Ebben az országban milliós pénzjutalmat kaphat, aki feljelenti a másikat

Rendőrök a Tienanmen téren, a Népi Gyűlés Háza előtt, a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) éves ülésszakának idején Pekingben
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy pénzjutalmat kaphatnak Kínában a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység lakossági bejelentői egy, a kínai állambiztonsági minisztérium által kiadott új szabályozás szerint.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozás szerint, egy jelentésért akár százezer jüant (mintegy 5 és fél millió forintot) meghaladó jutalmat is fizethetnek a besúgónak. A minisztérium a jutalmak kiszabásának feltételeiről, módszereiről, szabványairól és eljárási folyamatáról is rendelkezik.

A jutalom feltételeként a lakossági bejelentőknek világossá kell tenniük, hogy pontosan kire, vagy kikre irányul a jelentésük, vagy részleteket kell közölniük a nemzetbiztonsági fenyegetésről.

További kikötés, hogy a lakossági bejelentő által megosztott részletekről a hatóságoknak korábban nem volt tudomása, illetve, hogy az információ hitelesnek és értékesnek bizonyul.

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt kongresszusának megnyitóján Forrás: MTI/EPA/Ho Hvi Jung

Jutalomban részesülhetnek olyanok is, akik a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető, Kína területén kívül folytatott tevékenységről vagy emberekről szolgáltatnak információt.

A bejelentőket arra kérték, hogy valós néven és személyi adatokkal nyújtsák be jelentéseiket, egyúttal arról biztosították az embereket, hogy adataikat bizalmasan kezelik, és szükség esetén a bejelentőnek hatósági védelmet nyújtanak. A hamis jelentés benyújtása büntetőjogi felelősségre vonást von maga után – figyelmeztetett a minisztérium.

A minisztérium közlése szerint Kína nemzetbiztonsága súlyos és összetett helyzettel áll szemben, miután külföldi hírszerző ügynökségek és ellenséges erők jelentősen növelték tevékenységüket Kína államtitkainak feltárása és ellopása terén.

Rendőrök járőröznek a Tienanmen téren, a Népi Gyűlés Háza (Parlament) előtt Forrás: MTI/Trebitsch Péter

A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt években a kínai lakosság részéről számos bejelentés érkezett a hatóságokhoz állambiztonságot fenyegető helyzetekről, ami fontos szerepet játszott a veszélyes tevékenységek büntetésében, valamint a biztonsági kockázatok kiküszöbölésében.