Ezrek maradtak víz és ellátás nélkül Haitin

politics crime demonstration TOPSHOTS Horizontal
Armed Haitian police drive past a burning barricade as they patrol in the back of a truck while supporters of late Haitian President Jovenel Moise demonstrate to demand justice one year after Moise was killed, in Port-au-Prince on July 7, 2022. - Haiti on July 7 marked one year since president Jovenel Moise was shot dead in his private residence, with no mastermind or motive for the attack identified, and the investigation stalled. (Photo by Richard PIERRIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Több ezren élelmiszer- és orvosi ellátás nélkül maradtak a hét elejétől Haiti fővárosának közelében a Port-au-Prince-ben négy napja tartó bandaháború miatt - derül ki helyszíni közlésekből, valamint az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet beszámolójából.
Vágólapra másolva!

A négy napja tartó bandaháborúban több mint ötven ember meghalt, és legalább ugyanennyien megsebesültek - közölték a hatóságok helyi idő szerint kedden.

Jean Hislain Frederick, a port-au-prince-i Cité Soleil kerület alpolgármestere elmondta, hogy a

harcok két ellenséges banda tagjai között törtek ki pénteken, Jovenel Moise elnök meggyilkolásának első évfordulója után.

Az Orvosok Határok Nélkül arról tájékoztatott, hogy több ezer ember rekedt a Cité Soleil negyedben ivóvíz, élelem és orvosi ellátás nélkül. A szervezet más humanitárius csoportoktól kért segítséget, és arra szólította fel a bandákat, hogy a "civilek életét kíméljék meg". A szervezet három tagja sebesülteket ápol a városnegyed Brooklyn nevű részén.

Utcai harcok Port-au-Prince-ben 2022. július 7-én Forrás: AFP/Richard Pierrin

- mondta Mumuza Munindo, a szervezet haiti missziójának vezetője.

Helyi rendőrök szerint a G9 és a G-Pep néven ismert bandák között folyik a harc. A G9-et egy volt rendőr, a Barbecue néven ismert Jimmy Cherizier vezeti, akit kapcsolatba hoztak régebbi mészárlásokkal, és úgy vélik, bandája Moise jobboldali pártjával szövetkezett.

A G-Pep egy Cité Soleilben alakult banda, bár a főváros környékének más fegyveres csoportjaival is kapcsolatban áll.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) kedden arra figyelmeztetett, hogy egyre nő az éhínség Haitin, ahol 26 százalékos az infláció, magasak az élelmiszer- és üzemanyagárak, drámaian romlik a biztonság a fővárosban és környékén.

Jean-Martin Bauer, a program haiti vezetője egy videókonferencián elmondta, hogy a fegyveres bűnözők elzárják az utakat és megtámadják a humanitárius segélyt szállító teherautókat. A WFP kompokat és repülőgépeket használ a sürgősen szükséges élelem célba juttatására.