Megépült a világ egyik legnagyobb hajója, de egyből a roncstelepre kerülhet

hajóépítő, hajóépítés, gyár, német, németország, wismar, óceánjáró, cruise, óriási, csőd, gazdasági
The 342m long and almost finished cruise ship “Global Dream“ is pictured in the main assembly hall of the shipbuilder „MV Werften“ in Wismar, on Januar 26, 2022. - One of the world's largest cruise ships sits, unfinished, in a wind-swept dock in Wismar on Germany's Baltic coast after the its makers filed for bankruptcy in January. (Photo by Gregor Fischer / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
A csődgondnokok nem találnak rá vevőt, emiatt egy német hajógyárban vár sorsára egy befejezetlen megahajó, a Global Dream II., amely a világ egyik legnagyobb kapacitású tengerjárója lehetett volna – írja az An Bord szaklap értesüléseire hivatkozva a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

Már akár selejtezési áron is eladnák a fizetésképtelen MV Werften hajógyár Global Dream II néven ismert óriáshajójának alsó hajótestét - jelentette az An Bord Magazin Christoph Morgen csődbiztosra hivatkozva.

Így tehát már szinte semmi kétség: a hajót szétszedik, és darabokra, berendezésekre bontva értékesítik.

A testvérhajó, a Global Dream az észak-németországi Wismarban lévő dokkban vár a sorsára. Az MV Werften wismari hajógyárát a Thyssenkrupp AG kieli székhelyű haditengerészeti egysége vette meg, amely 2024-től katonai hajók építését tervezi ott az ukrajnai orosz inváziót követő növekvő feszültségeket kihasználva.

A “Global Dream“ a wismari dokkban Forrás: AFP/Gregor Fischer

A két hajót eredetileg az ázsiai székhelyű Dream Cruises rendelte meg, amely azonban az év elején az anyavállalatával,

a Genting Hong Konggal együtt összeomlott, miután a Covid-19 járvány évekre befagyasztotta a hajós körutazásokat.

- közölte az An Bord Magazin. A svéd Stena AB megvette volna a megahajót, amely az Ázsiában felépíteni tervezett hajótársaságának a flottájához tartozott volna. Ez azonban a Dél-kínai tengeren kiújult feszültségek miatt meghiúsult.

A “Global Dream“ megacirkáló a sorsára vár Forrás: AFP/Gregor Fischer

A Global Dream-et óceánjáró vontatóhajókkal a világ bármely pontjára el lehetne szállítani - írja a magazin. Ha az elkövetkező hetekben nem találnak rá komoly vevőt, licitálási eljárás indul, amelyen a tengeri hajókat bontó roncstelepekkel kapcsolatban álló hajóbrókerek nyújthatnák be ajánlatukat.