Tévétornyokat ért rakétatámadás Herszonban, vízvezetékeket és áramszolgáltatókat bombáztak Luhanszkban

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrán csapatok, rakétakilövés, rakéta, Popaszna, Ukrajna
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 64. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
05:54
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc orosz gépet lőtt le az ukrán légierő

Az ukrán légierő ma reggeli jelentése szerint az elmúlt 24 órában nyolc orosz légi célpontot semmisítettek meg, ezek között egy repülőgép, egy rakéta és hat drón van.

06:06
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkvai látogatás után ma Kijevbe érkezik az ENSZ-főtitkár

Vlagyimir Putyin után Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal ma az ENSZ-főtitkára. António Guterres a Twitteren azt írta, a humanitárius támogatás és a civilek kimentése ügyében dolgoznak tovább.

"Minél hamarabb véget ér ez a háború, annál jobb - Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak".

06:25
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Gépen az Ukrajnának szánt amerikai fegyverszállítmány - fotók

Az ígért 155 mm-es howitzer ágyúknak több mint a fele megérkezett Ukrajnába - írta a Nexta John Kirby Pentagon-szóvivő bejelentése alapján. Kirby kitért arra is, hogy a héten befejezték 50 ukrán katona kiképzéséenk alapszakaszát.

07:03
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai delfinekkel védi szevasztopoli bázisát Oroszország - fotók

Műholdas felvételek alapján az amerikai haditengerészeti intézet arra jutott, hogy

Oroszország katonai delfineket telepített a szevasztopoli kikötőbe,

hogy megvédje a Fekete-tengeri bázisát - írta a The Guardian.

Az intézet szerint a delfineket még februárban, az invázió kezdetén vitték a bázisra. Az elemzés szerint az orosz kikötő kívül esik az ukrán rakéták hatótávolságán, de sebezhetőbb egy víz alatti támadással szemben - a delfinekkel vélhetően ezt akarják megakadályozni.

Forrás: USNI

Forrás: USNI
07:53
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányzó: fél óra alatt ötven akna zúdult Szumira

Aknavetőgránátokkal lőtték Szumi területét ma reggel - írta a Kyev Independent a régió kormányzójára hivatkozva. Dmitro Zsivitszkij közlése szerint

fél óra alatt ötven bombatalálat érte a régiót.

Az áldozatok számát nem közölte.

08:40
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Brit külügyminiszter: Az orosz haderőnek Ukrajna egész területéről távoznia kell

A brit külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területéről kiszoruljon.

Liz Truss egy szerda este rendezett politikai fórumon szólalt fel, kijelentette: az ukrajnai háború "mindenki háborúja", mivel Ukrajna győzelme mindenki számára stratégiai fontosságú.

Hozzátette: fel kell futtatni a nehézfegyverek, a harckocsik, a harci repülőgépek gyártását, és el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sehol ne találjon finanszírozási forrást az ukrajnai háborúhoz.Liz Truss szerint ennek egyik módja az, hogy a Nyugat "egyszer és mindenkorra" leállítja a nyersolaj és a földgáz importját Oroszországból.

09:16
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekült érkezett Magyarországra szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5707 fő lépett be Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6523 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 779 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Tegnap 558 ember, köztük 194 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:34
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a tengeren

A legfrissebb brit hírszerzés szerint az orosz fekete-tengeri flotta továbbra is fenyegetést jelent a part menti ukrán célpontokra. Még annak ellenére is jelentős az orosz tengeri erő, hogy a Moszkva cirkáló néhány hete elsüllyedt. A brit hírszerzés szerint legalább 20 orosz hajó járja a Fekete-tengert.

"A Boszporusz továbbra is zárva van minden nem török hadihajó előtt, ezért Oroszország nem tudja mással pótolni a Moszkvát" - közölte a brit védelmi minisztérium.

09:58
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tévétornyokat ért rakétatámadás Herszonban

A dél-ukrajnai Herszonban rakétatámadások miatt szerda este megsemmisült egy tévétorony, amely orosz televíziós csatornákat sugárzott a környéken – írja orosz és ukrán hírügynökségekre hivatkozva a Fox News.

