Így viselkedjünk, ha megjelent családunkban a koronavírus

celebration of life small group adults children window smiling inside outside standing
Celebration of life family through window
Vágólapra másolva!
A sikeres védekezésnek és a lakosság átoltottságának köszönhetően a járvány ötödik hulláma lecsengőben van, ezért a meglévő korlátozások megszűntek – közölte március elején a Kormányzati Tájékoztatási Központ, de az egyéni védekezés ugyanolyan fontos; a felelős magatartás követése továbbra is életet menthet. Bár a maszkviselési kötelezettség megszűnt, mérlegelnünk kell, milyen mértékben folytatjuk a védekezést saját magunk és szeretteink érdekében. A téma kapcsán Dr. Tordas Dániel gyermekorvos, gyermek-tüdőgyógyásszal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány már közel 2 éve határozza meg a mindennapjainkat és terjedése révén egyre kevesebb az olyan háztartás, ahol nincs legalább egy érintett, így – bár jelen szakaszában éppen lecsengőben van a legutóbbi hullám – mindannyiunknak tisztában kell lenni azzal, miként vészelhetjük át azokat a napokat, amikor egy velünk egy háztartásban élő szerettünk lesz beteg.

A járvány számos nehézséget okozott eddig a hétköznapjainkban, korlátozott minket a munkavégzésen át a bevásárlásban és a szórakozásban is.

Számos tézis, tanács látott már napvilágot a médiában, a sajtóban, több szervezet szakértője is felszólalt és tett ajánlást arra vonatkozóan, hogy milyen egészségügyi protokollt kellene követniük azoknak a családoknak, ahol egy háztartáson belül COVID-19-fertőzés, vagy annak gyanúja áll fent, ám abban egyhangú minden szakmai szervezet véleménye, hogy

jelenleg a védőoltás, a maszkviselés és a kézmosás a betegség elleni leghatásosabb védekezési módszerek.

Cikkünkben számba vettük a pandémia legnehezebb, kihívások elé állító helyzeteit, és felkértük Dr. Tordas Dániel gyermekorvos, gyermek-tüdőgyógyászt, hogy hasznos orvosszakmai tanácsaival járuljon hozzá olvasóink sikeres helyzetkezeléséhez.

A talán leggyakrabban ismételt tanács, amivel a koronavírus megjelenése óta találkozhatunk, hogy mossunk kezet naponta többször és használjunk kézfertőtlenítőt, hiszen számos hétköznapi műveletet végzünk „koszos" kézzel, amely hatékony táptalaja lehet a fertőzésnek.

Elég csak a tömegközlekedés, a bevásárlás, nyilvános mosdók használata után szemünkhöz, szánkhoz nyúlni: a cseppfertőzés lehetőségének okán máris közvetlen kapcsolatba kerültünk a többi ember esetleges betegségével.

- fogalmaz Dr. Tordas Dániel.

Dr. Tordas Dániel Forrás: MSD Pharma Hungary Kft.

Értelemszerűen minél több emberrel érintkezhet egy felület, annál nagyobb az esély, hogy kórokozót elkapjuk, így például otthon az általános higiéniai szabályok betartása máig ajánlott a hazaérkezéskor ugyanúgy, mint a WC-használat utáni azonnali kézmosás, a tömegközlekedésen, boltban pedig érdemes magunknál hordani kézfertőtlenítő szereket is.

– teszi hozzá a szakember. „A kézmosás a hétköznapi szappannal is elegendő, ha azt min. 20 mp-ig, az ujjközöket, tenyeret és kézhátat is alaposan beszappanozva, majd folyó vízzel leöblítve végezzük. Emellett számos fertőtlenítő szer kapható a boltokban, de a jelen járványügyi helyzetben figyeljünk arra, hogy ne csak ún. "baktericid", hanem vírusellenes, azaz virucid hatása is legyen. Fellelhetők olyan kézmosók is, amik ún. egyfázisúak, tehát nemcsak tisztítanak, hanem egyben fertőtlenítenek is." – mondta el kérdésünkre a gyermekorvos.

Jelenleg a védőoltás, a maszkviselés és a kézmosás a betegség elleni leghatásosabb védekezési módszerek. Forrás: MSD Pharma Hungary Kft.

