A nagy melegben enyhülést hozhatnak a mobil klímák, de jó, ha vigyázunk velük

mobil klíma kisokos
Olcsóbb, mint a telepített klíma, viszont helyet is foglal a szobában.
Vágólapra másolva!
Ha nyáron meleg van, az rendben van, de van az a kánikula, amit már nagyon nehéz úgy elviselni, hogy az ember nem nyakig egy kellemes medencében tartózkodik. Nehezen megy a munka, a pihenés, valahogy elfogy a forróságban az energia, és nem csoda, hogy ilyenkor mindenki kétségbeesetten megoldást keres a problémára. Amelyik lakásban, házban vagy irodában van telepített klímaberendezés, ott a helyzet viszonylag egyszerű. De ahol nincs ilyesmi, ott a lakók vagy munkatársak sokat szenvedhetnek a hőségtől.
Vágólapra másolva!

Rengetegen vannak, akik ilyenkor hirtelen a mobil klímaberendezésekhez fordulnak, attól várják a gondok villámgyors megoldását. Mostani cikkünkben azt járjuk körbe, hogy tényleg hasznosak-e ezek a berendezések, érdemes-e beruházni egy ilyen szerkezetre, és ha igen, akkor kinek érheti meg a dolog.

Olcsóbb, mint a telepített klíma, viszont helyet is foglal a szobában. Forrás: Origo

A közelmúltban több ilyen készüléket is kipróbálhattunk, és az ennek során szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg olvasóinkkal.

A legnagyobb előnyök

A hagyományos klímaberendezésekkel szemben az ilyen mobil berendezések legnagyobb előnye az alacsonyabb ár.

Tehát már sokkal kevesebb pénzért hozzájuthatunk egy ilyen készülékhez, mint amennyibe egy telepített klíma kerül.

Ráadásul ezek, mint ahogy a nevük is elárulja, mozgathatóak, aminek révén akár több helyiség levegője is lehűthető egyetlen eszközzel. A kezelésük általában nagyon egyszerű, és a beszereléshez, illetve az üzembe helyezéshez nem kell semmilyen szaktudás.

Mekkora helyiség?

A sok pozitívum ellenére azonban mégsem beszélhetünk csodafegyverről. Mi arra jutottunk, hogy még a legjobb eszközök is maximum egy 30 négyzetméteres helyiség lehűtésére alkalmasak. Ráadásul a belmagasság sem mindegy, ugyanis egy 4 méter körüli belvárosi lakás lehűtése már szinte lehetetlen egy ilyen mobil készülékkel. Tehát korlátlanul egyáltalán nem vethetőek be bármikor.

Helyet foglal

Amíg a hagyományos légkondicionálók beltéri egységei feltehetőek a falra diszkréten, addig bizony a mobil klímák ennél sokkal nagyobb, akár fél négyzetméternyi helyet is elfoglalhatnak. Ráadásul általában nem is túl esztétikusak, és egyáltalán nem mutatnak jól egy szobában.

Kötött pozíció

Már csak azért sem, mert nem egykönnyen rejthetőek el. A mobil klímaberendezések sajátossága, hogy szükségük van a meleg levegő kifújására. Ehhez viszont ki kell azt vezetni az ingatlanon kívülre, ami legtöbbször egy csövön keresztül történik.

A keletkezett hőt mindenképpen ki kell vezetni a szabadba. Forrás: Origo

E kivezetés kialakítása önmagában kisebb-nagyobb problémát okozhat, de emellett legalább ugyanilyen jelentőséggel bír, hogy emiatt magának a készüléknek közel kell lennie az ablakhoz vagy egy szellőztetőhöz. Azaz szó nincs arról, hogy csak úgy egyszerűen el lehetne rejteni, így szinte mindig szem előtt lesz.

Nagy zaj

A hagyományos rokonaikhoz képest sokkal hangosabbak, hiszen a zajszintjük elérheti az 50-60 decibelt. Ez már olyan hangerő, ami akár a pihenést is megakadályozhatja, illetve a televíziózást, zenehallgatást is zavarhatja.

Nagy fogyasztás

Szintén hátrányt jelent, hogy a mobil klímaberendezések hatékonysága lényegesen kisebb, mint a tradicionális felépítésű légkondicionáló eszközöké. Azaz sokkal több energiát fogyasztanak, ami manapság kiemelt fontosságú lehet.

Végszó

A mobil klímaberendezéseknek van létjogosultságuk, de csodafegyverről egyáltalán nincs szó. Ezeknek az eszközöknek a kézzel fogható előnyeik mellett bizony komoly hátrányaik is akadnak. Mielőtt valaki egy ilyen masina megvásárlása mellett döntene, azt javasoljuk, hogy alaposan fontolja meg a kérdést, és ha belefér, menjen el egy klímaszakértőhöz, és kérje ki a tanácsait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!