Magyarország az emberek érdekeit védi az olajembargót erőszakkal bevezetni akaró Brüsszellel szemben

Magyarország, Barátság, kőolajvezeték, kőolaj, vezeték, barátság, olaj
Kistompa, 2015. február 9. A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság tovább készíti a hatodik uniós szankciós csomagot, amely alapján az EU hat hónap alatt teljesen leválna az orosz foszilis energiáról. Az olajembargó bevezetése esetén azonnal 700 forintra emelkedne a benzin ára és 800 forintra a gázolaj. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a tervezett szankciós csomag a „magyar gazdaságra ledobott atombomba". Az embargó megvalósulása esetén tovább nőne az infláció, drasztikusan emelkednének a nyersanyagárak és ez romba döntené a gazdaságot. Az Origo a Brüsszel által tervezett orosz olajimporttilalomról Kiszelly Zoltánt, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatóját kérdezte.
Vágólapra másolva!

Az olaj a XX század aranya, társadalmunk működésének máig alapja

- mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Kiszelly Zoltán , a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Számunkra ez a kiindulási helyzet, mivel nincs tengerünk, és az Adria vezeték nagyon elavult, kicsi kapacitású, ezért az orosz vezetékes kőolajtól függ a magyar gazdaság működése

- hangsúlyozta.

- tette hozzá.

Kiszelly Zoltán kiemelte, hogy a kormány a benzinárstoppal, élelmiszerárstoppal tudja lassítani az inflációt, így maradt a magyar infláció az uniós átlag környékén, míg mondjuk az eurót használó Hollandia vagy balti államok sokkal magasabb, már kétszámjegyű inflációt mutatnak, az euró ellenére. Ezért kimondottan fontos, hogy az energiaimport fennmaradjon.

Magyaroszág számára nincs alternatíva. Forrás: shutterstock

Nincs alternatíva

- mondta mindezt az Origo kérdésére a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója

Hozzátette, hogy álszent dolog a brüsszeli politika, mert azért lett november a határidő, mert az amerikai pénzügyminiszter kérte, hogy az időközi választásig maradjon az európai olajvásárlás,

mert nem akarják az amerikai demokraták, hogy az embargóval két dollár fölé emelkedjen literenként az olaj ára Amerikában, mert az veszélyezteti a demokraták választási szereplését.

Úgy tűnik, nem az európai nemzetgazdaságok igényeihez van mérve az olajembargó, hanem az amerikai demokraták választási szerepléséhez. Ezek politikai játszmák, amellyel megfizettetik az európaiakkal az amerikai demokraták választási sikerét. Emiatt is jobban át kell gondolni az embargót, de amiatt is, hogy ilyen rövid időn belül egész egyszerűen nincs gazdaságos alternatíva - hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Akkor lehet csak leválni az orosz foszilis nyersanyagról, hogy ha van rá alternatíva. Forrás: shutterstock

Magyarországnak akkor érdemes leválnia az orosz energiáról, ha már meg van az alternatíva. Erre mondja a kormány, hogy hosszabb idő kell.

Brüsszel az energiainflációt fűti

A brüsszeli politika az energiainflációt fűti - mondta Kiszelly, hozáttette, hogy

Hogyan lehet a fogyasztást érdemben és gyorsan csökkenteni? - tette fel a kérdést.

Leginkább az energiainflációval. A brüsszeli szankciós javaslatok (négy hónap alatt váljunk le az orosz szénről; hat hónap alatt az orosz kőolajról és már készül az orosz földgáz egy éven belüli kivezetésének terve) nem egy kezelhető helyzet irányába mutatnak, hanem azt sejtetik, hogy nekik más céljaik vannak.

Az alternatíva nélküli átállás romokba döntené a gazdaságot. Forrás: shutterstock

A Davosi Világgazdasági Fórum alapítója, Klaus Schwab meg is írta a könyvében, hogy a Covid előtti fogyasztási szinthez képest a felére-harmadára kéne csökkenteni a fejlett világ fogyasztását a klímacélok elérése érdekében. Az energiainfláció szankciók általi fűtésével a többség tényleg csak hetente egyszer eszik majd húst, és fürdés helyett tényleg csak zuhanyoz.

Ha túl gyorsan és alternatíva nélkül válunk le Oroszországról, akkor nemsokára 5 euró lenne a benzin és 15 euró egy kilogramm hús ára.

- emelte ki Kiszelly a döbbenetes számokat.

A szankciók célja az orosz energiafüggőségtől való elszakadás, ám a bizottság által javasolt megoldás egy másfajta függőségbe taszítana. Háromszor annyiba kerülne az energia, hogy ha LNG-gázt kellene vásárolni, vagy tényleg 5 euró lesz az üzemanyag literenkénti ára. A franciáknál a sárgamellényesek már a literenkénti 2 eurót is soknak tartották 2018 őszén, de az ár 5 euró is lehet az év végére.

Magyarország megfontolt politikát folytat

- mondta mindezt Kiszelly Zoltán az Origónak.

Magyarország képviseli a demokráciát, és következetes politikát folytat az olajembargó ügyében. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A brüsszeli stratégia jelenlegi formájában egy öngyilkos stratégia, mivel az Európai Unió a háború örve alatt a társadalom olyan mértékű átalakítását eredményezi, ami ellentétes a józan ésszel, a gazdasági racionalitással, az általunk eddig megszokott európai életformával, és igazából még nagyobb konfliktusok irányába vezetne minket, csak erről Brüsszel nem beszél.

--hangsúlyozta az Origónak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.