Teendők sérült madár találásakor

Dr. Berkényi Tamás
Dr. Berkányi Tamás, a Vadmadárkórhát alapítója, önkéntese, állatorvosa.
Vágólapra másolva!
Székesfehérváron, a HEROSZ állatotthonban müködő VADMADÁRKÓRHÁZ befogadja a sérült, beteg vadon élő madarakat, fészekből kiesett fiókákat. Itt gyógykezeljük, gondozzuk, és lehetőség szerint a természetbe visszajuttatjuk az egészségeseket. - hívja fel a figyelmet Dr. Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház alapítója, önkéntese és állatorvosa Hungaropet állatorvosi honlapon és a kórház közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A madár befogása:

A beteg madár kiszolgáltatott, gyakran menekülni képtelen, fél az embertől, védekezni próbál. A madár befogása kellő óvatossággal történjen, ne okozzunk a madárnak sérülést, de ő se nekünk. A ragadozó madarak komoly sérülést okozhatnak csőrükkel vagy karmaikkal, a kicsi bagolyfiókák pld. tűhegyes karmaikkal, erőssen meg tudják szorítani a kezünket. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, a ragadozó madarakat kesztyűben megfogni. A vergődő madarat szárnyánál, lábánál ne fogjuk meg, mert az könnyen csonttöréshez vezet. A ragadozók tűélés karmaira, míg a hosszúnyakú madaraknál (gémfélék) a csőrükre kell vigyázni.

Elhelyezése:
Tegyük a madarat zárható papírdobozba, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjunk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan, és csendesen. A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár.

Syrius, a macskabagoly (Strix aluco) a kórház páciense volt, akit autó ütött el, ezért került a kórházba karcsont töréssel és a hatalmas ütéstől félig vakon. Rossz szeme miatt nem lehetett visszaengedni a természetbe, emberi gondoskodásra szorul. Fotó: Ambrus László Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3385174351713405&set=a.1528017140762478

Mentőhelyre szállítás:

A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. Soha ne szállítsunk madarat kalitkában, ha nincs szállítódobozunk, akkor takarjuk le a kalitka oldalait. Ellenkező esetben megriad, összetöri magát, a félelem okozta stressz következtében állapota rosszabbodik.
A beteg, sérült madarat mielőbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre.

A beteg, sérült madarat mielőbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre. Ha nem tudja a szállítást azonnal megoldani, akkor a madarat mielőbb itatni, majd etetni kell. Akinek van tapasztalata, az cseppentővel próbálja megitatni a madarat. Ragadozóknak nyers húst, magevőknek díszmadárboltokban kapható magkeveréket, rovarevőknek lisztkukacot adjon. A beteg madarak azonban általában nem fogadják el a felkínált táplálékot, vizet.

A BETEGEK MINÉL EREDMÉNYESEBB ÉS HATÉKONYABB ELLÁTÁSA ÉRDEKÉBEN KÉRJÜK EGYEZTESSENEK IDŐPONTOT A MADÁR ÁTVÉTELÉRE ÜGYELETI SZÁMUNKON: +36 30 992 4876

Minden sérült, beteg vadmadarat fogadunk, fajra való tekintet nélkül (Tehát galambot, varjút, és verebet is, nem szükséges megkérdezni.)

Állatkórházi ellátást nem igénylő madarakat jelenleg nem tudunk befogadni és elszállásolni, mert a betegektől és lábadozóktól vennék el a kórházi férőhelyeket, kapacitásainkat tovább csökkentenék. Sérült emlősöket (nyest, mókus, denevér, róka, őz stb.) nem fogadunk.

Gazdás madarak kezelését Dr.Berkényi Tamás a praxisa keretein belül végzi, így lehetőség szerint kérjük vele egyeztessenek ezügyben (a vadmadaras, alapítványi oldalnak írt ilyen témájú üzeneteket nem mindig látja, az oldalt kezelő önkéntesek pedig nem tudnak időpontot adni).