„Szintén gyakran ismételt tanács, hogy lehetőségeinkhez mérten a beteget próbáljuk meg elkülöníteni a család többi tagjától otthonunkban!" - hívja fel a figyelmet szakértőnk.

- teszi hozzá. Pici gyerekek vagy kisebb lakások esetén ezek betartása szinte lehetetlen küldetés, azonban akkor is igyekezzünk a lehetőségekhez mérten követni a higiénés szabályokat: a beteg – és lehetőleg a többi családtag is – viseljen FFP2-es maszkot, és ha a közös mellékhelyiség és fürdőszoba-használat elengedhetetlen, akkor egyszerre ne tartózkodjunk bent a beteggel, szellőztessen ki, és minden felületet fertőtlenítsen le maga után!

Szerettünk otthoni ápolása során az említett tanácsok mellett ügyeljünk arra is, hogy a tányérok, evőeszközök legbiztosabban mosogatógépben moshatók el, de a kézi mosogatás során meleg vízzel és hétköznapi mosószerrel alaposan elmosva is tiszták lesznek, kórokozó szempontjából is.

Ilyenkor minden ruhaneműt annyi fokon mossunk, amennyit az anyag enged, annál alacsonyabb hőfokon ne tegyük.

Bár a maszkviselési kötelezettség megszűnt, mérlegelnünk kell, milyen mértékben folytatjuk a védekezést saját magunk és szeretteink érdekében. Forrás: Getty Images/iStockphoto/konstantin yuganov (konstantin yuganov (Photographer) - [None]/Choreograph

Vannak fertőtlenítő hatású mosószerek, azokat használjuk, emellett lehetőség szerint vasaljuk is át a textíliát.

A legjobban úgy tudjuk megvédeni gyermekeinket, ha jó példát mutatunk, megtanítjuk nekik a szabályokat.

Az alapos kézmosás mellett arra is, hogy az iskolában egymás ételéből ne kínálgassák egymást, a maszkot ne húzogassák fel-le, és különösen ne cserélgessék (amikor kötelező a maszkviselés).
Az óvintézkedések mellett érdemes kiemelni a védőoltások fontosságát is.

- fogalmaz Dr. Tordas Dániel.
Ahogyan azt a kormány márciusban bejelentette, a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezetésre kerültek a járványügyi korlátozások, ezek értelmében nem kell maszkot viselni a zárt terekben sem, továbbá megszűntek a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, valamint a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is, ennek ellenére máig sokan élnek a vírus elleni védekezés különböző eszközeivel egyrészt a biztonságuk megőrzéséért, másrészt a felelős magatartás részeként, hiszen minden tevékenység, amely során közvetlenül találkozunk embertársainkkal továbbra is potenciális esély a fertőződésre, egyben a vírus terjesztésére is.

Forrás: Getty Images/Tetra images RF/Jessica Peterson

Kisebb megszakításokkal ugyan, de az utóbbi két évben gyakorlatilag hozzánk nőtt a maszk, amelyről az elmúlt időszak bizonyította, hogy az FFP2-típus az egyik legmegbízhatóbb, ám a WHO ajánlása szerint a sebészi maszk is elegendő lehet. Továbbra is fontos, hogy feltétlenül hordjunk maszkot, ha magas kockázati tényezőt jelentő közösségbe megyünk!

A COVID-19 elleni védekezés egy újabb lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk megelőzni a betegség kialakulását, ez segíthet abban az esetben, amikor a családon belül valaki elkapja a fertőzést, és szeretnénk megóvni az egészséges családtagokat.

A betegség kialakulásának megelőzésére a gyógyszeres prevenció lehetőségét is vizsgálják; jelenleg több ilyen készítmény klinikai vizsgálata van folyamatban. Kattintson ide, ha erről további információt szeretne megtudni!

Az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál.

A vírus az oltatlanokra a legveszélyesebb, ezért őket továbbra is arra kérik az illetékes szervezetek, hogy vegyék fel az oltást.

A cikk az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával készült. Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Kapcsolat:
MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8.
Tel: +36 (1) 888 53 00 | Fax: +36 (1) 888 53 88 | E-mail: [email protected] | www.msd.hu
HU-NON-00752 | Lezárás dátuma: 2022. 04. 27.