Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a 2021-es Európa-bajnokság után ismét csodára készül. Marco Rossi csapata újra a világ legjobbjai ellen lép pályára június első felében, amikor a rendhagyó módon decemberben sorra kerülő katari világbajnokság helyett a Nemzetek Ligájában három sztárválogatott lesz a mieink ellenfele. Az Anglia, Olaszország és Németország elleni találkozók tétje az lesz, hogy kapunk-e egy extra esélyt a 2024-es Európa-bajnokságra való kijutásért folytatott csatában.

Tavaly nyáron két meccset is hazai pályán játszhatott a magyar válogatott az Európa-bajnokság három csoportmeccse közül, és az utolsó pillanatig harcban volt a továbbjutásért. Ha nem ismernénk az ellenfeleket, akkor azt mondhatnánk, hogy a 2016-os Eb-nyolcaddöntő után a csoportkörben kiesni visszaesésnek minősül.

Azonban Marco Rossi együttese hősiesen helyt állt mindhárom sztárokkal teletűzdelt ellenfelével szemben. Portugália ellen a 84. percig döntetlenre állt a telt házas Puskás Arénában, aztán háromgólos vereséget szenvedett. Négy nappal később Fiola Attila óriási gólja a budapesti kb. 40 fokos kánikulában minden szurkolónak örök élmény marad.

Vajon hány pontot szerez a magyar válogatott a félelmetesen nehéznek ígérkező Nemzetek Ligája csoportjában? Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pláne azért, mert utána a világbajnok Franciaországnak vért kellett izzadnia az egyenlítésért is, amit végül Antoine Griezmann jóvoltából meg is szereztek. Ám nyerniük nem sikerült, a mieink 1-1-es bravúrdöntetlennel versenyben maradtak a továbbjutásért egy olyan csoportban, amiben a harmadik ellenfelünk Németország volt.

Szalai Ádám és Schäfer András góljaival kétszer is vezettünk Münchenben, de a németek mindkétszer egyenlíteni tudtak, így a nemzeti csapat elbúcsúzott a csoportkört követően. A magyar válogatottnak mégsem volt szégyenkezni valója, hiszen az Eb-t megelőző három világesemény három bajnokával szemben két bravúrpont is összejött.

Valami hasonlóban reménykedhetünk most is a Nemzetek Ligája legfelsőbb szintjén, ahová egy rendkívül kiegyenlített B-ligás csoportból, Oroszország, Szerbia és Törökország társaságából sikerült feljutni.

A sorsolás sajnos megint nem kedvezett nekünk. Ahhoz, hogy komoly eredményeket érjünk el az angol, német, olasz trió társaságában, az ellenfelek szerepvállalása is kellene.

Nem kell messzire visszamennünk az időben, hogy megtudjuk, miért fontos a Nemzetek Ligája a hozzánk hasonló kiscsapatoknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Tanulva az előző két NL-kiírásból, mégsem szabad elengednünk ezeket a meccseket, hiszen könnyen lehet, hogy ismét hasonló jelentőséggel bírhat majd a szereplésünk.

A legelső, 2018-19-es kiírás jó volt arra, hogy egy extra lehetőséget kapva pótselejtezőt játszhassunk a 2021-es Eb-re való kijutásért.

A mieink ezzel maradéktalanul élni is tudtak, Bulgária 3-1-es legyőzése után Nego Loic és Szoboszlai Dominik az utolsó percekben fordították meg az Izland elleni sorsdöntő meccset, amivel sikerült sorozatban második Eb-szereplésünket kiharcolni.

Az Eb-n bemutatott tisztes helytállás után a mieinknek a vb-selejtezőn volt jelenésük, az Anglia elleni hazai pályán megvívott találkozón néhány szurkoló sportszerűtlen ténykedése miatt a most szombati NL-nyitómeccset zárt kapuk mögött leszünk kénytelenek lejátszani. Pontosabban 36 ezer gyerek ott lehet a Puskás Arénában 18:00-kor kezdődő összecsapáson, amikor szintén az angolok ellen lépünk majd pályára.

Nemzetek Ligája, A-divízió, 3. csoport, program

1. forduló:
szombat:
MAGYARORSZÁG-Anglia, Puskás Aréna 18.00
Olaszország-Németország, Bologna 20.45
2. forduló (június 7.):
Olaszország-MAGYARORSZÁG, Cesena 20.45
Németország-Anglia, München 20.45
3. forduló (június 11.):
MAGYARORSZÁG-Németország, Puskás Aréna 20.45
Anglia-Olaszország, Wolverhampton 20.45
4. forduló (június 14.):
Anglia-MAGYARORSZÁG, Wolverhampton 20.45
Németország-Olaszország, Mönchengladbach 20.45
5. forduló (szeptember 23.):
Németország-MAGYARORSZÁG, Lipcse 20.45
Olaszország-Anglia, Milánó 20.45
6. forduló (szeptember 26.):
MAGYARORSZÁG-Olaszország, Puskás Aréna 20.45
Anglia-Németország, London 20.45
Sallai Roland a magyar válogatott egyik vezére lehet az előttünk álló hetekben Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon erős ellenfelekkel szemben lépünk pályára, a legfontosabb, hogy csapatként jól funkcionáljunk – mondta Sallai Roland.