Macskabagoly (Strix aluco). Forrás: https://www.facebook.com/vadmadarkorhaz/photos/732212210150260

A fiókák felnevelése

A fiókák felnevelése nagyon időigényes feladat, nagy odafigyelést és türelmet igénylő fáradságos munka. Önállóvá válásukig, heteken át éjjel-nappal, néhány óránként itatni, etetni, gondozni kell a madarakat. A fióka a csőre felé közelítő cseppentő vagy ujjunk láttán általában kinyitja a csőrét, ha mégsem, akkor a csukott csőr hegyére cseppentett víz hatására kinyitja a csőrét és keveset iszik. A megfelelő fióka nevelő táplálék beszerzése, etetése sem egyszerű.. Fontos tudni, hogy a rovarevők és magevők is rovarokkal etetik a fiókáikat, tehát pld. egy verébfiókát nem nevelhetünk fel magokkal, kenyérmorzsával. Készíthetünk főtt tojásból lágyeleséget, illetve vásárolhatunk állatkereskedésekben lisztkukacot, esetleg kifejezetten fióka nevelőtápot. Ezt kell óránként a madarak csőrébe tenni.

Madarak befogadása

A madarakat a HEROSZ telephelyén (Székesfehérvár, Takarodó u. 5., tel: 22/379-374,) 9.00-17.00 között vesszük át, ezen időn kívül az Állatkórház (Székesfehérvár, Homoksor 7. 22/330-754) ügyelete segít nekünk az átvételben, és eljuttatja el hozzánk a madarakat. Kérjük, tegye a madarat csukható , de szellőző papírdobozba, melyből nem tud megszökni. A dobozra írja rá nevét, telefonszámát, ill. Azt, hogy a madarat mikor és hol találta, annak érdekében, hogy a madár sorsáról tájékoztatni tudjuk, és, hogy lehetőség szerint az eredeti helyszínen engedhessük szabadon.

Fehér gólya (Ciconia ciconia.) A kórház betege. Forrás: https://www.facebook.com/vadmadarkorhaz/photos/972932929411519

TÁJÉKOZTATÁS A BEHOZOTT VADMADÁR ÁLLAPOTÁRÓL :
Ha megadja az e-mail címét, akkor a madár átvételéről üzenetet küldünk Önnek, benne egy linkkel, ahol nyomon követheti a behozott madár sorsát. Telefonos vagy az előbbi linken kívüli egyéb tájékoztatásra kapacitáshiány miatt jelenleg nincs lehetőségünk, köszönjük megértését!

Dr. Berkányi Tamás, a Vadmadárkórhát alapítója, önkéntese, állatorvosa. Forrás: https://berkenyidoki.hu/

LÁTOGATÁSI IDŐ :
Szombatonként 10-12 óra között. Előzetes bejelentkezés szükséges, itt Facebookon, privát üzenetben, vagy telefonon.

További kérdéseket a 0630/992-4876 telefonszámon, illetve a facebook oldalnak írt privát üzenetben lehet feltenni. Igyekszünk válaszolni.

Eddei pinty (Fringilla coelebs) fióka, a kórház betege. Forrás: http://vadmadarkorhaz.hu/gallery/190/vadmadarkorhaz-betegei?pg=0

A vadmadarak esetében sajnos komoly gond, hogy a betegek nagyobb része gyógykezelésük után soha nem térhet vissza a természetbe, nem engedhetők szabadon, mert a gyógyulásuk után visszamaradó maradandó károsodások nem teszik lehetővé számukra a zsákmányszerzést, menekülést, az önálló életet. Az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak. Jelenleg a vadmadárkórház röpdéiben a legkülönbözőbb madarak élnek: egerészölyvek, vércsék, szarkák, galambok, baglyok, hollók, varjak, sirályok gólyák. A vadon élő madarak mellett folyamatosan emelkedik a vadmadárkórházba hozott solymász -, és díszmadarak száma is.

A Vadmadárkórházban minden sérült, beteg vadmadarat fogadnak, fajra való tekintet nélkül (Tehát galambot, varjút, és verebet is, nem szükséges megkérdezni.) Forrás: http://vadmadarkorhaz.hu/gallery/190/vadmadarkorhaz-betegei?pg=1

A vadon élő madarak esetében főleg traumás ortopédiai esetek , csonttörések, közlekedési balesetek, áramütések, valamint mérgezések ellátására kerül sor, de egyre nagyobb számban érkeznek belgyógyászati esetek, és a főleg tartási, takarmányozási hibák miatt kialakuló betegségekkel díszmadarak.

(Forrás: Hungaropet: http://hungaropet.com, Vadmadárkórház: https://www.facebook.com/vadmadarkorhaz/, Vadmadárkórház: http://vadmadarkorhaz.hu/dr-berkenyi)