Jogosan használtak sokkolót a rendőrök a hétfői tüntetésen

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, 2022.07.18., hétfő, Margit híd, rendőrök, rendőrsorfal
Vágólapra másolva!
A hétfői Margit hídi tüntetés után egy férfi nem volt hajlandó felmenni a járdára, az úton maradt ülve, ezért a rendőrök sokkolót használtak ellene. A hatóságok most kivizsgálták az ügyet, és megállapították, hogy jogszerű, szakszerű és arányos volt a sokkoló használata. A férfi nem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Margit hídi tüntetés után a résztvevők nem hagyták el az utat és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára. Egy úttesten ülő 42 éves férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de ő

úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer, a kezei szétfeszítése sérülés veszélyével járt volna.

Ezért a rendőrök helyszínen lévő parancsnoka sokkoló használatára adott utasítást.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyik rendőr kétszer figyelmeztette a férfit, majd a levegőbe szikráztatta a sokkolót.

A figyelmeztetés sem használt, ezért a rendőr két másodpercig a férfi combjához tartotta a sokkolót.

Ekkor a férfi elengedte a nőt, a rendőrök pedig felkísérték őket a járdára. A férfi elismerte a szabálysértést, a nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy zsibbadást érzett a combjában, bőrpír lett a lábán, nem kért orvosi ellátást.

A kapitányságon megvizsgálták a mentők, akik megerősítették, hogy nem kell orvosi ellátás.

A kényszerítőeszköz, vagyis a sokkoló használatát parancsnoki kivizsgálás követte, ami megállapította, hogy "a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt".

A hétfői tüntetést ételfutárok hirdették meg, a demonstrálók elzárták a Margit hidat, tiltakozva a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen.

A rendőrség hétfői közleményében azt írta, hogy a bejelentett tüntetésen 109 embert igazoltattak. Mivel a tüntetés után a résztvevők nem hagyták el a utat és a síneket, öt embert állítottak elő, és szabálysértési eljárást indítottak ellenük. Egy emberrel szemben sokkolót használtak. A gyülekezési joggal visszaélés miatt három ember ellen indítottak szabálysértési eljárást.

Egyikükről adatai ellenőrzésekor kiderült, hogy szabálysértés miatt körözik, őt elfogták.

Két emberrel szemben közlekedési szabálysértések miatt szabtak ki bírságot.