Ezek a leggyakoribb tévhitek a probiotikumokról

Probiotikum, joghurt, tejtermék
Vágólapra másolva!
A probiotikumok valódi csodaszerek: segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészségét, sőt még a mentális egészségre is jótékonyan hatnak, ám sokan nem tudják, melyik készítményt kell beszerezniük, vagy hogy miként kell helyesen tárolni, szedni a probiotikumokat. A Mindmegette most összegyűjtötte a leggyakoribb hibákat.
Vágólapra másolva!

A kiemelkedő hazai portál szertin a következő hibákat vétjük leggyakrabban a probiotikum szedésekor:

  • A probiotikumokat a gyógyszeres szekrényben tároljuk.
    Sajnos a legtöbb háztartásban még mindig a fürdőszobában vagy a konyhában van a gyógyszerek helye, pedig ezekben a helyiségekben ingadozó a hőmérséklet, ami befolyásolja a levegő nedvességtartalmát.

    A probiotikumokat (és egyébként a gyógyszereket is) száraz, sötét helyen kell tartani: a nedvesség veszélyeztetheti a minőséget, a hatékonyságot.

    Fontos, hogy mindig nézzük meg a csomagoláson a tárolási útmutatót!

    A probiotikumok valódi csodaszerek, de sokan nem tudják, melyik készítményt is kell beszerezniük. Forrás: 123rf.com
  • Antibiotikum szedésekor abbahagyjuk a probiotikumok szedését.
    Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy meg kell várni, amíg az antibiotikum kúra véget ér mielőtt probiotikumokat szednénk. Az ok a hatásmechanizmusban keresendő: igaz ugyanis, hogy az antibiotikumok elpusztítják a probiotikumokat, de a probiotikumok enyhíthetik az antibiotikumok mellékhatásait (például hasmenést, gyomorpanaszokat stb.).

    A probiotikumok túlélésének kulcsa: várjunk két órát az antibiotikum bevétele után és csak utána vegyük be a probiotikumot. (Ha ezt nem éreznénk elég hatásosnak, ma már kaphatóak olyan probiotikumok, amelyek az antibiotikumokkal egy időben is bevehetőek.)

    A probiotikumok szedését az antibiotikum-kúra befejezése után is folytassuk még néhány napig, hogy jótékony hatásuk érvényesüljön!

  • Azt gondoljuk, minden probiotikum ugyanazt tudja.
    Nem minden probiotikum szedése jár ugyanolyan előnyökkel, hiszen különféle probiotikus törzsek léteznek, eltérő hatásokkal.

    Az emberi test több mint 500 különböző baktériumtörzsnek ad otthont: egyesek az immunrendszer támogatására szolgálnak, mások az emésztést vagy éppen az egészséges testsúly fenntartását segítik.

    A lactobacillus acidophilusról kimutatták, hogy optimalizálja a vérnyomást, a koleszterinszintet, jótékonyan hat az allergiára, az emésztésre. A lactobacillus rhamnosus segít stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, a lactobacillus helveticus pedig csökkenti a magas vérnyomást, javítja az alvás minőségét és segít megőrizni a csontok egészségét. Ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő készítményt használjuk, kérjük szakember (orvos, gyógyszerész, dietetikus) segítségét!

    Ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő készítményt használjuk, kérjük szakember segítségét! Forrás: 123rf.com
  • Többféle probiotikus készítményt szedünk egyszerre.
    Jó ötletnek tűnik, hiszen (mint fentebb megírtuk) a különböző egészségügyi problémákra más-más jótékony baktériumtörzs hatékony. Ha azonban ezeket az étrend-kiegészítők halmozzuk, a különböző baktériumok kölcsönhatásba léphetnek, és akár hatástalaníthatják is egymást.

  • A probiotikumokat gyógyszeradagolónkba tesszük.
    Ismét egy tárolási hiba: ugyan a gyógyszeradagolóba helyezve nem feledkezünk meg a probiotikum bevételéről, azonban ha levegőnek, fénynek, nedvességnek tesszük ki, veszélyeztetjük a hatékonyságát. A probiotikumokat eredeti csomagolásban, fénytől, hőtől és nedvességtől óvva tároljuk a fogyasztásig.
    A legtöbben elég sok hibát vétünk, miközben természetesen a legjobbat szeretnék: védeni és erősíteni a szervezetünket. Forrás: 123rf.com
  • Elfeledkezünk a probiotikumokról.
    A prebiotikumok olyan élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor- és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Egyszerűbben: a prebiotikumok a jó baktériumok táplálékai. Prebiotikumokat a legkönnyebben friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételek fogyasztásával tudunk biztosítani a szervezetünk számára.