Óriási összegek cserélnek gazdát az új, digitális alkotásokért

arts Horizontal
This picture taken on June 25, 2021 shows a visitor looking at artist Yasumasa Yonehara's "Sup" with a mobile phone app, during "CrypTOKYO", a physical blockchain art exhibition in Tokyo. - Some 150 non-fungible tokens (NFT) from several dozen artists were on display at the "CrypTokyo" exhibition in the Japanese capital's trendy Harajuku district. (Photo by Philip FONG / AFP) / TO GO WITH STORY by Etienne BALMER RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
A művészet világában egyre nagyobb szerepet játszik az NFT technológia, amiből az átlagemberek, nem hivatásos művészek is egyszerűen profitálhatnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy napi szinten százmilliók, sőt lassan milliárdok lógnak a telefonokon, számítógépeken, rettenetesen felértékelődtek a jól sikerült digitális alkotások. Tehát fotók, grafikák, mozgóképek, animációk vagy mémek, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek használata, illetve a velük kapcsolatos jogok birtoklása elképesztően nagy üzlet már most, és ez a piac a jövőben még sokkal hatalmasabbra duzzadhat.

Köszönhető mindez a mostanában berobbanó úgynevezett NFT, azaz nem átruházható token (Non Fulgible Token) technológiának.

Mi is az az NFT?

Az NFT pedig nem más, mint egy metaadatként kódolt információhalmaz, amely magára a fájlra vonatkozik. Tehát tartalmazza a keletkezés dátumát, és az állomány birtokosának nevét, illetve az azzal kapcsolatos összes hivatalos kerekedési és jogosultsági adatot. Azaz gyakorlatilag olyan, mintha egy hagyományos festményhez mellékelnének egy hitelesített dokumentumot, amely tanúskodik arról, hogy ki, mikor hozta létre, illetve az évek során kik kereskedtek vele, és milyen áron, valamint, hogy milyen ki milyen jogosultságokkal rendelkezik az adott művel kapcsolatban. Tehát, hogy például egy múzeumnak joga van belőle egy replikát kiállítani, és ezáltal az alkotás másolatát üzleti célra felhasználni. A nem átruházató token ugyanezt tudja, csak épp a digitális állományok esetében.

Ezeket a digitális alkotásokat egy teljesen új piactéren árulják. Forrás: AFP/Philip Fong

Ez az a kriptovalutáknál megismert eljárás blokklánc alapokon nyugszik, amely maximális garanciát jelent a biztonságra és a hitelességre.

Már létrejöttek az első olyan szabályozott NFT piacterek, ahol az ilyen token-metaadatokkal felruházott digitális állományokat előre lefektetett keretek között lehet adni-venni.

Ennek köszönhetően pedig a közelmúltban egyre többen kezdtek vele foglalkozni, hiszen a piaci szereplők számára döbbenetes új lehetőségeket teremt. Ehhez nem kell mást tenni, mint néhány kattintással regisztrálni egy úgynevezet kripto pénztárcát, tehát gyakorlatilag mindenki számára elérhető ez az opció.

Alkotók és kereskedők

Az alkotók - tehát akik a saját műveiket szeretnék áruba bocsájtani - számára ez a módszer rengeteg előnyt kínál, hiszen ezeken a piactereken gyakorlatilag a nemzetközi színtéren is elérhetik a potenciális vásárlókat. Azaz elképesztő távlatok nyíltak meg előttük ezáltal, legalábbis elméletben. Azt fontos kiemelni, hogy e módszer sajátossága, hogy nem kell hozzá "papír".

Ugyanúgy felléphet termékeivel az NFT piacterekre az, aki évtizedeken át tanult, fejlesztgette a tudását és művészeti iskolát végzett, mint az a tinédzser, aki imád a mobiljával kattintgatni, vagy otthon a Photoshoppal bűvészkedni.

A kereskedők számára pedig pontosan ez a határok nélküliség lehet vonzó. A világ távoli pontján keletkezett alkotást is egyszerűen megtekinthetnek és meg is vásárolhatnak az internet alapú technológiák révén. Emellett természetesen a birtokukba került műveket ugyanígy értékesíthetik mások számára is minden korábbinál egyszerűbben és gyorsabban. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy a művészeti NFT-ket a kimutatások szerint átlagosan egy hónapon belül már tovább is értékesítik. Ez pedig sokkal-sokkal rövidebb idő, mint ami a hagyományos műtárgypiacon megszokott, hiszen ott ez az időtartam 25 év!

Döbbenetes fejlődés

Az NFT technológiát más területeken is használják, például kosaraskártyák értékesítése során, de a művészeti szektor számára kiemelt fontossággal bír már most, a jövőben a szerepe pedig még komolyabbá válhat.

2019-ben 600 000 dollár értékben kereskedtek e technológia révén globálisan, 2020-ra ez a szám már 20 millió dollárra nőtt. A tavalyi évben pedig 2,5 milliárd dollárra bővült ez a piac.

Tehát egyetlen esztendő alatt több, mint százszoros emelkedést produkált. És biztosak lehetünk abban is, hogy ez még csak a kezdet, hiszen egyre többen fordulnak ezen módszer irányába, legyenek ők kereskedők, alkotók, művészek, hobbisták vagy gyűjtők. Egyelőre az NFT szektor tehát óriási fejlődést mutat, amit az is jól jelez, hogy az ilyen akvizíciókat dokumentáló Nonfugible.com weblap szerint a viszonteladások 82 százaléka volt nyereséges. Azaz magyarán 100-ból 82 üzlet esetében a vevő később haszonnal tudta értékesíteni a digitális alkotást.

Ez például az indokolhatatlan módon százmilliós vagyont generált Weird Whales kollekció néhány eleme Forrás: Benyamin Ahmed

A művészeti témájú NFT-k Magyarországon is egyre többek figyelmét keltették fel. Nálunk is akadnak már olyanok, akik árulják alkotásaikat a NFT piactereken, sőt vannak, akik direkt e területre specializálták magukat. Egyre több nagy cég van, amely felfedezi a területben rejlő lehetőségeket. A Samsung például a közelmúltban indította el a Paletta Projekt névre hallgató kezdeményezését, aminek keretén belül hat kortárs művészt kértek fel, hogy egy Tab S8 tablet segítségével hozzanak létre egy digitális alkotást.

Ezt az alkotást egy hazai képzőművészcsoport készítette és most eladásra kínálják. A bevételt jótékony célra ajánlották fel. Forrás: Origo

Az így megszületett, Kéz a kézben névre hallgató művet pedig már elérhetővé is tették a Rarible piactéren. A Ludwig Múzeumban ideiglenesen meg is tekinthető alkotásért befolyó összeget pedig a vállalat jótékony célra ajánlotta fel, az Igazgyöngy Alapítvány számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!