Megdöbbentő részletek Zelenszkij botrányos cégügyeiről és offshore-birodalmáról

ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. április 13. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készül kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszéde közben Kijevben 2022. április 12-én. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vágólapra másolva!
A Guardian baloldali lap még tavaly ősszel fedte fel a Pandora Papers offshore-botrányban kiszivárgó adatok alapján az elvileg korrupció- és oligarchaellenes ukrán elnök furcsa üzleteit - írja a Mandiner.  Akkor természetesen nem volt még orosz-ukrán háború, következésképpen a meglehetősen elfogult brit baloldali lap fenntartás nélkül szidta Zelenszkijt, és azt is nehezen lehetne állítani, hogy Ukrajnával szimpatizált volna.
Vágólapra másolva!

Mindent megígért Zelenszkij, a korrupcióellenes harcos

A kampányban Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy megtisztítja Ukrajna oligarchák uralta gazdasági-társadalmi rendszerét. Kampányát olyan politikusok ellen célozta, mint a gazdag Petro Porosenko volt elnök, akik sok esetben offshore-vagyonukat rejtegetik. Az üzenet talált, és Zelenszkij a szavazatok 73 százalékát szerezte meg. Valójában azonban Ukrajnában semmi sem változott, írta a Guardian. (Még egyszer: még ősszel.)

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) kiszivárogtatott és a Guardian lappal egy globális nyomozás részeként megosztott Pandora-papírok azt sugallják, hogy

Zelenszkij sokkal inkább hasonlít oligarcha elődeire, mint a korábban általa alakított tisztakezű történelemtanárra.
A kiszivárgott dokumentumok szerint az elnöknek volt, vagy van egy korábban nyilvánosságra nem hozott részesedése egy offshore-cégben, amelyet a jelek szerint hetekkel az elnökválasztás megnyerése előtt titokban átadott egy barátjának.

Az aktákból kiderül, hogy Zelenszkij offshore-cégek kiterjedt hálózatában vett részt, amelynek társtulajdonosai régi barátai és tévés üzleti partnerei voltak.

Ezeket az üzleti partnereket aztán sok esetben be is vitte maga köré a politikai vezetésbe. Ha ez nem lenne elég, a lap felfedi, hogy a Zelenszkij-kör médiacége orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Zűrös cégügyek, adóparadicsomokba vezető szálak

Mielőtt elnök lett, Zelenszkij nyilvánosságra hozta magánvagyonát.

Ezek között voltak autók, ingatlanok és három társtulajdonban lévő offshore cég. Az egyiket, a Film Heritage-t, amelyet feleségével, Olenával, a Kvartal 95 egykori írónőjével közösen birtokolt, Belize-ben jegyezték be.

A Pandora papírjai azonban további offshore-vagyonokat mutatnak, amelyeket Zelenszkij a jelek szerint nem fedett fel. A Film Heritage 25 százalékos részesedéssel rendelkezett a Davegra ciprusi holdingtársaságban. A Davegra viszont a Maltex Multicapital Corp. tulajdonosa, egy eddig ismeretlen, a Brit Virgin-szigeteki (BVI) adóparadicsomban bejegyzett szervezet. Zelenszkij 25 százalékos részesedéssel rendelkezett a Maltexben.

2019. március 13-án, két héttel az ukrajnai választások első fordulója előtt Zelenszkij átadta a Maltexben lévő részesedését Szerhij Shefirnek, derül ki a dokumentumokból. Nem világos, hogy Shefir fizetett-e Zelenszkijnek.

Az Atlantic Councilnak nemrégiben írt véleménycikkében Zelenszkij azt nyilvánította ki, hogy elnökként a végső célja a hagyományos oligarchikus rend lerombolása és egy igazságosabb rendszerrel való felváltása. A kritikusok szerint azonban

Zelenszkij elmulasztotta az állam megújítását, és ugyanazokat a trükkös módszereket alkalmazza, mint elődei. Az EU könyvvizsgálói figyelmeztettek is arra, hogy Ukrajnában továbbra is széles körben elterjedt a nagymértékű korrupció és az állam foglyul ejtése.

Mióta Zelenszkijt a politikába lépett, az a vád is érte, hogy Igor Kolomojszkij milliárdos befolyása alatt áll, akinek a tévécsatornája Zelenszkij műsorát vetítette. A kampány során Zelenszkij ellenfelei azt állították, hogy 2012 és 2016 között Kolomojszkij szervezeteitől 41 millió dollár került Zelenszkij és köre offshore-cégeibe, köztük a Film Heritage-be.

Oroszországgal is üzletelt

Zelenszkij egyébként a Maltexen keresztül is kapcsolódik az orosz gazdasághoz, de korábban Oroszország fontos piaca volt a Kvartal95 médiacégnek is,

számolt be a Guardian.

Ha már orosz üzletekről esik szó: Ukrajna jelenleg jól keres az orosz gáztranziton, és ezt a helyzetet a jelek szerint nem kívánja megszüntetni.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat az orosz-ukrán háborúról itt követhetik.