Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, HADI FELSZERELÉS katonai jármű TÁRGY
Ruszanyiv, 2022. április 25. Megsemmisített orosz harcjármű a Kijev megyei Ruszanyivban 2022. április 25-én. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy tegnap Oroszország több települést elfoglalt Ukrajna keleti részén, az ukrán hadsereg szerint nem tudták áttörni a védelmüket. A hagyományos hadszinterek mellett a kibertérben is folyik a háború, a Microsoft több tucat orosz hackertámadást regisztrált Ukrajnában, amelyek később katonai hadműveletek alapjául is szolgáltak. Mindeközben egyre több európai gázvállalat nyit számlát az orosz Gazprombanknál, négy vállalat már rubelben fizetett az orosz fölgázért.  
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint

az orosz hadsereg képtelen volt áttörni a védelmüket az ország keleti felén,

a vonalaikat ért heves tüzérségi csapások ellenére. Jelentésük szerint az orosz csapatok jelenleg feltöltik készleteiket a dél-ukrajnai régiók megszállt területein.

Tűzharc volt Moldova szakadár régiójában is, itt az ukránok egy falut lőttek - ezt a régió belügyminisztériuma közölte. Ukrajna úgy véli, az oroszok be akarnak vonulni a régióba.

Megsemmisített orosz harcjármű a Kijev megyei Ruszanyivban április 25-én Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Harc a kibertérben

Az orosz kormányzathoz köthető hackerek számos kiberműveletet hajtottak végre Ukrajnával szemben az orosz hadművelet és online propagandakampányok támogatására - derült ki a Microsoft szerdán ismertetett jelentéséből. A vállalt közlése szerint

február 23. és április 8. között legalább 37 ilyen kibertámadás volt.

Újabb fegyverszállítmányok Ukrajnának

A brit Védelmi Minisztérium szerint az ország eddig több mint

5000 tankok ellen bevethető páncéltörő fegyvert, valamint 1360 bunkerrombolót küldött az ukrán erőknek.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás része volt körülbelül 4,5 tonna robbanóanyag és öt darab légvédelmi rendszer is. A brit minisztérium közlése szerint az Egyesült Királyság továbbra is fog küldeni fegyvereket Ukrajnának.

Egyre több ország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s

négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért

- jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.