Egy orosz hírügynökség állítása szerint a támadás az ukrán erők északnyugati területéről érkezett.

10:28
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek két orosz lőszerraktárat

Három ellenséges orosz támadást vertek vissza, valamint megsemmisítettek két lőszerraktárt - állítják az ukrán fegyveres erők. Az orosz hadsereg Nyikolajev irányába próbált előrenyomulni.

10:55
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kisajátíthatják a herszoni terményeket

Az oroszországi krasznojarszki törvényhozás honlapja alapján azt írja az ukrán sajtó, hogy a megszállt Herszon régióban kisajátítják a gazdák többlettermését, mert sok mezőgazdasági cég vonult ki az orosz piacról, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztéshez szükséges energia is egyre drágább - írja a Guardian.

11:15
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Már nincs kapcsolat az ostrom alatt tartott Azovstal gyárral

Jurij Ryzsenkov, a mariupoli Azovstal vas- és acélgyárat birtokló Metinvest vezérigazgatója azt mondta, már régóta nem hallottak az orosz erők által ostrom alá vett üzem alkalmazottairól.

amelyet korábban az óvóhelyre bekészítettek. Az oroszok a háború kezdete óta nem engedték, hogy az emberek biztonságban elhagyják az üzemet, hiába hirdették meg a humanitárius folyosókat" - idézte őt a Guardian.

Mint mondta, már régen nem tudják felvenni a kapcsolatot az acélgyárral, de addig napi szinten tartották a kapcsolatot, amíg a dolgozók műholdas telefonjai működtek. Néhányuknak saját felelősségére sikerült kijutnia az üzemből.

A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, április 24-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal Acélművek orosz támadásokban megrongálódott épületeiről Forrás: MTI/AP/Planet Labs PBC/Planet Labs Pbc
11:31
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Lvivben

Lviv kormányzója a Twitteren azt írja, légiriadó volt a régióban, a légvédelem azonban megsemmisítette a délkeleti irányból érkező rakétát.

11:47
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

A szerda éjszakát is sokan töltötték a BOK-ban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton

szerdán 312 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak,

az éjszakát 95 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A fotó március 29-én készült Forrás: MTI/Balogh Zoltán
12:09
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Vízvezetékeket és áramszolgáltatókat bombáztak Luhanszkban

7000 luhanszki háztartás maradt közműszolgáltatások nélkül, valamint akadozik a gáz- és a vízellátás is Szeverodonyeckben, amiután találat ért egy alállomást. Jelenleg 39 településen nincs áram: 26 településen egyáltalán nem, 13 településen pedig csak részben elérhető a szolgáltatás - tudatta Luhanszk megye kormányzója.

Rubizhne, Popasnaja, részben Liszicsanszk és Novodruzsk lakói vízellátás nélkül maradtak. 

12:36
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Lakhatatlanná vált épületek Harkovban - fotók

Lakhatatlanná vált épület Harkovban Forrás: AFP/Sergey Bobok

Orosz támadásban megrongálódott lakóépület a kelet-ukrajnai Harkovban Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Bombázásokban megrongálódott épület Harkovban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wolfgang Schwan
12:53
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Szélhámosok csalnak ki pénzt Kárpátalján

Az utóbbi időben megszaporodtak a csalások Kárpátalján: eddig a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének állítólagos megbízásából ismeretlenek hívogatták a helyieket, és meghatározott pénzösszegek átutalását kérték, mindezt a katonaság támogatására.

Ezúttal viszont egy új csalási módszert eszeltek ki: pénzt kezdtek kicsikarni az emberektől az Ukrajnán belül maradt menekülteknek - írja a Kárpáti Igaz Szó. A csalók egy újságírót is megtaláltak már, ő mondta el, hogy a hívók azt állították: ő már korábban jelezte, hogy adakozni szeretne, és alá is írt egy dokumentumot. Az újságíró viszont nem dőlt be, és azt mondta, hogy feljelentést tesz, ha nem hagyják abba.

13:08
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev lebombázott részein járt az ENSZ-főtitkár

António Guterres keddi oroszországi látogatása után - ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott, hogy a civilek biztonságos evakuálását kérje a bombázott területekről - Ukrajnába utazott.

Első útja az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába vezett, ahol a romos házak előtt elmondta:

A világszervezet vezetője ezután a főváros egy másik peremvárosába, Bucsába utazott, ahol az ukránok háborús bűnökkel vádolják Moszkvát. Ott nyilatkozva felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a városban történtek kivizsgálásában.
"Ezt a borzalmas helyszínt látva azt is látom, mennyire fontos, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak le, és kiderítsék, kik felelősek érte" - mondta Guterres.

A főtitkár - aki délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik - szerda este érkezett Ukrajnába.

Antonió Guterres ENSZ-főtitkár az ukrán hadsereg egyik tisztjével beszél a kijevi területen fekvő Borogyankában Forrás: MTI/EPA/ANSA/Laurence Figa-Talamanca
13:27
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai célpontokat semmisítettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az éjszaka folyamán négy rakétacsapást mértek ukrán katonai célpontokra, megsemmisítve két rakéta- és lőszerraktárat a kelet-ukrajnai Barvinkove és Ivanivka települések közelében.

A Telegramon azt írják, hogy az orosz légvédelem egy ukrán Szu-24-es repülőgépet is lelőtt Luhanszk közelében.

A BBC hozzátette, az állításokat egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

14:00
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Sürgős javításokra lenne szükség a zaporizzsjai erőműnél

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet "nem fenntartható", és veszélyes lehet - figyelmeztetett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója. Ez a létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve.

A főigazgató szerint a szervezet egyelőre hiába próbált hozzáférni az atomerőműhöz, pedig az állomáson javításra van szükség. Hozzátette, továbbra is nyomást gyakorolnak az orosz kormányra, hogy bejussanak az erőműbe - írja a Sky News.

14:28
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország: Herszonra támadtak az ukrán katonák

Oroszország azt állítja, elhárítottak egy támadást, amelyet az ukrán hadsereg indított szerda éjjel az orosz kézre került, dél-ukrajnai Herszon város lakónegyedei ellen - jelentette ki Igor Konashenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a csapás célpontjai az Usakov sugárút melletti lakónegyedek voltak, ahol számos szociális intézmény található. A RIA Novosztyi szerda éjjel azt írta, hogy az ukránok Tocska-U és Uragan rakéták bevetésével támadták a herszoni tévéközpontot, de az orosz tévécsatornák adását átjátszó toronyban látható sérülés nem keletkezett.

A tábornok szerint emellett lelőttek egy olyan ukrán Tocska-U rakétát is, amelynek célpontja a Harkov megyei Izjum egyik kórháza volt, amelyben egy orosz orvosi különítmény állomásozik.

14:49
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megsemmisítettek egy Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt

Az orosz fegyveres erők állításuk szerint megsemmisítettek egy jelentős, külföldről származó, Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányt – számolt be a Híradó.hu a német Focus online kiadására hivatkozva, ahol videót is publikáltak a történtekről. A védelmi minisztérium szerdai közlése szerint a hangárokat - amelyekben nagy mennyiségű, az USA-ból és Európából érkezett külföldi fegyver és lőszer volt - megsemmisítették.

A német lap kiemeli, hogy a jelentést nem tudták független forrásból ellenőrizni. 

15:13
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos figyelmeztetés jött Oroszországtól

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a Nyugat próbára teszi az oroszok türelmét azzal, hogy Oroszország területére nyúló támadásra bíztatja az ukrajnai vezetést. Azt is mondta, hogy Volodimir Zelenszkij a nyugat bábja.

Hozzátette AZOK A NYUGATI TANÁCSADÓK SEM LESZNEK BIZTONSÁGBAN A JÖVŐBEN, AKIK UKRAJNÁBA LÁTOGATNAK.

Egyetlen országnak sem tanácsoljuk, hogy ujjat húzzon velünk - nyomtatékosította mondanivalóját.

Egymásra mutogatnak az ukránok és az oroszok

Maria Zakharova állítja, még mindig nem kaptak választ az ukránoktól, pedig már korábban benyújtották nekik az esetleges békemegállapodásról szóló javaslataikat - idézte őt a Guardian.

