Gyönyörű lilába borultak a tihanyi levendulák

levendula
Egyre népszerűbb a tihanyi levendula szüret
Vágólapra másolva!
Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára az eseménysorozat megnyitóján a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak a levendulakultúra újjáélesztésében vállat szerepére utalva azt hangsúlyozta: a nemzeti parki igazgatóságok feladata már messze túlmutat a védett fajok és élőhelyek megőrzésén, olyan tevékenységeket is felvállalnak, mint a hagyományos gazdálkodási módok, vagy a régi népszokások ápolása.
Vágólapra másolva!

Bittera Gyula telepítette be a levandulákat, 1924-ben

Az államtitkár kiemelte, hogy a természetvédelem az államigazgatás olyan "speciális műfaja", amelyben szükség van az önkormányzatok, polgármesterek, országgyűlési képviselők, egyházak összefogásra.

A tihanyi levendulás 2020.június 14-én Fotó: Csudai Sándor - Origo


A nemzeti parkok az ökoturizmus legnagyobb letéteményesei lettek Magyarországon: a mintegy 700 ökoturisztikai létesítmény felét működtetik, a bemutatóhelyeken évi 1,6 millió látogatót fogadnak, a vendégek harmada-negyede a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeire érkezik - mondta.

A Balaton-felvidék, a "magyar Toszkána" jellegzetes panorámája Forrás: Wikimedia Commons

Rácz András emlékeztetett rá,

Tihanyba 1924-ben Bittera Gyula telepített levendulát az apátságtól bérelt 20 hektáros területen,

amely idővel "100 hektárossá nőtte ki magát", és sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a francia ültetvények, így ezt a terméket a második világháború előtt a New York-i árutőzsdén is jegyezték.

Tihany, 2022. június 17. Levendulavirág Tihany közelében a Levendula Hetek 2022 ünnepélyes nyitórendezvényének napján, 2022. június 17-én. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

"A háború utáni évtizedekben mindez háttérbe szorult, elfelejtődött, de most, ha nyaranta szétnézünk Tihanyban, minden a levenduláról szól" - fogalmazott. Kitért rá, hogy a természetvédőknek különleges helyszín Tihany: 1952-ben itt alakult meg Magyarország első tájvédelmi körzete, e térségben jött létre az ország első geoparkja Bakony-Balaton Geopark néven.

Idén készül először eredetvédett levendulaolaj

Tihany 2003 óta Európa-diplomás, a településen nyílt meg 2011-ben a Levendula Ház Látogatóközpont - tette hozzá. Kontrát Károly (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Bittera Gyula tihanyi levendulása a magyar megmaradás, megoldáskeresés egyik eredményes példája a Trianon utáni időszakban.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke (b) és Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője Forrás: MTI/Kovács Tamás

A politikus utalt rá,

hogy a Levendula Heteket először 2005 júniusában, egynapos fesztiválként rendezték meg,

a családok körében is rendkívül népszerű, idén július 3-ig tartó rendezvény - a tihanyi bekötőút melletti ültetvényen zajló hagyományos Levendula Szedd magad! akció mellett - irodalmi estekkel, túrákkal, gasztronómiai élményekkel is várja az érdeklődőket.

Levendulamező Tihany közelében a Levendula Hetek 2022 ünnepélyes nyitórendezvényének napján, 2022. június 17-én. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Tósoki Imre, Tihany kormánypárti polgármestere közölte, hogy idén lesz az első olyan levendulaszüret és lepárlás Tihanyban, amelynek eredményeként oltalom alatt álló, eredetvédett levendulaolaj készülhet a Veszprém megyei településen, s ennek nagy jelentősége van a helyi termékfejlesztésben.

Egyre népszerűbbek a Levendula Hetek

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele azt mondta, hogy a bencés szerzetesek hisznek a tradícióban és az innovációban.

A tihanyi bencés apátság Forrás: Elter Tamás

A tradíció számukra a kultúrtörténeti értékek, nemzeti kincsek, a természet ajándékainak, a szépségnek, a harmóniának, az egységnek a megőrzését jelenti, és e mellé mindig hozzátettek egy kis innovációt, a középkorban a mezőgazdaság megújításával, az 1900-as években a földek bérbeadásával - mutatott rá.

A tihanyi levendulás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mihályi Jeromos úgy vélte: a tradícióból fakadó innováció "mindig egy új gondolat, a régi népszerűvé tétele", ez célt ad a bencéseknek, s kapcsolatot teremt a nemzeti park, az önkormányzat, az állam, az Agrárminisztérium között.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról szólt, hogy a Levendula Hetek találkozási pontot jelent: az érdeklődők találkozhatnak a nemzeti park munkatársaival, az ökoturizmusban dolgozókkal, a természetvédelmi őrökkel.

Egyre népszerűbb a tihanyi levendula szüret Fotó: Csudai Sándor - Origo

A turisták látványlepárláson vehetnek részt a látogatóközpontban, és egyebek mellett szakvezetett túrákon csodálhatják meg Bittera Gyula ültetvényét - közölte.

(Forrás: MTI)