Zsákutcás baloldal

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, ellenzék, Márki-Zay Péter, Egységben Magyarországért, Városliget
Budapest, 2022. április 4. Választási plakátokat dobnak kukába az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Történelmi mértékű győzelmet aratott április 3-án a nemzeti oldal, s mindez történelmi mértékű vereséget is jelent egyben a baloldal számára. Kormányváltó helyett ellenzékváltó hangulat uralkodik Magyarországon, azonban a felelősséget továbbra sem hajlandó vállalni egyetlen érintett pártvezető sem. A választók hibáztatása és a vidéki szavazók lenézése a beismerése annak, hogy valóban méltatlanok az ország vezetésére. Bertha László, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzőjének írása.
Vágólapra másolva!

Sorozatban negyedszer kapott kétharmados felhatalmazást a magyar emberektől a Fidesz–KDNP pártszövetség. Több mint hárommillió szavazó és 135 mandátum. A valóság ismét könyörtelenül rárúgta az ajtót mindazokra, akik elhitték, hogy az „üres fej és teli torok” szintjén értelmezhető politika valódi alternatívát és biztató jövőképet nyújt a magyar emberek számára.

Hiába volt előválasztás és összefogás, hiába jött külföldről pénz, fegyver és paripa, a baloldal továbbra is taszítja a választók többségét.

Az okok mélyre vezetnek és leginkább saját magukban keresendők. Ennek belátása azonban még mindig várat magára. A politikai gyászmunka elvégzése úgy tűnik, hogy rendre megreked a tagadás és a düh fázisánál, így a megújulás is elképzelhetetlen.

Már a választás éjszakáján sokatmondó – és persze megmosolyogtató – volt az a helyszíni bejelentkezés, melyben a baloldal úgynevezett kommunikációs szakemberei a kedvezőtlen időjárásban vélték felfedezni az egyik legfőbb okát annak, hogy elmaradnak a baloldali szavazatok, miközben a részvétel már jócskán 70% felé közelített. Ezek szerint talán nem is tanácsadókra, hanem meteorológusokra lenne a legnagyobb szüksége a baloldalnak egy-egy választási kampány alkalmával. De az időjárás mellett a többi jól bevált mantra sem maradhatott el: hibás a választási rendszer, a jobboldali média, na meg persze a vidéki választók, akik a baloldal szemében buták, tanulatlanok és manipulálhatók. Nem zavarta őket az sem, hogy a kormánypártok jelöltjei Budapesten is jó eredményeket értek el, szorossá téve a küzdelmet egy olyan világvárosban, amelynek ritmusa és életvitele alapvetően a balliberális pártoknak kedvez, ahogyan azt Berlinben, Bécsben vagy éppen Varsóban is láthatjuk.

Az értelmiséginek nevezett nagyvárosi gőg rossz tanácsadó, különösen akkor, ha a szavazók többségét nem ők alkotják.

Az Egyesült Államokban is ismerősen hat ez a mentalitás, ami a vidéki emberek lenézésében nyilvánul meg. Pontosan ennek a következménye lett Donald Trump megválasztása is 2016-ban. A főváros-vidék ellentét folyamatos kiélezése viszont nemcsak a baloldali pártok népszerűségének, hanem az egész ország számára ártó és káros, hiszen a társadalmi kohéziót és a nemzeti összetartozás érzését rombolja. Hogy mennyire lenézte a baloldal a vidéki embereket, azt jól mutatja az a jelmez, amit Jakab Péter öltött magára, hogy azonosulni próbáljon a vidéki szavazókkal, megadva a „közületek való vagyok” hamis illúzió érzését. A vidéki emberek azonban épp oly távol állnak e mesterkélt karaktertől, mint Makó Jeruzsálemtől. Ha Jakab Péter lenne az átlag vidéki szavazó, valóban nagy bajok lennének ebben a gyönyörű országban.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke leadja szavazatát a miskolci Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított szavazókörben, az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet azonban az, hogy a Jobbik és a baloldal többi pártja a teljes eljelentéktelenedés útján halad, egyre sebesebb léptekkel, mert képtelenek érzékelni a valóságot, s azt, hogy mi jár a magyar ember fejében, amikor hazáról, biztonságról vagy más sorskérdésekről van szó. Hetek teltek el a választás óta, de a felelősséget azóta sem vállalta senki.

Választási plakátokat dobnak kukába az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Április 3-án egy szemvillanás alatt hátrált ki szinte mindegyikük a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mögül.

Pedig akárcsak a győzelem, úgy a vereség is csapatmunka eredménye. Bűnbakok helyett ideje lenne végre egyszer a baloldalon is egyenes gerinccel vállalni a politikájuk következményeit. Becsapták a választóikat, így az egymásra mutogatás, az újabb színpadias, semmitmondó heccpolitika helyett ki kell mondaniuk: „méltatlanok vagyunk a bizalmatokra!”. Ameddig ez nem történik meg, marad az ellenzékváltó hangulat és az újabb és újabb Fidesz-győzelem.

Nem bánjuk, csináljátok!

Bertha László, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője