Ezen a videón nem az igazi Elon Musk látható

Elon Musk
Vágólapra másolva!
Csalók deepfake módszerrel meghamisították a szájmozgását és a beszédét.
Vágólapra másolva!

Elon Musk a kriptovaluták egyik legszélesebb körben ismert támogatója, a Tesla idén február elején olyan 2 milliárd dollár értékben rendelkezett BitCoinnal, egy ideig autók vásárlására is elfogadta fizetőeszközként. A kriptovalutás csalók természetesen már évek óta kíméletlenül kihasználják a helyzetet, rutinszerűen próbálják valamilyen formában felhasználni a személyét mások kifosztásához.

A napokban egy különösen technikás csalás kezdődött, az elkövetők egy valódi interjúján deepfake technológiával, azaz gépi tanulásra épülő módszerrel meghamisították a szájmozgását, majd szintén kifinomult manipulációval többé-kevésbé a saját hangján új szöveget adtak a szájába.

A videón arról beszéltetik a hamis Muskot, hogy megalapította a kriptovalutás kereskedésre kitalált BitVex szolgáltatást, amely rövid idő alatt akár 30% nyereséget is generál a kriptovalutáikat ott tartó felhasználók számára. Ha túlságosan szépnek tűnik az ígéret ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem tudnák átverni a csalók:

egyszerűen köddé válnak az áldozatok pénzével.

Nem Musk volt a csalók által elsőként felhasznált híresség, Cathie Wood, Brad Garlinghouse, Michael Saylor, és Charles Hoskinson üzletemberek szereplésével is készültek ilyen videók a BitVex reklámozására. Az internetezők többek közt feltört YouTube-csatornákon találkozhattak a deepfake segítségével hamisított mozgóképekkel.

Valószínűleg sosem derül ki, hogy mennyi pénzt sikerült kicsalni az áldozatokból, a BitVex minden egyes tranzakció esetén újonnan létrehozott pénztárcákba küldi az áldozatok kriptovalutáit. Annyi biztos, hogy csalók által beazonosított egyik bitcoinos pénztárcában 1281 dollárnyi, 465 ezer forintnyi kriptovaluta található.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!