A Kreml többször is állította, hogy írásos javaslatot nyújtott be, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy nem látott és nem is hallott erről a dokumentumról.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki korábban az ukránokat a békefolyamat elhúzásával vádolta, a múlt héten azt mondta, hogy a háború befejezésére irányuló diplomáciai erőfeszítések elakadtak.

15:36
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Új lendületet vettek a harcok Ukrajna keleti részén

Oroszország keleti offenzívája felgyorsult: városokat támadnak meg, miközben megpróbálják bekeríteni az ukrán csapatokat – írja ukrán tisztviselőkre hivatkozva a Sky News.

Az ukrán hadsereg vezérkara azt mondta, hogy az orosz csapatok több helyen intenzíven támadnak, miközben folytatták a megszállás második szakaszát. A legintenzívebb csaták Donyeck környékén és Harkov közelében zajlanak.

15:57
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek a frontvonalról - fotók

Ukrán csapatok rakétákat lőnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában Forrás: MTI/EPA/-
Egy ukrán Szuhoj Szu-25 csali-fáklyákat bocsát ki, miközben légi támogatást nyújt a földön lévő ukrán csapatoknak a kelet-ukrajnai Yampil melletti csatában Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ukrán katona egy páncélozott harcjárműben a kelet-ukrajnai Donyeckben Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A háborúról még több képet láthatnak folyamatosan frissülő galériánkban!

16:16
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Gátat robbantott egy falu, hogy Kijevet mentse - videó

A Kijevtől északra lévő Demidiv lakosai önként felrobbantották a településhez közeli gátat, és elárasztották a saját falujukat, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást.

A lakók csak nemrég térhettek vissza a településre, de állítólag cseppet sem bánják az áradás következményeit.

16:35
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Lebontották az ukrán-orosz barátság emlékművét

Eltávolították Kijev központjából az orosz és az ukrán nép barátságát ábrázoló szovjet emlékművet. A 8 méter magas bronzszobor két munkást ábrázolt, akik egy talapzaton állva közösen tartják a szovjet barátság érdemrendet.

A szobor elbontását egy körülbelül 100 fős csoport ünnepelte a Sky News szerint.

16:48
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Görögország betartja a szankciókat a gáz kifizetésénél

Kosztasz Szkrekasz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a görög Skai rádióban elmondta, hogy a fizetés következő részlete május 25-én lesz esedékes, de nem tért ki rá, milyen devizanemben tervezik teljesíteni. Megjegyezte ugyanakkor: olyan módon fogunk fizetni, amely nem sérti a szankciókat, és megvédi országunk energiabiztonságát."A Gazprom javaslatot tett a fizetés módjára. Ennek jogi, pénzügyi és politikai vonatkozásai vannak. Mindezeket a szempontokat értékeltük" - mondta, és sürgette az uniós energiaügyi miniszterek jövő heti ülését, hogy közös válaszra jussanak a kérdésben.

Az új orosz fizetési rendszer szerint a vevők eurót vagy dollárt helyeznének el a Gazprombanknál vezetett számlán, amely azt átváltaná rubelre, a külföldi vevő tulajdonában lévő másik számlán helyezné el, és a fizetést orosz valutában utalná át a Gazpromnak.

A terv megosztotta az uniós tagállamokat. Giannisz Oikonomou görög kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy az euró rubelre átváltása pusztán technikai kérdés. "Eddig is euróban fizettünk, és ezután is euróban fogunk fizetni. Az, hogy az eurót hogyan, milyen módon váltják át rubelre, még tisztázandó kérdés" - mondta rendszeres sajtótájékoztatóján. Úgy vélte, hogy ebben az ügyben a nyitott kérdések "május végére, mire a fizetésünk esedékessé válik, már tisztázódnak."

A gázszükségletének több mint 30 százalékát orosz forrásból fedező Görögországnak 2026-ig érvényes gázszállítási szerződése van a Gazprommal.

