A FINA kitiltotta a transznemű sportolókat a világbajnokságról és az olimpiáról

Horizontal
The logo of the Swimming governing body FINA is displayed on a flag at the main swimming pool on July 26, 2009 at the 13th FINA World Swimming Championships in Rome. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU (Photo by MARTIN BUREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A FINA mai rendkívüli kongresszusán, a Puskás Arénában a küldöttek elsöprő többséggell támogatták a FINA Büro javaslatát, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének - derült ki a MÚSZ közleményéből.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor

kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a hölgyeknél kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon.

A FINA kitiltotta a transznemű sportolókat a világbajnokságról és az olimpiáról Forrás: AFP/Martin Bureau

A rendkívüli alapossággal – és számos jogi szakvélemény figyelembevételével -

előkészített javaslat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben,

függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, ugyanakkor a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály érvényes. A szabály pontos szövegezését a FINA hamarosan megjelenő sajtóközleménye tartalmazza majd.