Örülünk, hogy nem lesznek üresek a lelátók az angolok ellen, és a jelenlegi állás szerint mintegy 30 ezer gyermek szurkol nekünk. Bízom benne, hogy a németek ellen már megtelik a Puskás Aréna, mi pedig ismét bizonyítjuk, hogy a világ legerősebb csapatai elleni is képesek vagyunk jó teljesítményre."

A szélső a Freiburggal fantasztikus szezont tudhat maga mögött, amire a koronát is majdnem sikerült feltennie a Német Kupa-döntőben. Sallai a Lipcse elleni fináléban gólpasszt is adott, de ez is kevés volt együttese számára a végső győzelemhez: a három magyarral felálló Leipzig tizenegyesekkel megnyerte története első trófeáját.

Ebben óriási szerepe volt Szoboszlai Dominiknek, aki csereként beállva adott gólpasszt, Willi Orbán remek védőmunkájával, Gulácsi Péter pedig bravúrjaival segítette a Német Kupa megnyeréséhez csapatát. A válogatott keretében természetesen mindhárman kulcsembernek mondhatóak. Marco Rossi még májusban 27 fős bő keretet jelölt ki a sűrű program miatt.

Marco Rossi felszabadultan várhatja a Nemzetek Ligáját Fotó: Koncz Márton - Origo

Varga Kevint sajnálom, hogy nem hívhattam meg, de semennyit sem játszik a Young Boysban. Ugyanez a helyzet Schön Szabolcs esetében, s bár őt meghívtam, de az első két mérkőzés során az U21-es válogatottban szerepel majd" – indokolta a keret összetételét Marco Rossi szövetségi kapitány.

A magyar válogatott 27 fős előzetes bő kerete a Nemzetek Ligájára:

kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (PAFC), Willi Orbán (RB Leipzig), Spandler Csaba (PAFC), Szalai Attila (Fenerbahce)
középpályások:
Baráth Péter (DVSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (AC Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Barnsley), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencváros)
támadók:
Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Vancsa Zalán (MTK Budapest)

A szakembernek apró változtatásokat kellett eszközölnie az utolsó héten, miután előbb Gazdag Dániel lett koronavírusos, majd Botka Endre sérülése újult ki. A kapusok tekintetében arról beszélt, hogy Gulácsi Péternek és Dibusz Dénesnek is szeretné megadni a lehetőséget, ezért azt tervezi, hogy két-két meccsen fog védeni mindkettő.

Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik nemrég Német Kupa-győzelmet ünnepelhettek a Lipcsével Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

"Már alig várom, hogy elkezdődjön az Anglia elleni hazai találkozó!

- ezt már Szoboszlai Dominik mondta, aki szerint ha a mieink azt a teljesítményt hozzák, amire valójában képesek, akkor nincs olyan együttes, amelyik szívesen játszik ellenünk.

A 21 éves futballista szavait a nemzeti csapat az Eb után tavaly ősszel is alátámasztotta. A londoni Wembley-ben elért bravúrdöntetlen és a Varsóban a lengyelekkel szemben 2-1-re behúzott utolsó fordulós meccs is reményt keltő lehet az előttünk álló napokra, amikor három napon belül játszunk a legutóbbi Eb-döntő két résztvevőjével.

Ezek a jelenetsorok okozták a magyar válogatot zárt kapus büntetését Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Anglia hazai pályán büntetőkkel elveszítette az Olaszország elleni finálét, de az előrelépés még úgyis látható volt Gareth Southgate csapatának a játékán a teljes torna során a 2018-as vb-hez képest, hogy rendre csak annyit fociztak, amennyit a továbbjutáshoz minimálisan kellett. Pedig Raheem Sterling, Mason Mount, Phil Foden, Harry Kane és Jack Grealish neve garantált lenne a szemet gyönyörködtető futballhoz.

Az angol szövetségi kapitány mégis más utat választott és a minimumra ment. Csak remélhetjük, hogy ezúttal is ezt a taktikát választja, és akkor a mieink a félig-meddig zárt kapu ellenére jó esélyekkel indulhatnak a pontszerzésért.

Olaszország 2021-ben a mennyben járt története második Európa-bajnoki címe megnyerését követően. Innen sikerült bő fél év alatt eljutni oda, hogy sorozatban második alkalommal bukott el a világbajnokság selejtezősorozatának rájátszásában. Míg 2018 előtt Svédország, addig most tavasszal Észak-Macedónia ellen okoztak csalódást rajongóinak azáltal, hogy nem tudták sikerrel venni a találkozót.

Olyan bravúrok kellenek a magyar válogatott részéről, mint amit Lengyelországban bemutatott Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Németországot pont Anglia ejtette ki két hajrában lőtt góllal az Eb-nyolcaddöntőben, ami Joachim Löw utolsó meccse volt szövetségi kapitányként. Az újjáépítést az a Hansi Flick szervezi, aki a Bayern Münchennel 2020-ban mindent megnyert, amit csak meg lehetett. Lendületes, gólerős játékukkal a németek számítanak ennek a csoportnak a favoritjának, így a magyar válogatottnak is ellenük lesz a legnehezebb dolga.

Reméljük, hogy mire június 11-én Budapesten fogadjuk őket, addigra már nem állunk pont nélkül ebben a hihetetlenül nehéz csoportban. A Nemzetek Ligája összes magyar meccséről az Origo a helyszínről tudósít.