17:17
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint nem veszélyes a sugárzás mértéke Csernobilnál

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szakértői ma megvizsgálták a csernobili atomerőművet. Megállapították, hogy ugyan kis mértékben nőtt a radioaktív sugárzás mértéke az egykori atomerőmű közelében, de ez nem jelent veszélyt az emberekre és a környezetre - írja a Sky News.

18:17
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Podoljak: Ukrajna orosz katonai célpontokat fog támadni

Ukrajna bármilyen módon megvédi magát az orosz katonai agresszió ellen, beleértve az Oroszországi Föderáció raktárai és bázisai elleni csapásokat is - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség tagja csütörtökön a Twitteren.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a tisztségviselő értésre adta, hogy a világ elismeri Ukrajnának a jogát erre, és utalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban tett kijelentésére. "Ukrajnának magának kell eldöntenie, hogy csapást mér-e orosz katonai célpontokra - mondta Blinken. Oroszország megtámadta Ukrajnát és civileket gyilkol. Ukrajna bármilyen módon megvédi magát, beleértve az orosz bérgyilkosok raktárai és bázisai elleni csapásokat is. A világ elismeri a jogunkat erre" - fogalmazott Podoljak.

18:45
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna felosztását vizionálja az orosz kémfőnök

Washington és Varsó olyan terven dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország szoros katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon "történelmi birtokai" felett Ukrajnában - vélekedett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtószolgálata által csütörtökön kiadott közlemény szerint.

Az "újraegyesítés" első lépése a kémfőnök szerint lengyel csapatok Ukrajna nyugati régióiba történő vezénylése lenne, "az orosz agresszió elleni védelem" jelszavával, NATO-mandátum nélkül, de az erre "hajlandó államok" részvételével. Nariskin szerint Varsó még nem tudott megállapodni a "hasonlóan gondolkodók koalíciójának" lehetséges résztvevőiről, mert nem érdeke, hogy "felesleges kémek" is részt vegyenek benne.

Az SZVR-közlemény szerint az úgynevezett békefenntartó kontingenst Ukrajna azon részeire tervezik vezényelni, ahol minimális a veszélye az összecsapásnak orosz erőkkel, és ahol a lengyel hadsereg fokozatosan átvenné a stratégiai objektumok feletti ellenőrzést, szakszolgálatok pedig már keresik az ukrán elit "elfogadható" képviselőit, hogy Varsóra orientált "demokratikus" ellensúlyt képezzenek a nacionalistákkal szemben.

Nariskin úgy vélekedett, hogy ez gyakorlatilag Ukrajna kettészakadásához vezetne,és lényegében egy, az első világháború utáni történelmi "alku" megismétlésére irányuló kísérlet, amikor az antant által képviselt Nyugat elismerte Lengyelország jogát, hogy Ukrajna egy részét a "bolsevik fenyegetéssel" szembeni védelem jegyében megszállja, majd beolvassza és polonizálja.

18:53
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Egy brit állampolgár meghalt, egy eltűnt Ukrajnában

A brit külügyminisztérium közölte, hogy egy brit állampolgár meghalt, egy pedig eltűnt Ukrajnában. Azt nem közölték, hogy harcban estek el vagy eltűntek - írja a BBC.

19:38
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycsere keretében 45 ukrán állampolgár tért haza Oroszországból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint fogolycsere keretében 12 ukrán civil és 33 katona térhetetett haza Oroszországból - írja a The Guardian.

20:50
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország Kanada kormányfőjének és külügyminiszterének is megtiltotta a beutazást

Közzétett az orosz külügyminisztérium csütörtökön egy csaknem hatszáz kanadai állampolgár - köztük a miniszterelnök és a külügyminiszter - nevét tartalmazó a listát, akiknek megtorló intézkedésként, megtiltották az Oroszországba való belépést.

A listán 592 politikus, kormánytisztviselő és mások szerepelnek, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Mélanie Joly külügyminiszter is. A moszkvai diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy az orosz fél "a szankciókat kényszerből és kizárólag Kanada vezetésének ellenséges cselekedeteire válaszul vezeti be".

