Tokaji Partifecske Hajózás 2022

partifecske, Riparia riparia
Partifecske (Riparia riparia). (Fotó: Csonka Péter).
Vágólapra másolva!
Vonuló Madarak Világnapján, két év kihagyás után, ismét megrendezésre kerül a Tokaji Partifecske Hajózás 2022. május 14-én, szombaton. Európa egyik legnagyobb, természetes fészkelőhelyen lévő partifecske telepének meglátogatására kerül sor hajóval, a Tokajtól 9 km-re, Szabolcs-Zalkod térségében lévő szakadófalhoz, Prof. Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának kalauzolásával. - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.
Vágólapra másolva!

A hajózás időszakában érkeznek vissza tömegesen az afrikai telelő területről a partifecskék, zajlik a fészkelő üregek ásása, a párválasztás és a korán párbaállóknak már a tojásrakás és kotlás is megkezdődik. A partifecskékről, azok védelméről és kutatásáról, valamint a hajózás során meglátogatandó állományról a http://partifecske.mme.hu honlapon olvashatóak részletes információk.

Partifecske (Riparia riparia). Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske löszös, homokos, magas partfalakban fészkel. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyekre kényszerültek. Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás. Fotó: Puskás József Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/friss-koltesre-alkalmas-partfalak-keszultek-a-partifecskeknek-365

A program keretében 2022. május 14-én, szombaton, 9:00- majd azt követően 11:00-kor indul két óra időtartamú hajójárat tokaji Erzsébet híd rakamazi oldalánál található „Halra Bor" Étterem mögötti kikötőből (cím: Rakamaz, Horgász út 3, https://goo.gl/maps/cWwRAFXdz4QcBHqY6).

Partifecske (Riparia riparia). (Fotó: Csonka Péter). Forrás: https://www.mme.hu/fecskevedelmi_eszkozok

A partifecske (Riparia riparia) leírása és életmódja

Legkisebb hazai fecskefajunk, mely szinte az egész északi földtekén megtalálható. Telepesen fészkel, sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat. Rendszerint minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje. Táplálékát a levegőben kapja el. Igen apró rovarokkal – levéltetvekkel, legyekkel, szúnyogokkal, kérészekkel – táplálkozik, melyek nem feltétlenül kötődnek a vízhez. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti. A folyóparton kialakult telepeknél a költési idő alatt a horgászat és egyéb költéseket veszélyeztető tevékenység megtiltásával segíthetjük állományának fennmaradását.

A partifecske (Riparia riparia) táplálékát a levegőben kapja el. Igen apró rovarokkal – levéltetvekkel, legyekkel, szúnyogokkal, kérészekkel – táplálkozik, melyek nem feltétlenül kötődnek a vízhez. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti. Forrás: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-riprip

Élőhelye, költése:

Homokfalakba vájt üregekben költ. Folyópartokon, de akár tavak partvidékén, a víz által leomlott partfalakban, valamint a homokbányákban alakulnak ki számára megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyek. Szinte bárhol megtelepszik, ha alkalmas fészkelőhelyet talál magának. A folyók vízszintemelkedése veszélyt jelenthet a költés sikerére. Leggyakoribb predátorai a kabasólyom, menyét, nyest, róka és a házimacska. Évente egy vagy két fészekaljat nevel. A fészeküreget kezdetben a hím építi, majd bekapcsolódik a tojó is.

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: https://www.mme.hu)