Hét plusz egy lépés, hogy a nyári meleg se vegye el a kedvünket az edzéstől

Vágólapra másolva!
Sokan vágynak arra, hogy a nyári időszakban már beach bodyval hódíthassanak – ám ehhez nem elég az, hogy télen igyekünk mérsékelni a kalóriabevitelt, majd tavasszal teljes erőbedobással edzeni kezdünk. A testmozgást később, a nyári hónapokban sem szabad elhanyagolni a tökéletes eredményért, még akkor sem, ha a nagy melegben nehezen tudjuk magunkat rávenni bármire. A következőkben abban segítünk, hogy mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha nyáron edzünk és hogy milyen praktikákkal tudjuk magunkat minél eredményesebben motiválni.
Vágólapra másolva!

Mire figyeljünk oda?

A nyáron való edzés számtalan veszélyt rejteget magában – ezeket pedig nem szabad elfelejtenünk, ha mozogni indulunk! Rögtön elsőként említhetjük a magas hőmérsékletet, ami miatt sokkal többet izzadunk. Emiatt ebben az időszakban különösen fontos a folyadékpótlás, víz nélkül ne induljunk útnak! Emellett engedjük a testünket,a bőrünket lélegezni, viseljünk légáteresztő anyagból készült edzőruhát! A káros UV-sugárzás is jellemzőbb nyáron, ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy csak úgy lépjünk ki a házból, ha már bekentünk magunkat naptejjel!

Az utóbbi években sajnos egyre gyakrabban tapasztalhattunk extrém meleget, hőhullámokat, amelyek rosszullétet és hőgutát is okozhatnak. Elengedhetetlen, hogy ismerjük ezek tüneteit, és ha tapasztaljuk őket, akkor azonnal hagyjuk abba az edzést! Ehhez persze elengedhetetlen az is, hogy jól ismerjük a testünk jelzéseit és hogy mire képes – a meleg hónapokban ez is felértékelődik.

Forrás: Origo

7 lépés, hogy nyáron is legyen kedvünk edzeni

Most már tudjuk, hogy mi mindenre érdemes odafigyelnünk, ha edzésre adjuk a fejünket nyáron. Így a kérdés már csak az, hogy mit tehetünk azért, hogy ne vegye el a kedvünket a forró hőmérséklet abban a percben, hogy kilépünk otthonról.

Új helyszínek

Lehet, hogy az év legnagyobb részében szívesen futunk vagy jógázunk a közeli parkban vagy gyakran kirándulunk sportolás gyanánt. Nyáron azonban egy kissé érdemes átalakítani a szokásainkat. Ez nemcsak azért jó, mert egy kicsit felkavarjuk az állóvizet, ami az edzést illeti, hanem azért is, mert kereshetünk néhány forróságbarát alternatívát. Elképzelhető, hogy általában nem megyünk konditerembe, de mi lenne, ha most kipróbálnánk a futópadot vagy az elliptikus trénert a légkondicionált teremben? De jó megoldás lehet az is, ha valamilyen számunkra szokatlan csoportos edzést keresünk, például elmegyünk TRX-órára. Ott is szokott ám légkondi lenni!

Új időpontok

Ha a hőmérő higanyszála harminc fok fölé kúszik napközben, akkor valószínűleg itt az idő, hogy egy kicsit átrendezzük az „órarendünket”. Ahelyett, hogy azonnal munka után edzenénk – ami öt óra körül van, a forróság csúcspontja körül –, keressünk új időpontokat! Menjünk el reggel vagy akár este 8-9 óra körül, így nem is feltétlenül kell leváltanunk a kedvelt edzéstípusainkat. Gondoljunk csak bele: nyáron 8 körül még bőven világos világos van!

Eredményorientáció

Persze, persze, tudjuk, hogy fontos az egészség, sokan épp amiatt kezdenek bele az életmódváltásba, satöbbi, satöbbi. És akkor legyünk őszinték: aki edz, annak igenis fontos, hogy mit lát, amikor tükörbe néz. Ez pedig nyáron fokozottan igaz, hiszen abból a bizonyos tükörképből mások is többet látnak a rövid szoknyák és az apró bikinik miatt. Ezért nyáron kifejezetten jól tudjuk motiválni magunkat azzal, ha még látványosabb eredményeket érünk el.

Ennek okán bátran hozzányúlhatunk a különböző táplálékkiegészítőkhöz – ezeket mindig a céljainkhoz mérten válasszuk meg! Ha izmosabbak szeretnénk lenni, akkor szerezzünk be tömegnövelő szereket, ha inkább fogynánk, akkor a zsírégetők lesznek a barátaink.

Nyári lehetőségek

Ha végképp semmivel nem tudjuk magunkat rávenni a testmozgásra, válasszunk kifejezetten nyári sportokat! Fedezzünk fel egy árnyas erdőt egy kiadós túra során, jógázzunk egy medence mellett, járjunk el egy strandra úszni, próbáljuk ki a SUP-ozást vagy éppen a kajakozást! Ezek egyrészt szuperül átmozgatják a testet, másrészt pedig észrevétlenül letudhatunk velük heti néhány edzést.

Agyi tréning

Ha valaki régóta a testmozgás megszállottja, már tapasztalhatta, hogy egy-egy edzés során az agyunknak legalább akkora szerepe van a sikerben, mint az izmainknak és az ízületeinknek. Éppen ezért nyáron jó taktika lehet, ha arra irányítjuk az agyunkat, hogy miért szuper a meleg levegőn edzeni!

Akár egy írásos listát is készíthetünk a különböző előnyökről. Ezen szerepelhetnek olyan elemek, mint például, hogy „Egy nyári edzés olyan kemény, hogy igazi terminátornak érzem magam utána”. Vagy: „Ez a mai edzés kettő az egyben lesz: olyan meleg van, mintha egy ingyen bikram jóga órán is részt vennék”.

Nyári lejátszási lista

A nyár igen termékeny szokott lenni slágerek terén: cseréljük le rájuk az eddigi edzős dalainkat! Sokkal könnyebben megy majd a futás, ha közben lelki szemeink előtt azt látjuk, hogy milyen jól fogunk kinézni, amikor bikiniben ezekre táncolunk egy medencés bulin!

Találjunk egy társat!

Bár vannak, akik egyedül szeretnek edzeni, nyáron nekik is jól jöhet egy társ, ha fogytán a motiváció. Ha valaki reggel 6-kor igenis felhív minket, hogy ébresztő, húzzuk a futócipőnket, akkor kisebb eséllyel nyomunk rá a szundi gombra és nagyobb eséllyel vágunk neki egy kiadós mozgással a napnak.

Ne ostorozzuk magunkat!

Az extra tanácsunk az, hogy legyünk elnézőek magunkkal szemben! Ne várjunk el ugyanolyan teljesítményt, mint amilyet a legoptimálisabb hőmérsékleten vagyunk képesek produkálni, hiszen ez egyszerűen lehetetlen. Ehelyett állítsunk fel új célokat és érjük el sportolással, tömegnövelőkkel, zsírégetőkkel – vagy azzal, amire épp szüksége van a testünknek. A kitűzött célokat valamilyen applikáció segítségével nyomon is követhetjük, az elérésükért pedig akár meg is jutalmazhatjuk magunkat – persze csak ésszerű keretek között.