A közlemény szerint Oroszország kölcsönös tiszteleten alapuló, jószomszédi kapcsolatokra törekszik a kanadai néppel, és felszólítja az ottawai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a ruszofób irányvonallal, amely "megfosztja az országot külpolitikai függetlenségétől, és nem szolgálja nemzeti érdekeit".
Moszkva korábban, a viszonosság alapján, több száz amerikai és brit politikussal, közéleti személyiséggel és újságíróval szemben léptetett életbe hasonló intézkedést, beleértve ezen országok csúcsvezetését is.

21:07
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 8600 háborús bűn ügyében nyomoz az ukrán főügyészség

Irina Venediktova ukrán főügyész szerint a nyomozók eddig több mint 8600 háborús bűnt állapítottak meg, amit orosz katonák követtek el a háború kezdete óta. Több mint 4000 bűncselekmény pedig a háborús bűnökhöz köthető - írja a The Guardian.

21:43
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Két robbanást hallottak Kijevben

Két robbanást hallottak Kijev belvárosában csütörtök kora este - írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva. A hírt a Kyiv Independent is megerősítette.

22:39
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok robbantottak Kijev belvárosában

Az oroszok állnak a kijevi Sevcsenkivszkij negyedben történt csütörtök esti két robbanás mögött - közölte a városi tanács a Telegramon. A hatóságok már a helszínen vannak, de egyelőre nem közöltek információt sérültekről és áldozatokról - írja a BBC.

23:14
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna most az ENSZ alapokmányát is védi

Ukrajnai most az ENSZ alapokmányát is védi - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkárral.

A találkozót követő sajtótájékoztatón az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Zelenszkij kiemelte: fontos, hogy a főtitkár személyesen látta a Kijev melletti Bucsában és Borogyankában az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök következményeit.

Az államfő megköszönte Guterresnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi megbeszélésén megvitatta mariupoli civilek és sebesültek kimenekítésének kérdését. Kijelentette: Ukrajna számít az ENSZ segítségére a Mariupolban ukrán ellenőrzés alatt lévő Azovsztal acélipari üzem blokádjának megszüntetésében is, és az ottrekedt ukrán katonák és civilek élve kijuthatnak a területről.

Zelenszkij az ENSZ-főtitkárral folytatott találkozóján azt követelte, hogy állítsák le az ukrán állampolgárok erőszakos áttelepítését Oroszországba. Fontosnak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága el tudjon jutni az ukrán állampolgárokhoz, és biztosítsa hazatérésüket.

Az elnök felszólított továbbá az ukrán élelmiszer-export számára nélkülözhetetlen kikötők blokádjának feloldására is, rámutatva arra, hogy a bolygón 400 millió ember függ az ukrán élelmiszerektől.

23:26
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyver- és üzemanyagraktárak megsemmisítéséről számolt be az orosz hadsereg

Hat ukrán fegyver- és üzemanyagraktárat semmisített meg az orosz légierő rakétacsapásokkal - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délutáni hadijelentést ismertetve.

Mint mondta, az orosz csapatok összesen 76 ukrán katonai létesítményre mértek csapást 320 fős veszteséget okozva az ellenfélnek. Hozzátette: harmincöt ukrán harci járművet és egy Tocska-U kilövőállást is megsemmisítettek.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők ezzel a háború kezdete óta 142 repülőgépet, 111 helikoptert, 621 drónt, 277 légvédelmi rakétarendszert, 2629 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 302 rakéta-sorozatvetőt, 1154 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2445 különleges katonai járművet veszítettek.

23:37
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább három sérültje van a kijevi támadásoknak

Legalább három sérültje van a csütörtök esti kijevi támadásoknak. A két rakéta közül az egyik egy lakóépületet talált el Vitalij Klicsko polgármester szerint, ahonnan három embert kórházba szállítottak. A másik rakéta egy meg nem nevezett létesítménybe csapódott be a lakóépület mellett - írja a BBC.

02:01
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy brit zsoldos Ukrajnában

A brit hadsereg egyik veteránja meghalt Ukrajnában, ahol az ukránok oldalán harcolt az oroszok ellen. Egy társa eltűnt - írja a Sky News. 

07:01
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legrissebb eseményeit itt követheti: Rakétatámadás érte Kijevet