Vágólapra másolva!
Csütörtök este a női röplabda Extraliga döntőjének első mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba hazai pályán 3-2-re legyőzte a Vasas Óbuda csapatát az év egyik legjobb és legfordulatosabb meccsén.

A döntőben a Közép-európai Liga- és Magyar Kupa-győztes Vasas az alapszakaszelső Swietelsky-Békéscsabával találkozott. A két csapat először a 2012/13-as szezonban találkozott a bajnoki végjátékban, akkor az elődöntőben két sima és egy szoros meccsen sikerült döntőbe jutnia a Vasasnak. Ez után a következő négy idényben egyaránt a Vasas ellen lett bajnok a Békéscsaba.

Az utóbbi idényekben kiegyenlítettebb lett a párharc.

A mostani szezonban négyszer találkozott a Vasas a BRSE-vel, az őszi bajnokin Békéscsabán a hazaiak örülhettek 3-0-s sikerüknek, a Magyar Kupában kettős győzelemmel a Vasas jutott a döntőbe és a bajnoki visszavágót is megnyerte 3-1-re.

A BRSE ötszörös bajnokként azért (is) küzd a döntőben, hogy utolérje hatszoros aranyérmes Vasast, amely a címvédő Nyíregyházával, a Tungsrammal és az Egerrel társbérletben áll az örökranglista harmadik helyén. A Vasas számára pedig az is a tét, hogy egyedül álljon a bronzérmes helyen, és közelebb kerüljön a 11 elsőséggel éllovas NIM SE-hez.

A döntő első pontját a Vasas szerzete Taylor Bannister pimasz ejtésével. Ezt követően egyenlített a BRSE, majd Marta Drpa percei következtek, akinek az első lecsapása pályán kívül landolt, a következőre viszont már nem volt ellenszer. A folytatásban fej fej mellett haladtak a csapatok, de folyamatosan a Vasas volt előnyben, amelyben különösen az amerikai feladóátló Bannister volt elemében. Az első időt a BRSE edzője, Tóth Gábor kérte ki 13-11-es Vasas vezetésnél. Ez után egy rossz óbudai nyitás, majd Julia Boyko hibája után döntetlenre módosult az állás. A folytatásban a Vasas Bannister vezérletével újra előnybe került, azonban rendkívüli izgalmakat hozott az első játékrész, miután Bodnár Dorottya pontjával 20-20-ra alakult az eredmény.

A BRSE az első szettben nagyon megszenvedett a Vasassal Forrás: Imre György/brse.hu

Ezt követően a BRSE játékosa,

Glemboczki Zóra küldött a hálóba egy nyitást, de Sara Klisura révén ismét egyenlített a Békéscsaba, majd a találkozó során először, 23-22-nél megszerezte a vezetést a BRSE.

Sokáig azonban nem örülhettek, ugyanis Bannister gyorsan összehozott két pontot, és ezzel játszmalabdája lett a Vasasnak. Klisura viszont ismét egalizált, a BRSE pedig egymás után két játszmalabdát is hárított, majd a végén a Békéscsaba volt pontosabb, így 28-26-ra megnyerte az első maratoni szettet.

A második játszmában ismét a Vasas szerezte meg a vezetést, de a Békéscsabának ezúttal már 3-2-nél sikerült fordítania. A BRSE blokkjai remekül működtek Bannisterrel szemben, így gyorsan elhúztak négy pontra (9-5), ekkora pedig időt kért Jannisz Atanaszopulosz, a Vasas edzője. Ezt követően a Vasas egy 4-0-s rohammal egyenlíteni tudott, de a BRSE újra ritmust váltott és ismét meglépett három ponttal (15-12). Az óbudai csapat azonban nem adta fel, folyamatosan kapaszkodott, de a kulcspillanatokban a BRSE csapatában valaki mindig húzott egy extrát, így a második játszmát már nagyobb különbséggel nyerte (25-18) a hazai csapat.

A harmadik játszma a békéscsabai Mart Drpa pontjával indult, majd a szerb játékos vezérletével továbbra is uralta a meccset a hazai csapat, amely pillanatok alatt ellépett 5-1-re, ekkora pedig Jannisz Atanaszopulosz időt kért.

