valósulhatna meg, akkor készülünk egy fogaskerekű-mintával feldíszített minibusszal, ami épp annyi idő alatt fogja megtenni ugyanazt a távot, mint a valódi 60-as villamos” – árulta el a Hegyvidéki Sportközpont munkatársa.