Öt változás, amire készülni kell a kiadó lakásoknál

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció, gázfogyasztás, gáz, gázóra, mérőóra, mérő óra
Budapest, 2021. február 26. A Magyar Villamos Művek Zrt. által irányított társaságcsoport (MVM Csoport) az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. gázfogyasztást mérő órája egy zuglói társasház lépcsőházában. Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, melynek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy kétmillió embert érint. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az albérletpiacon várhatóan gyorsan érezteti hatását az energia-veszélyhelyzet, a dráguló rezsihez a bérlők ugyanis sokkal gyorsabban alkalmazkodnak majd, mint az ingatlantulajdonosok, hiszen könnyebben tudnak váltani – derül ki a Rentingo.com elemzéséből. Ennek megfelelően a fenntartási költségek várható emelkedésével a kiadó lakások piacán öt változás már most előre borítékolható az albérletkereső platform szerint.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti albérlet rezsije a közös költséggel együtt jelenleg átlagosan a bérleti díj 23 százaléka a vállalat adatbázisa alapján.

A bérlők teljes költsége szempontjából a közös költség ugyanolyan fontos, ezt gyakran azért is külön kérik a tulajdonosok, mert sok helyen a rezsi egy részét (vízdíj, fűtés stb.) a közös költség tartalmazza.

Az adatok alapján a panellakások esetében többet (27 százalék), a téglaépületeknél az átlagnál kevesebbet (21 százalék) kellett fizetni a bérlőknek ezeken a jogcímeken, és fűtés szempontjából a geotermikus lakások biztosították a legkedvezőbb üzemeltetési költséget (15 százalék), a legdrágábbnak pedig a mérőóra nélküli távfűtés bizonyult (26 százalék).

Egy gázfogyasztást mérő óra Forrás: MTI/Branstetter Sándor

A kormány által hirdetett energia-veszélyhelyzet miatt 2022. augusztustól csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak.

Ennek megfelelően jelentősen emelkedhet majd azoknak a lakásbérlőknek a rezsiköltsége, akik olyan ingatlant bérelnek, amelynek a fenntartása valamilyen oknál fogva nem marad a támogatott körön belül. Bár a részletszabályok még nem ismertek, a Rentingo.com szerint az alábbi öt változás már most borítékolható az albérletpiacon:

  1. Nem a bérleti díj lesz a lényeg, hanem az összköltség. A bérlők eddig kevésbé voltak tudatosak, és sokszor nem a lakás összköltségét nézték, hanem elsődlegesen a bérleti díjakat hasonlították össze. Mivel mostantól a havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet, ezért augusztustól már a teljes havi költség lesz az irányadó a bérlők számára.
  2. Felértékelődnek a kisebb lakások. Albérletpiaci szempontból felértékelődnek a kis lakások, ahol az átlagfogyasztás alatt marad az energiafelhasználás, leértékelődnek viszont a nagyobb lakások, amit akár a nagyobb családok, akár lakótársként összeállva béreltek az egyetemisták, mert ott az átlag felett már a piaci rezsiárakat kell majd megfizetni.
  3. Keresettebb lesz a távfűtés. Szintén felértékelődhetnek a távfűtéses lakások, mert őket a jelenlegi információk szerint nem érinti az áremelkedés.
  4. Drágul a szobabérlés. Az albérletpiac legolcsóbb terméke eddig a szobabérlés volt, amelynél a bérleti díj általában a rezsit is tartalmazta, mert a külön mérőóra lakáson belül nem volt megoldható. Ezek általában nagyobb lakásokban vannak, ezért a szobabérlés mint legolcsóbb lakhatási megoldás jelentősen drágulni fog.
  5. Fékeződik a bérleti díjak emelkedése. A rezsiárak emelkedése fékezni fogja a bérleti díjak immár másfél éve tartó szárnyalását, a jelenlegi bérleti díjak és a megemelkedett rezsiköltségek olyan összköltséget jelentenek, amire már korlátozott lesz a fizetőképes kereslet.