Ezt követően jött egy feladócsere az óbudai csapatnál, amely új erőre kapott is pillanatok alatt fordított (9-11). A folytatásban ismét kiélezett volt a küzdelem, a Vasas egypontos előnyét folyamatosan kiegyenlítette a Békéscsaba, majd Drpa elemi erejű labdájával át is vette a vezetést (16-15). A Vasas teljesítményén érződött, hogy az első szettben extrát nyújtó Bannister nagyon visszaesett, az amerikai játékos sokadik hibája után pedig három pontra ellépett a BRSE (19-16). A folytatásban próbált kapaszkodni a Vasas, de előbb Pekárik Eszter bombája, majd Sara Klisura pimasz ejtése is sokkolta az óbudai csapatot, majd 22-20-nál Király-Tálas Zsuzsanna is elrontott egy nyitást, ezzel pedig karnyújtásnyira került a győzelemtől a BRSE (24-22). Azonban az utolsó pillanatokban megremegtek a hazai kezek, a Vasas pedig fordítani tudott (24-25) és szettlabdához jutott, és Bannister egy pöcköléssel megcsinálta a pontot, ezzel pedig visszahozta a meccsbe a Vasast.

A Vasas a sírból hozta vissza a meccset Forrás: Vasas Röplabda/Facebook

A negyedik játszmában érződött, hogy Békéscsaba játékosait megviselte, hogy nem tudták befejezni a meccset, a Vasas pedig gyorsan ellépett három ponttal (3-6), ezért Tóth Gábor időt kért. A folytatásban is lendületben maradt a Vasas, a csapat szurkolói pedig egyre jobb hangulatba kerültek, és kezdték elhinni, hogy meg lehet fordítani ezt a meccset. A játék képe nem változott, a vendégcsapat hatpontos vezetésénél (7-13) Tóth Gábor ismét időt kért, ennek hatására pedig megfelezte a különbséget a BRSE (11-14). A folytatásban aztán a Vasas újra ellépett, de a játszma hajrájában a BRSE felzárkózott egy pontra (20-21), így újra őrült végjátékra volt kilátás. A jó ütemű Vasas-időkérés után az azeri Ayshan Abdulazimova húzott egy extrát, majd Boyko is csinált egy gyönyörű pontot, így Vasasnak volt négy játszmalabdája (20-24). Az első kettőt a BRSE bravúrral hárította, a harmadikat azonban Bannister nem hibázta el, így az óbudai csapat a sírból hozta vissza a meccset, és kiharcolta a döntő szettet.

A döntő szett első pontját a békéscsabai Klisura szerezte, majd azonnal egyenlített a Vasas. Ezt követően a BRSE folyamatosan megszerezte a vezetést, a Vasas pedig kapaszkodott és lőtávolban maradt. 7-4-es békéscsabai vezetésnél aztán Jannisz Atanaszopulosz időt kért, és egyfolytában a feladó Király-Tálas Zsuzsannának adott instrukciókat. A térfélcsere után feljött a Vasas, de az egyenlítés Klisura pontja miatt nem jött össze az óbudai csapatnak, majd Pekárik blokkolta Bannistert, így a BRSE kétpontos előnyre tett szert. A Vasasnál folyamatosan gondok voltak a nyitással, majd Dropa pontja után (12-9) egyre közelebb került a győzelemhez a Békéscsaba.

Ezt követően Boyko pontjával reménykedni kezdett a Vasas, de Klisura egy bombával azonnal lehűtötte a kedélyeket, majd Glemboczki sarokba helyezett labdája után négy meccslabdája volt a BRSE-nek (14-10).

Az első még nem lett meg, de a második összejött a vasasos Török Kata hibája után, így a Békéscsaba az év legjobb és legfordulatosabb meccsén megnyerte a bajnoki döntőt első felvonását.

Eredmény:
Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda 3-2 (26, 18, -24, -22, 11)
a legeredményesebb játékosok: Klisura 28, Drpa 19, Pekárik 14, illetve Bannister 35, Abdulazimova 12

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc második találkozóját vasárnap rendezik a fővárosban.