Parazitaölő szert javasolt a koronavírus ellen egy orvos

Pozitív koronavírus teszt, Covid-19, covid, antigén teszt és PCR teszt, illusztráció, 2022
Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt
Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni hatásos gyógyszerként ajánlott ismerősének egy hazánkban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező indiai gyógyászati terméket egy évtizedek óta praktizáló magyar orvos. Bűnsegédként elkövetett gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat ellene a Hatvani Járási Ügyészség.
Vágólapra másolva!

2020 novemberében egy koronavírussal foglalkozó internetes csoportban posztolt az orvos arról, hogy a főleg állatgyógyászatban használat készítmény jó lehet a járvány elleni védekezésben. Ezt olvasta az a hatvani férfi, akinek az orvos megadta a termék forgalmazójának indiai címét. Egy nagpuri helyet, „a majomkirály temploma mellett". A férfi azt tervezte, hogy megrendeli a szert. Az Indiában gyártott tabletták sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóságoktól nem kaptak forgalomba hozatali engedélyt, emellett azt sem lehetett tudni, milyen körülmények között gyártják ezeket. Mivel nem ellenőrzött szerről van szó, a megfelelő minőséget sem tudta volna a hatóság garantálni.

A hatvani férfi, az orvostól kapott információk és instrukciók alapján, száz tablettát rendelt a gyógyszerből, amit a forgalmazó 57 dollár ellenében elküldött Budapestre.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A illegális készítménynek számító tablettákat a vámhatóság már a reptéren lefoglalta és nem csak azért, mert a szernek nem volt engedélye. Azt is megvizsgálták, hogy a csomag címzettjének van-e gyógyszergyártói, vagy gyógyszer-nagykereskedelmi engedélye. A lefoglalt tabletták ugyanis nem egy embernek voltak elegendőek. Azt írták, hogy "jóval meghaladták a személyes célú szükségletet". A szer hatóanya egyébként nem ismeretlen.

Egy parazitaellenes hatású termékről van szó, melyet a humán gyógyászat helyileg és szájon át kis dózisban alkalmaz, míg az állatgyógyászat vénásan, infúzióban használ.

A Hatvani Járási Ügyészség a nyomozás befejezése után az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott, de a döntés ellen az orvos panasszal élt, melyben gondatlanságára hivatkozott.

A panasz elutasítása után emeltek vádat ellene bűnsegédként elkövetett gyógyszerhamisítás miatt.

Bűnösségéről az illetékes járásbíróság fog dönteni. Az ügyészek indítványoztűl, hogy a bíró szabjon ki pénzbüntetést az orvossal szemben és rendelje el a lefoglalt tabletták elkobzását.